• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rzutowanie char na int

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
694 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2019 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)

Witam, rozwiązując zadanie, mam napisać program, który:

  1. Może pobrać do 10 wartości
  2. Jeśli użytkownik poda wartość inną niż liczba, program kończy działanie
  3. Na koniec program sumuje wartości.

Do oceny czy na wejściu jest znak bądź liczba użyłem funkcji isdigit(). Następnie w

#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <ctype.h>
using namespace std;

int main()
{
    char z[10];
    int suma=0;

    for(int i=0; i<10; i++ )
    {
        cout<<"Podaj wartosc: ";
        cin>>z[i];

        if(isdigit(z[i]))
        {
            int(z[i]);
            suma=+z[i];

            continue;
        }
        else
        {
            cout<<"Podano znak; koncze program";
            break;
        }


}
cout<<suma;
    return 0;
}

ykonuje rzutowanie z char na int. Niestety, program pokazuje wartość suma ciągle tą samą, błędną  cyfrę. W czym jest błąd? 

Pozdrowienia.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2019 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)

Po pierwsze zamiast char z[10], to możesz zapisać string a z tego co zrozumiałem, bo chodzi tylko o to ile wartości wpisze użytkownik. A tutaj masz sposób jak zamienić string na int. A tutaj jak poprawnie rzutować zmienne ;)

0 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
int v, sum = 0;

while (std::cin >> v) {
    sum += v;
}

std::cout << sum << '\n';

Prościej...

komentarz 11 grudnia 2019 przez DamianW Bywalec (2,080 p.)

Po prostu zapis jest nieprawidłowy(+ dodatkowo błędy) i następuje konwersja znaku do odpowiadającej mu liczby. Przykładowo konwertując znak '2' konwertujesz go do liczby 50. Odsyłam do : http://www.algorytm.edu.pl/wstp-do-c/ascii.html . Próbujesz rzutować w stylu C.W C++ robi się to inaczej . Widać ,że programujesz w C++ ,więc wykorzystuj zalety tego języka. Użyj jednoelementowego stringa . Podłącz nagłówek <string> i spójrz na to rozwiązanie:

std::string str{}; // zabezpieczenie przed niezainicjalizowanym //stringiem 
	int suma{ 0 };
	for (int i = 0; i < 10; i++)
	{
		std::cout << "Podaj wartosc: ";
		std::cin >> str;

		if (isdigit(str[0]))
		{
			suma +=  std::stoi(str); // konwersja strumienia znaków na liczbę całkowitą 
		}
		else
		{
			std::cout << "Podano znak; koncze program";
            std::terminate();// funkcja w C++ natychmiastowo
            //"wyłączająca program"              
            // wyskoczy ci błąd, ale to prawidłowe zachowanie tej 
            //funkcji
		}
    std::cout << std::endl;
    std::cout << suma;
	}

 

komentarz 11 grudnia 2019 przez DamianW Bywalec (2,080 p.)
Sorki ,niechcący kliknąłem w komentarz
komentarz 12 grudnia 2019 przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)

@j23,

W zadaniu niestety nie chodzi o prostotę rozwiązania, a o użycie innych instrukcji, w ramach ćwiczeń; nie mniej, dziękuje za odpowiedź. 

 

komentarz 12 grudnia 2019 przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
Super, o to mi chodziło

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 237 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 502 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2021 w C i C++ przez Stasiu Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,903 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2018 w C# przez DODO Bywalec (2,950 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,076 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...