• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy można komfortowo przełączać sie między dwoma kartami tworząc dwie strony internetowe w Notepad++ ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
632 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Gdy uruchomi sie program Notepad++, to w celu tworzenia strony internetowej tworzy sie tzw. karty i można im przypisywać różne formaty plików typu: html, css, js, php itd. Ta ilość kart pewnie może być tworzona w nieskończoność. Pierwsza karta (index.html), druga karta (style.css) itd itd.

Załóżmy, że do pierwszej strony internetowej mamy 200 kart (można przełączać sie między kartami).

Gdy chciałbym tworzyć drugą stronę internetową, to drugi plik index.html ustawi sie jako 201 karta. Problem polega na tym, że gdy po uruchomieniu Notepad++ najpierw będziemy chcieli edytować index.html (z karty nr 1 - pierwsza strona internetowa), a następnie index.html (z karty nr 201 - druga strona internetowa), to niewygodnie jest przełączyć sie z 1 do 201, bo trzeba trzymać prawą strzałkę do końca i czekać.

Czy w takim przypadku można komfortowo przełączać sie między dwoma kartami index.html tworząc dwie strony internetowe w Notepad++ ?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie pracuję z Notepad++ ale polecam Ci lepsze narzędzia np. darmowy VSC i odpowiednia struktura folderów w projekcie.
komentarz 4 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Czy o ten edytor Tobie chodzi?

https://download.komputerswiat.pl/programowanie/edytory-programistyczne/visual-studio-code

Jeżeli chodzi o to narzędzie, wezmę pod uwagę tego VSC i wkrótce przetestuję...
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

Zdecydowanie Visual Studio Code jest lepszym rozwiązaniem. Ale odpowiadając na twoje pytanie - tak można się fajnie przełączać pomiędzy kartami - Ctrl + tab 

komentarz 5 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Przy pomocy klawiszy Ctrl + tab można sie fajnie przełączać między kartami, jeżeli tworzysz jeden mały projekt (przejście z index.html na style.css) - na tym koniec. To samo można zrobić przy pomocy lewego przycisku myszki.

komentarz 5 grudnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
No dobra ale jeśli chcesz pracować na otwartych 200 kartach i się po nich przełączać to kiepsko to widzę. Ja sam do kodzenia używam narzędzi od JetBrains - produkty IntelliJ i jeśli pracuje nad jakimś fragmentem kodu, który wymaga kilku zakładek to i tak nie jestem w stanie ich rozsadnie poukładać. Z tego względu zbindowałem sobie jeden skrót klawiszowy który zamyka mi wszystki zakładki poza otwarta i wtedy zaczynam prace nad konkretnym zadaniem. Jak je skoncze to po prostu na nowo zamykam wszystko... Ale tak na prawde zauwazylem ze coraz czesciej zapominam o tej zakladce i wiecej korzystam z drzewa projektowego (to co mozesz miec w Visual Studio Code po lewej stronie) i tam posluguje sie wyszukiwarka plikow.
komentarz 5 grudnia 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Chyba przerzucę sie na Visual Studio Code - wydaje sie być trudniejszy w obsłudze niż Notepad++, ale to kwestia przyzwyczajenia.
komentarz 5 grudnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
dobra decyzja :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 969 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...