• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gotowy plik scrapowanie.py - czy to wszystko czego mi potrzeba ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
491 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w Python przez savofe Nowicjusz (190 p.)

Panowie biorę się za naukę pyhona ale jak to ze mną bywa uczę się bardziej od tyłu.

 

Tzn mam już gotowy skrypt (ale nie mam pewności czy działa)  I teraz w jaki sposób mam go uruchomić / sprawdzic / testować / modyfikować ? 

 

Dzięki za wszelkie łopatologiczne wyjaśnienia.

 

Na chłopski rozum to:

 

Jeśli mam już czysty serwer dajmy na to ubuntu 16.

1. Muszę zainstalować pythona.

2. Zapisać gdzieś (tylko gdzie i jak ?) ten plik

3. Następnie go uruchomić - tylko znowu, jak ?

 

Czy dobrze rozumiem ? Plik który testuje ściaga dane ze strony następnie je zapisuje.

skrypt tak się zaczyna 

from lxml import html
import requests
import numpy as np
import pandas as pd

następnie są funkcje itp

a na końcu mamy

return data

 

czy to oznacza że skrypt zwraca mi dane ze strony w terminalu tylko ? Jak rozumiem to ja ustawiam np interwały dzialania skryptu itp ? 

2
komentarz 3 grudnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Zacznij od początku, czy to lubisz, czy też nie. Będzie prościej.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
wybrane 5 lutego 2020 przez savofe
 
Najlepsza
  1. Zainstalować Python'a możesz poleceniem:
    sudo apt install python -y
  2. Zapisać możesz gdziekolwiek na server'ze. Zależnie od tego w jaki sposób masz dostęp do owego server'a, sposoby na przeniesienie tego skryptu są różne.

  3. W Twoim przypadku do uruchomienia tego skryptu musisz wywołać polecenie:

    python scrapowanie.py

Czy dobrze rozumiem ? Plik który testuje ściaga dane ze strony następnie je zapisuje.

skrypt tak się zaczyna 

Wkleiłeś tylko początek skryptu, który sugeruje, że skrypt prawdopodobnie wysyła jakieś zapytania do stron. Jeżeli wkleisz całość to będzie łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie.

czy to oznacza że skrypt zwraca mi dane ze strony w terminalu tylko ? Jak rozumiem to ja ustawiam np interwały dzialania skryptu itp ? 

return zwraca wartość z funkcji, czyli przykładowo taki kod:

def f():
    return 0
a=f()

ustawi wartość zmiennej a na 0, ale nie wypisze niczego w terminal'u. Jeżeli chcesz to możesz wykorzystać metodę print w taki sposób:

print(f())

żeby wypisać wynik funkcji w terminal'u.

komentarz 5 lutego 2020 przez savofe Nowicjusz (190 p.)
dzięki generalnie jestem już na etapie nauki javascriptu ale więcej przydatnych gotowych narzędzi wyszukuje w pythonie, I teraz zastanawiam się czy jednak nie uczyć się teg jeżyka równolegle? Dobry pomysl czy nie bardzo i bedzie sie to mieszac ?

 

a moze polecisz jakis fajny przyspieszony kurs najbardzij praktycznych dzialan w pythonie?
komentarz 6 lutego 2020 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

dzięki generalnie jestem już na etapie nauki javascriptu ale więcej przydatnych gotowych narzędzi wyszukuje w pythonie, I teraz zastanawiam się czy jednak nie uczyć się teg jeżyka równolegle? Dobry pomysl czy nie bardzo i bedzie sie to mieszac ?

Moim zdaniem wszystko zależy od tego czym dokładnie się zajmujesz. Jeżeli chodzi o same request'y to raczej JS nie jest Ci aż tak potrzebny, ale jeżeli zacząłbyś temat np. automatyzacji przeglądarki to wtedy owy język jest bardzo przydatny, ponieważ program piszesz w Python'ie, ale jednak owa przeglądarka używa JS'a.

a moze polecisz jakis fajny przyspieszony kurs najbardzij praktycznych dzialan w pythonie?

Osobiście podstaw języków uczę się z tąd: https://www.tutorialspoint.com/index.htm

Co do reszty to po prostu szukam na bieżąco w Google tego czego akurat w danym momencie przy danym projekcie potrzebuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2021 w Python przez theemperor Użytkownik (710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 162 wizyt
pytanie zadane 16 października 2021 w Ogłoszenia, zlecenia przez plutno86 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 620 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...