• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Liczenie czasu działania programu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
361 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2019 w C i C++ przez Ola Piątek Nowicjusz (240 p.)
edycja 21 listopada 2019 przez Patrycjerz

Cześć, mam problem. próbowałam już na tysiąć sposobów,ale dalej mi nie wychodzi. Mam napisać program porwównujący czas trwania poszczególnych sortowań. Dlaczego za każdym razem pokazuje mi czas 0.0000?

int main(int argc, char* argv[])
{
    clock_t end;

    for (int i = 0; i < ile; i++)
        {
            copyTab(tab, &tab2, tabSize); //copy to tab2
            end = clock();
            
            sortTab[i](tab2, tabSize);
            end = clock() - end;
            printf("%s zajelo %.4f sec\n", sortNames[i], (float)end / CLOCKS_PER_SEC);
}
komentarz 20 listopada 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
A jak duże jest `ile`? Jak duże są te tablice?
komentarz 20 listopada 2019 przez Ola Piątek Nowicjusz (240 p.)
Sortowana tablica ma 100 elementów, ile ma wartosc 9
komentarz 20 listopada 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
A jak dasz większą dokładność? Może wykonuje się tak szybko, że jest ileś dalej po przecinku.
komentarz 20 listopada 2019 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Może wykonuje się tak szybko, że jest ileś dalej po przecinku.

Dokładnie - 100 to strasznie mała liczba. Spróbuj 1000000 elementów.

komentarz 20 listopada 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
1. Zwiększ wielkość kontenera sortowanego.

2. Dokonaj pomiaru np. 1000 (lub więcej) wykonań i podziel wynik przez ilość wykonań.

3. Jeśli interesuje Cię większa precyzja, sprawdź w danym systemie jak ją uzyskać. clock() do dość "podła" metoda.
komentarz 21 listopada 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Proszę o umieszczanie kodu w specjalnym bloczku – więcej przeczytasz w FAQ.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 445 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2017 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 987 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2019 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2019 w C i C++ przez Tawka Nowicjusz (200 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...