• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór zawodu informatycznego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
390 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
Witam, w tym roku kończę szkołę i wybieram się do liceum lub technikum. Moje pytanie polega na tym, że nie mogę się zdecydować jaki kierunek wybrać. Prace na lekcjach informatyki odrabiam sumiennie, i staram się uzyskać jak najlepszy efekt. Najbardziej interesuje mnie liceum ogólnokształcące, ponieważ dużo się o nim słyszy i od paru lat właśnie tam mam zamiar iść (Ogólne bo jeszcze sie wszystko może zmienić). Kolejnym problemem jest wykonywany zawód, interesuje mnie wszystko po trochę, mając zawód chciałbym potrafić tworzyć programy, zarówno naprawiać, budować komputery oraz doradzać klientom. Jaki zawód polecacie jako pierwszy do rozwinięcia, czym się zajmuje technik informatyk itd. Programista jest trudnym zawodem? Poza zainteresowaniem informatyką liczą się dla mnie pieniądze, dokładniej aby nie głodować i mieć co odłożyć. Proszę o pomoc w doradzeniu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Po pierwsze co rozumiesz przez stwierdzenie "prace odrabiam sumienie" co to są za prace ?

Co umiesz, czy miałeś już styczność z jakimś językiem programowania ?
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
Sumiennie czyli starannie, jak najlepiej, jak wykonam zadanie to dopiero mogę pozwolić sobie na przyjemności, niektórzy robią na odwrót. Prace te to w większości prezentacje, dokumenty tekstowe, jakieś proste pogramy w scratchu itd. czy choćby nawet w domu zadane samemu sobie np. w c++

 

Umie obsługiwać pakiet Office (powerpoint itd.) ale to nie jest najważniejsze, znam nazwy niektórych części itd. (niby nie dużo, albo nie mogę sobie przypomnieć), styczność właśnie mam, próbuje swoich sił w c++
komentarz 18 grudnia 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Czemu akurat wybrałeś C++, ja z swojej strony proponował bym ci lepiej na start Pythona.
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
Uczę się z poradnika a mówią że  najlepszy na start. Szybko łapie
komentarz 18 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Python dużo łatwiejszy, ale C++ jest o tyle dobry, że jak się go względnie nauczysz, to przyswojenie kolejnego języka będzie "bułką z masłem".
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
czyli jak łaciński do każdego innego języka, jak się go pozna to reszta będzie łatwa.

teraz odkryłem tak jakby, że idziesz z tokiem nauczania w szkole, zamiast poznac uniwersalny język najpierw, wolisz łatwiejszy. W sumie też ciekawe rozwiązanie. Wracając do tematu jakieś rady?
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Jak liczy się kasa głównie, to np. DevSecOps zarabia bardzo bardzo dużo. Ogólnie wszystko co związane z bezpieczeństwem informatycznym jest wysoko opłacane (może nie w Polsce :).. Wyjeżdżasz do UK i jako profesjonalista Security Architect i możesz dojść do 2000 GBP dziennie (dla wybitnych specjalistów). Nawet tam to fortuna. A zarobki na poziomie 700-1000 GBP dziennie nie są czymś nadzwyczajnym, ale liczy się wiedza. Cyberbepieczeństwo to bardzo trudna działka.
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
Chodzi nie tylko o kase, by czerpac przyjemnosc z tego co robisz. Prosze wytlumacz mi co to GBP (pierwszy raz o tym słysze)
komentarz 18 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Funt Brytyjski, taka waluta :) 1 GBP wart około 5 zł :)
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
10 tysi, niezła sumka, miesięcznie mozna duzo odłożyć
komentarz 18 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
a jakieś rady co do pracy masz może?
komentarz 18 grudnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Niech pokaże takie ogłoszenie gdzie dają 2k funtów dziennie. Jeżeli jest takie ogłoszenie, to szukają specjalistów, nie zwykłych klepaczy. Co robić by mieć pracę? Ucz się.
komentarz 19 grudnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
edycja 19 grudnia 2019 przez reaktywny
Rzadko są takie ogłoszenia, ale są. Wymagania nie są duże, tylko ogromne. Zwykle 10-15 lat doświadczenia w dużych firmach (oczywiście specjalizujących się w cyberbezpieczeństwie), itd. I są to oferty typu contract, a nie permanent.

Co do najwyższych zarobków, widziałem jeszcze większe zarobiki w UK niż 2000 funtów dziennie, ale w zupełnie innej branży (konkretnie - CFD: numeryczna mechanika płynów). A i bardzo wysokie zarobki dochodzące do 50k-60k GBP na miesiąc bywają dla wybitnych specjalistów od nanotechnologii (głównie nanomateriały, nanomechanizmy czy czasem super materiały, jak Functionally Graded Materials).
komentarz 21 grudnia 2019 przez Laposyw12 Nowicjusz (140 p.)
Zawód przyszłości, ja myślę bardziej o jakiejś zwykłej firmie, może po jakimś czasie założeniu swojego sklepiku

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 284 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bing_Chilling Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tsevykuhi Początkujący (430 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2021 w Offtop przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...