• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak zrobić odstęp pomiędzy treściami?

Object Storage Arubacloud
–1 głos
426 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 30 listopada 2019 przez Krzysiek_34

Aktualnie brakuje odstępu (10px) pomiędzy treścią z cyfry 1 a cyfrą 2 oraz odstępu (10px) z cyfry 2 a cyfrą 3:

<div id="panel4" class="panel-4" aria-labelledby="tab4" role="tabpanel" aria-hidden="true">
	<div class="box4">
		<div class="border-left">
			<div class="border-right">
				<div class="inner4">
					<ol>
						<li>Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst.</li>
						<li>Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst.</li>
						<li>Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst. Tu będzie napisany jakiś tekst.</li>
					</ol>
				</div>
			</div>
		</div>
	</div>
</div>
.panel-4
{
	clear: both;
	width: 1000px;
}

.box4
{
	background-color: #000000;
	width: 100%;
}

.box4 .border-left
{
	background: url(obrazki/border-left.gif) repeat-y left top;
}

.box4 .border-right
{
	background: url(obrazki/border-right.gif) repeat-y right top;
}

.box4 .inner4 ol
{
	padding: 20px 55px 10px;
	font-size: 12px;
	text-align: justify;
	color: #DDDDDD;
	line-height: 1.4;
}

Czy da sie wprowadzić odstęp (10px) pomiędzy podanymi treściami?

Tylko nie piszcie mi, żebym pokombinował z paddingami. :)

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 listopada 2019 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
To pokombinuj z marginami-bottomami :), jak ci paddingi się nie podobają. Dla ostatniego li nie ustawiaj marginu (:last-child).
komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Żaden margin-bottom, bo nie przetestowałeś i piszesz w ciemno.
komentarz 26 grudnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 26 grudnia 2022 przez VBService

Nie pisze w ciemno, bo da się smiley

[ on-line ]

.box4 .inner4 
{
    padding: 10px;
}

.box4 .inner4 ol
{
  margin: 0 auto;
  font-size: 12px;
  text-align: justify;
  color: #DDDDDD;
  line-height: 1.4;
  width: 90%;
  padding: 0;
}

.box4 .inner4 ol li:not(:last-child)
{
  margin-bottom: 20px;
}

 

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)

Brakuje odstępu, bo go nigdzie nie ustawiasz. Obecnie masz ustawiony padding jedynie całego elementu "ul". Jeśli chcesz ustawić padding między elementami tej listy to odwołujesz się do "li".

.box4 .inner4 ol li
{
     padding: 10px 0;
}

 

komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zrobiłem w ten sposób i jest dobrze:

<ol>
	<li>Tu będzie napisany jakiś pierwszy tekst.</li>
	<li>Tu będzie napisany jakiś drugi tekst.</li>
	<li>Tu będzie napisany jakiś trzeci tekst.</li>
	<li>Tu będzie napisany jakiś czwarty tekst.</li>
	<li>Tu będzie napisany jakiś piąty tekst.</li>
</ol>
.box4 .inner4 ol
{
	padding: 5px 50px 5px;
	font-size: 12px;
	text-align: justify;
	color: #DDDDDD;
	line-height: 1.4;
}

.inner4 li
{
	margin: 10px 0px;
}

Teraz jest odstęp pomiędzy numeracją tekstu. Odpowiada za to margin: 10px. Za wyśrodkowanie tekstu odpowiada padding: 50px (im mniej pikseli, tym tekst jest bardziej rozszerzony na obszarze czarnego tła wraz z grafiką gif).

Czy Twoje rozwiązanie jest jeszcze lepsze?

komentarz 29 listopada 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
Twoje rozwiązanie jest identyczne, bo zapis ".inner4 li" informuje, że ma to dotyczyć wszystkich li w bloku o klasie .inner4, a li jest w bloku o klasie .inner4 tylko trochę "głębiej", mój sposób dokładniej opisuje, które li chcesz ostylować, bo musi być spełniony dodatkowy warunek, że li jest w bloku ol, a blok ol jest w bloku z klasą .inner4 a klasa .inner4 jest w bloku o klasie .box4.

Co do wyśrodkowania tekstu za pomocą padding: 50px; to jest to błąd, bo jest to wartość stała i nie zmienia się wraz z wielkością ekranu użytkownika. Czyli albo komputer albo telefon i tak będzie 50px, co nie daje takiego samego efektu wyśrodkowania. Lepiej tu używać "margin: 0 auto;" dla li, co zawsze wyśrodkuje element.
komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Skoro padding: 50px jest błędem, to jaki zapis jest najlepszym rozwiązaniem?

Masz na myśli coś takiego?

.box4 .inner4 ol
{
    margin: 0 auto;
    font-size: 12px;
    text-align: justify;
    color: #DDDDDD;
    line-height: 1.4;
}
 
.inner4 li
{
    padding: 10px 0px;
}

 

komentarz 29 listopada 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - chcesz wyśrodkować tę listę na ekranie?

Jeśli tak to dopisujesz tę linijkę "margin: 0 auto" do li, co po połączeniu z obecnym stylem li da "margin: 10px auto;".
komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Ta lista ma być wyśrodkowana tylko na tym czarnym tle.

Tak wygląda wersja testowa na przykładzie mojego kodu:

https://imagizer.imageshack.com/img923/9056/lXaLdP.jpg

Szare tło po lewej, po prawej i na dole to pozostała zawartość strony. A te przykładowe teksty z poszczególnymi numeracjami mają sie znajdować tylko na tym czarnym tle.
komentarz 29 listopada 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
To jest już ładnie wyśrodkowane, jeśli Ci chodzi o efekt wyśrodkowania całego tekstu to dodaj "text-align:center;".
komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Bardziej odpowiada mi "text-align:justify;", bo po lewej i po prawej stronie linijki tekstu są wyrównane. Przy "text-align:center;" już nie ma tego efektu.

Tu jest pokazana różnica:

https://www.w3schools.com/cssref/playit.asp?filename=playcss_text-align&preval=justify

Żeby nie przedłużać pisania...

Aby ta numeracja tekstu była wyświetlana prawidłowo na komputerze i telefonie (tak jak widać na zdjęciu wrzuconym na imageshack.com), to mam zastosować taki zapis w CSS ?

.box4 .inner4 ol
{
    margin: 0 auto;
    font-size: 12px;
    text-align: justify;
    color: #DDDDDD;
    line-height: 1.4;
}
  
.inner4 li
{
    padding: 10px 0px;
}

Jak powinno być to prawidłowo zapisane w CSS ?

komentarz 29 listopada 2019 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
Tak
komentarz 29 listopada 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
edycja 30 listopada 2019 przez Krzysiek_34

Przy takim zapisie:

.box4 .inner4 ol
{
    margin: 0 auto;
    font-size: 12px;
    text-align: justify;
    color: #DDDDDD;
    line-height: 1.4;
}
   
.inner4 li
{
    padding: 10px 0px;
}

...wyszedł taki marny efekt:

https://imagizer.imageshack.com/img923/7514/RMcqnu.jpg

Zastosuję swój kod, a nie twój.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,283 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,269 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2020 w HTML i CSS przez Spectro Użytkownik (620 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 206 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...