• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Funkcja w matematyce: co to?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
485 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2019 w Matematyka, fizyka, logika przez Karpik Użytkownik (680 p.)

Cześć, w programowaniu możemy zdefiniować i wykonać funkcje. Skoro programowanie to w tak dużej mierze matematyka, to czy możliwość zdefiniowania funkcji istnieje również w matematyce? Funkcja licząca sumę liczb odd 1 do n w pythonie wygląda następująco. Nie wierzę, aby nie można było zrobić czegoś takiego np. w matematyce. Czy jest ktoś w stanie rozwiać moje wątpliwości?

def suma(n):
    if n == 0:
        return 0

    else:
        return n + suma(n-1)

 

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
oczywiście, że można - to suma ciągu, w tym przypadku arytmetycznego gdzie każdy kolejny wyraz powstaje przez dodanie 1
komentarz 21 listopada 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Jako taki "dodatek" dodam, że w ten sposób kompilator w c++ upraszcza pętle.
0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2019 przez Benek Szeryf (90,690 p.)

Oczywiście, że można. Jeśli problem jest zdefiniowany tak, jak napisałeś, to jest to ciąg S(n) zdefiniowany następująco:

S(n) = n(n+1)/2 dla każdego n

Ciąg z definicji jest funkcją.

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2019 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Latex:

f: \lambda n. [n=0]*0 + [n>0]*(n + f(n-1))

gdzie [n=0] to nawias iversona: https://en.wikipedia.org/wiki/Iverson_bracket

Tak więc odpowiedzią na twoje pytanie jest tak - absolutnie każdą funkcję z "programowania" przedstawisz jako funkcję matematyczną. [n=0]*0 napisałem dla zrozumienia, tak na prawdę powinniśmy zapisać [n>0]*(n + f(n-1))

0 głosów
odpowiedź 22 listopada 2019 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Pojęcie funkcji w matematyce pojawiło się na długo przed programowaniem jakie dziś znamy, funkcje w programowaniu czerpały inspirację z funkcji matematycznych. W końcu pierwsze programy najczęściej służyły własnie obliczeniom :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 317 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 471 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez MateuszFisch Początkujący (250 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...