• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z podłączeniem ESP-01, przekaźnik (5V) i przetwornica (5V na 3.3V).

Fiszki IT
Fiszki IT
0 głosów
518 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez rikq Początkujący (260 p.)
edycja 27 grudnia 2019 przez rikq
Cześć,
Mam problem z podłączeniem ESP-01, przekaźnika 5V i przetwonicy 5V na 3.3V. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak należy to zrobić ? Najlepiej jakiś schemat bo w necie nie mogę nic znaleźć :(

Dzięki za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 grudnia 2019 przez mf Początkujący (460 p.)
wybrane 27 grudnia 2019 przez rikq
 
Najlepsza

Cześć,

ostatnio zrobiłem coś podobnego, więc możesz wzorować się na moim projekcie :)

Link: https://github.com/mfurga/christmas-lights

komentarz 27 grudnia 2019 przez rikq Początkujący (260 p.)

Wielkie dzięki smiley

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2019 przez marko Nałogowiec (29,330 p.)
Cześć.

Co chcesz stworzyć?

Przekaźnik ma napięcie wejściowe 5V,czyli podając w to miejsce sterowanie z "jakiegoś" włącznika z tym napięciem w obwodzie,będziesz włączał lub rozłączał urządzenie/a znajdujące się po stronie 250V l i max prądzie 10A .Dla przykładu z okazji świąt może to być jakieś ozdobne oświetlenie domu,włączane z sieci 230V.

Inaczej,przekaźnik ma część sterującą na napięcie 5V i wykonawczą,włączającą lub wyłączającą obwód  250V z max prądem 10A lub 125V 15A (opis masz na obudowie).

Jeśli chodzi o przetwornik,trzeba go podłączyć do źródła o napięciu 5V by uzyskać wymagane napięcie wyjściowe 3,3V.

Twoim zadaniem jest się dowiedzieć na który pin przyłożyć "te"  5V , jeden z pinów powinien być wspólnym tzw.masa.Czyli na pozostałym 3 pinie powinno pojawić się 3,3 V.

 Pozdrawiam.
komentarz 14 grudnia 2019 przez rikq Początkujący (260 p.)
edycja 14 grudnia 2019 przez rikq
Chciałbym zdalnie sterować urządzeniem, które pracuję na 230V AC.

Wszystko co napisałeś już zrobiłem. Mam problem tylko z podłączeniem ESP-01 i przekaźnika. Podłączyłem bezpośrednio do pinu IN przekaźnika pin 0 z ESP-01 (sterowany pin przez HTTP). Cały układ działa normalnie z napięciem 3.3V tylko te 3.3V to zbyt mało na prawidłowe działanie przekaźnikca (czasami powstaję małe pole magnetyczne). Myślę że problem jest ze złym podłączeniem przetwornicy. Mógłbyś wstawić jakiś prawidłowy schemat  bo w necie nie mogę znaleźć niczego ? :(
komentarz 14 grudnia 2019 przez marko Nałogowiec (29,330 p.)
Nie wiem czy się rozumiemy.Przekaźnik ma być sterowany napięciem 5V, a rozumiem że robisz to sterowanie przy pomocy 3,3V,czyli brakuje 1,7V.

Ten adapter z 5V na 3,3V jest zbędny.Co ma sterować tym przekaźnikiem? zwykły "kipszalter?" czy jakiś przerzutnik ?
komentarz 15 grudnia 2019 przez rikq Początkujący (260 p.)
Podałem tylko przykład z użyciem 3.3V że działa "normalnie" (za małe napięcie do przekaźnika) bez przetwornicy i tak wiem że 3.3V to za mało. Ja zasilam układ z 5V tylko do ESP-01 jest potrzebne 3.3V i myślę że to przez błędne podłączenie. Masz jakiś schemat czy coś ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 209 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 490 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2018 w Mikrokontrolery przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,745 wizyt
Porady nie od parady
Odznacz odpowiedź zieloną fajką, jeśli uważasz, że jest ona najlepsza ze wszystkich i umożliwiła ci rozwiązanie problemu.Najlepsza odpowiedź

84,721 zapytań

133,527 odpowiedzi

295,923 komentarzy

55,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...