• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyznaczanie liczby największej i najmniejszej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,547 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2019 w Python przez ProtoNiK Początkujący (270 p.)

Cześc,

Moim zdaniem jest :

Napisz program pobierający od użytkownika liczbę całkowitą dodatnią n -- program mam wymuszać podanie liczby dodatniej tzn. dopóki użytkownik podaje liczbę niedodatnią program informuje go o błędzie i każe wpisać ponownie.
Następnie program pobiera n liczb i na zakończenie wyświetla największą i najmniejszą z podanych liczb.

n = float(input("Podaj liczbę całkowitą dodatnią"))

licznik = 0

while n < 0:
        n = float(input("Twoja liczba nie może być ujemna, proszę podać dodatnią"))
        
        

 

Pierwszą część zadania zrobiłem, teraz jak zacząć tą drugą żeby wzynaczyć tę najmniejszą i najwiekszą liczbę z podanych?

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 listopada 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Po pierwsze, zmień rzutowanie zamiast float na int, bo chcesz liczbę całkowitą, a rzutujesz na zmiennoprzecinkową.

Następnie robisz pustą listę, potem pętlę for, w której wczytujesz te n liczb do listy. Ostatnim krokiem jest wypisanie największej i najmniejszej, do czego przydatne są funkcje min() oraz max().

Spróbuj zrobić co napisałem, a jak będziesz mieć problem to pokaż kod z problemem.
0 głosów
odpowiedź 24 listopada 2019 przez ProtoNiK Początkujący (270 p.)

Zrobilem coś takiego, pierwszy raz narazie mam styczność z pętlą for

n = int(input("Podaj liczbę całkowitą dodatnią"))


while n < 0:
        n = int(input("Twoja liczba nie może być ujemna, proszę podać dodatnią"))

for n in range(0,6):
    liczba = input("Podaj Liczbę")
    print(max(liczba))
    print(min(liczba))
   

Nie mam zielonego pojecia jak zrobic inaczej
   

komentarz 24 listopada 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Pętla for niech używa jakiejś nowej zmiennej, a nie n, bo ona jest już w użyciu.

for i in range(0, n):

Przed forem zrób listę pustą:

lista = []

I w forze po wczytaniu liczby wrzucasz na listę

lista.append(liczba)

Potem już poza pętlą wypisujesz max i min z tej listy.
komentarz 25 listopada 2019 przez ProtoNiK Początkujący (270 p.)
Ale to chodzi o to żeby samemu podać powiedzmy 10 licz i żeby z tych liczb wybrało najwieksza i najmniejszą bez tworzenia listy przynajmniej tak mi sie wydaje
komentarz 25 listopada 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Powiedz mi, w jaki sposób chcesz wyznaczyć max z liczb, pamiętając tylko jedną z nich, bo aktualnie to robisz. Wczytujesz jedną liczbę, przechodzisz do kolejnej nadpisując poprzednią.

Musisz najpierw liczby wczytać do listy, a potem z tej listy wyznaczyć max i min.

Max możesz wyznaczyć ze zbioru liczb, a nie jednej zmiennej.
komentarz 26 listopada 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)
Podejrzewam, że chodzi o napisanie algorytmu wyszukującego najmniejszą i największą liczbę, bo użycie gotowych min() i max() to byłoby zbyt proste :)
komentarz 26 listopada 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

Ostatnim krokiem jest wypisanie największej i najmniejszej, do czego przydatne są funkcje min() oraz max().

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 208 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 707 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 612 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w C i C++ przez Padomen Początkujący (260 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,524 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...