• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy element na stronie może mieć dwie (lub więcej) klas?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,067 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2019 w HTML i CSS przez El Lirón Obywatel (1,320 p.)
Witajcie!

Mam na myśli taką sytuację, że nadaję klasę w HTML'u (czyli <div class="x">), a potem chcę nadać z poziomu JavaScript'u (czyli object.className="y";). To jak to będzie działać? Czy ta nowa klasa wyprze starą, czy będą dwie klasy? Co jeśli ich właściwości się będą wykluczały (np.: x ma color: #f8234b; zaś y ma color: #44a21c;)?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 grudnia 2019 przez bwaluk Mądrala (5,440 p.)
Zamieni klasę obiektu na wskazaną w JSie. Jak chcesz zamienić na podwójną klasę to wpisujesz tak object.className="x y";  (lub możesz sprawdzać aktualną klasę i dokładać do niej nową).

Zadziała ostatnia klasa jeśli właściwości się powtarzają - aby tego uniknąć, możesz dać w pierwszej klasie !important do koloru.
komentarz 20 grudnia 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Tak jak napisał bwaluk - będzie jedna klasa. Jeżeli chcesz więcej możesz użyć:

element.classList i metod add() i remove(). Wtedy element będzie posiadał obie klasy i w przypadku tych samych właściwości zastosuje tą z ostatniej klasy na liście.
komentarz 21 stycznia 2020 przez El Lirón Obywatel (1,320 p.)

@bwaluk, Dziękuję!

+1 głos
odpowiedź 21 grudnia 2019 przez pirouetti Mądrala (6,490 p.)

Najprostszy sposób na wiele klas to dodanie jedna obok drugiej:

div class="pierwsza-klasa x2 trzecia-klasa">

Powyżej nadałem elementowi 3 klasy.

Jeżeli w pierwszej będzie ten sam kod co w trzeciej, nadpisany zostanie ten kod, który w cssie będzie wczytany później.

To znaczy, jeżeli w tym przypadku twój kod css wyglądałby tak:

.trzecia-klasa {
color: blue
}
.pierwsza-klasa {
color: red
}

Dla elementu zadziała kolor red, bo w pliku css został on wyegzekwowany jako ostatni dla tego elementu.

Pamiętaj, że klasy css powinny mieć conajmniej 2 literki i nie zaczynać ich od cyfry.

Klasa "x" jest niepoprawna.

komentarz 21 stycznia 2020 przez El Lirón Obywatel (1,320 p.)
Dziękuję!

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 641 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w C i C++ przez Mick_SQ6IYV Obywatel (1,020 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 471 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 333 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w HTML i CSS przez rejzer Użytkownik (680 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...