• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana Value w formularzu HTML

Object Storage Arubacloud
0 głosów
193 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez scr Nowicjusz (120 p.)
Najprostsze zadanie zawsze stwarza największe problemy .

  <fieldset>
            <input placeholder="Kod Pocztowy" name="kod" type="text"  tabindex="2" value =''41-200" >
  </fieldset>

 

Jak przypisać inną wartość zamiast 41-200 ?

 

Formularz daje możliwość zapisu do bazy ale ma też po wyborze danych z bazy powinien wypełnić automatycznie pola dają możliwość ich edycji

czyli wybieram klienta -> wpisują się dane z bazy do form -> ponowny zapis do bazy po edycji

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 listopada 2019 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
W czym problem? Kod pocztowy 41-200 to domyślny kod wpisany w polu. Klikasz w pole i wpisujesz inny.

Chyba, że chodzi ci o wartość pobraną z bazy jako domyslną. Wtedy wstawiasz ją przy pomocy echo do value. Wychodzi spagetti kod, ale działa. Pokaż całość kodu wraz z zapytaniem do bazy.
komentarz 19 listopada 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

przy pomocy echo

jeśli back-end jest w PHP :) a tego nie wiemy.

komentarz 19 listopada 2019 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Dlatego sugerowałem podanie kodu. Stawianie na PHP to rachunek prawdopodobieństwa.
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2019 przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)
<?php

     $innyKodPocztowy = "21-203";

?>

<!-- Kod HTML -->

<input type="text" value="<?= $innyKodPocztowy ?>">

 

komentarz 20 listopada 2019 przez scr Nowicjusz (120 p.)

tak właśnie zrobiłem i działa jak miało działać dzięki podpowiedzi  Tomasza doszukałem się w końcu i jest dokładnie jak napisałeś Tobie oczywiście też bardzo dziękuje zazwyczaj mało jest odpowiedzi na proste problemy a dużo na te bardziej skomplikowane a to te proste sprawiają najwięcej trudności .

<input placeholder="Miasto" name="miasto" type="text" value="<?php echo $miasto1; ?>" tabindex="2" >

 

i jak zwykle wpadłem w kolejną pułapkę :) zaznaczam że programowanie to pasja i moja wiedza to głównie internet .Poniżej cały kod .

Jak zrobić if zmieniasz wartość option value dostajesz id do selecta który wypełnia formularz 

 

***************podłączam skrypt z połączeniami do bazy***************************

<?php include('dbconnect.php')?>

***************ustanawiam sesje***************************


<?php
// Initialize the session
session_start();

// Check if the user is logged in, if not then redirect him to login page
if(!isset($_SESSION["loggedin"]) || $_SESSION["loggedin"] !== true){
    header("location: login.php");
    exit;
}
?>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <title>Dane</title>
  <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css">
</head>
<body>

***************Menu***************************
  <div class="menu">
    <div class="listwa">
        <div class="backbroundlogo"></div>
        <div class="logo"> </div>

    </div>

    <ol>
      <li><a href="#">Zgłoszenia</a>
        <ul>
          <li><a href="zgloszenie.php">Zgłoszenia</a></li>
          <li><a href="klient.php">Klient</a></li>
        </ul>
       </li>

       <li><a href="#">Rozliczenia</a>
         <ul>
           <li><a href="koszty.php">Koszty </a></li>
           <li><a href="autokoszty.php">Koszty auto</a></li>
         </ul>
        </li>

       <li><a href="#">Auto</a>
         <ul>
           <li><a href="autotrasa.php">Trasy</a></li>
           <li><a href="autokoszty.php">Koszty</a></li>
         </ul>
        </li>
     <li><a href="#">Raportu</a>
       <ul>
         <li><a href="raport1dana.php">Zgłoszenia</a></li>
         <li><a href="raport2dana.php">Koszty</a></li>
       </ul>
      </li>
      <li><a href="#">Ustawienia</a>
        <ul>
          <li><a href="slownikiopc.php">Grupy</a></li>
          <li><a href="slowniki.php">Słowniki</a></li>
        </ul>
      <li><a href="#"><font color="FDD700"> _</font></a></li>
      <li><a href="#"><font color="FDD700"> _</font></a></li>
      <li><a href="#"><font color="FDD700"> _</font></a></li>
      <li><a href="#"><font color="FDD700"> _</font></a></li>
       </li>
       <li><a href="logout.php" >Wylogowanie </a>
       </li>
     </ol>
   </div>

