• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwszy miesiąc na blogu + poprawa statystyk

0 głosów
428 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2019 w Nasze projekty przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)

Cześć, 

jak już wspominałem we wcześniejszym wpisie uruchomiłem bloga z pasji. Został przyjęty bardzo pozytywnie, co opisuję w temacie poniżej!

Link

Jak masz jakieś pomysły na ulepszenie bloga, tematy lub wiesz jak poprawić statystyki takie jak współczynnik odrzuceń to daj znać. smiley

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2019 przez obl Maniak (51,300 p.)
edycja 2 grudnia 2019 przez obl

Powiem ci szczerze, że kiepsko wchodzę w opis algorytmu DFS na stronie https://mateuszrus.pl/algorytm-dfs/ a tam lipa jakiś suchy opis, brak przykładów praktycznych do czego się przydaje. Brak jakiegoś żywego przykładu pokazującego działanie (jest przecież javascript). Dam ci przykład mojego programu, który w pewnym stopniu wykorzystuje właśnie przeszukiwanie DFS z nieco bardziej szczegółowym oznaczaniem pól w celu wyznaczenia ścieżki w mapie składającej się z pól prostokątnych https://www.obliczeniowo.com.pl/147

Program powstał 20 lat temu. Zastosowany w nim algorytm został zaadaptowany do gierki napisanej w Angularze 8 oraz w JavaScript-cie (dwie wersje zrobiłem). I to są właśnie konkretne przykłady, pokazujące dlaczego warto się uczyć tego typu algorytmów.

Teraz w Angularze kończę wstępny projekt programu do obliczania kratownic statycznie niewyznaczalnych i wiesz co? On też wykorzystuje grafy! Algorytmy grafowe to to, co najbardziej lubię :)

komentarz 2 grudnia 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Bardzo dziękuje za komentarz, będę miał na uwadze bardziej szczegółowe przykłady. ☺️
komentarz 2 grudnia 2019 przez obl Maniak (51,300 p.)
Strona nie jest zła, ale moim zdaniem fajnie by było przed omówieniem algorytmu podać przykłady praktyczne jego zastosowania. np. w grach do znajdowania najkrótszej ścieżki i od razu chce się uczyć takiego algorytmu.
komentarz 2 grudnia 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Dziękuję za komentarz. :)  będę tego typu zagadnienia rozwijał w stronę bardziej praktyczną. :)
0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły na rozwój bloga to chętnie wysłucham. :)

Najprawdopodobniej od stycznia będę vlogował, trochę posiedzę w Tajlandii i popracuję zdalnie do marca, więc ciekawe materiały powinny się pojawić!

Podobne pytania

+4 głosów
2 odpowiedzi 357 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2019 w Nasze projekty przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 169 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2020 w Nasze projekty przez Carl Nowicjusz (120 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...