• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python objektowy

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2019 w Python przez creend Gaduła (4,700 p.)

Mam problem z funkcją remove w pythonie. Chcę jej użyć na obiekcie lecz gdy to zrobię wyskakuję mi błąd, że w klasie tego obiektu nie ma funkcji remove. Czy da się jakoś to zrobić?

cukier.remove()

 

2
komentarz 12 grudnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Nie do końca rozumiem.

funkcją remove

Nie ma wbudowanej funkcji remove() w Pythonie. Albo masz na myśli metodę remove() Pythonowej listy, albo metodę remove() Twojej własnej klasy, której nie napisałeś.

Co chcesz, żeby ta linia `cukier.remove()` zrobiła?

2
komentarz 12 grudnia 2019 przez creend Gaduła (4,700 p.)
Myślałem, że funkcja remove usuwa nie tylko element listy ale również jakikolwiek objekt. Czy jest w takim razie funkcja która usuwa objekt?
2
komentarz 12 grudnia 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

remove() to tylko metody listy (i setu) usuwające element z listy.

Czy jest w takim razie funkcja która usuwa objekt?

A po co chcesz to zrobić? Normalnie nie ma potrzeby robić takich rzeczy ręcznie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 maja 2020 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)

Hej,

Jak chcesz usunąć obiekt to możesz napisać przed tym obiektem słowo kluczowe "del". Na przykład:

class Vehicle:
    def __init__(self):
        print('Vehicle created.')

    def __del__(self):
        print('Destructor called, vehicle deleted.')

car = Vehicle() 
del car  

W ostatniej linijce tego kodu wywołuje się metoda __del__.

Pozdrawiam.

komentarz 7 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
print('Destructor called, vehicle deleted.')

To nie destructor, to finalizer.

Poza tym, za dokumentacją:

Note

del x doesn’t directly call x.__del__() — the former decrements the reference count for x by one, and the latter is only called when x’s reference count reaches zero.

https://docs.python.org/3/reference/datamodel.html#object.__del__

Najprostszy przykład:

>>> a = A()
>>> b = 1
>>> del a # __del__ not called

 

komentarz 7 maja 2020 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

No i powtórzę to, co napisałem miesiące temu:

Normalnie nie ma potrzeby robić takich rzeczy ręcznie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 276 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Python przez skyynet Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2022 w Python przez ScoobyDooo Nowicjusz (120 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...