 

***************Zapis do bazy formularza***************************

<?php
  if (isset($_POST['zapisz']))
  {
  $nazwa =  $_POST['nazwa'];
  $nazwaskr =  $_POST['nazwaskr'];
  $kod =  $_POST['kod'];
  $miasto =  $_POST['miasto'];
  $ulica =  $_POST['ulica'];
  $nip =  $_POST['nip'];
  $email =  $_POST['email'];
  $tel =  $_POST['tel'];

  $db = mysqli_connect($host, $login,$pass, $dbname) or die("Błąd połączenia !") ;
   mysqli_set_charset($db,"utf8");
  $query = "INSERT INTO klient(nazwa,nazwas,kod,miasto,ulica,nip,email,numertel)
   VALUES('$nazwa','$nazwaskr','$kod','$miasto','$ulica','$nip','$email','$tel')";
  mysqli_query($db, $query)or die("1") ;

  }

?>

***************formularz ***************************
<div class="all">

<div class="container">

        <form id="contact" action="" method="post">
          <h3>Dane</h3>
          <h4>Wprowadzanie Danych</h4>
          <fieldset>
          <?php
                ######### połączenie i select#########
              $db = mysqli_connect($host, $login,$pass, $dbname) or die("Błąd połączenia !") ;
               mysqli_set_charset($db,"utf8");

              $q1 = ("SELECT * FROM Klient  ORDER BY nazwa ASC");
              $query1=mysqli_query($db, $q1)or die("błąd 3") ;

              ######### Pobieranie Danych #########

              echo '<select name="Klient">';
              echo '<option value="">Klient</option>';
              while($option1 = mysqli_fetch_assoc($query1))
              {
              echo '<option value="'.$option1['id'].'">'.$option1['nazwa'].'</option>';
              $klientid = $option1['id'];

              }
              echo '</select>';

***************Kombinacje***************************

***************Jak zrobić jeżeli zmieniasz wybrany element  jego id służy do zapytania wypełniającego forma **************************
              if ($option1['id'] < 109)

             {

              $q = ("SELECT * FROM klient where id = $klientid ");
              $query=mysqli_query($db, $q)or die("o o  coś poszło nie tak ") ;

              ######### Pobieranie Danych #########

              while ($row = mysqli_fetch_array($query))
              {

                $nazwa1= $row['nazwa'];
                $nazwas1= $row['nazwas'];
                $kod1= $row['kod'];
                $miasto1= $row['miasto'];
                $ulica1= $row['ulica'];
                $nip1= $row['nip'];
                $email1= $row['email'];
                $numertel1= $row['numertel'];

              }
              mysqli_close($db);
            }
              ?>

          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder="Nazwa" name="nazwa" type="text" tabindex="1" value="<?php echo $nazwa1; ?>" required autofocus >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder="Nazwa Skrócona" name="nazwaskr" type="text" tabindex="1" value="<?php echo $nazwas1; ?>" required autofocus>
          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder="Kod Pocztowy" name="kod" type="text" value="<?php echo $kod1; ?>" tabindex="2" >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder="Miasto" name="miasto" type="text" value="<?php echo $miasto1; ?>" tabindex="2" >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder="Ulica"name="ulica"  type="text" value="<?php echo $ulica1; ?>" tabindex="2" >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <fieldset>
              <input placeholder="NIP" name="nip" type="text" value="<?php echo $nip1; ?>" tabindex="2" >
            </fieldset>
            <input placeholder="Email Address" name="email" type="email" value="<?php echo $email1; ?>"  tabindex="2" >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <input placeholder=" Number Telefonu (optional)" name="tel" type="tel" value="<?php echo $numertel1; ?>" tabindex="3" >
          </fieldset>
          <fieldset>
            <button name="zapisz" type="submit" id="contact-submit" data-submit="...Sending">Submit</button>
          </fieldset>

          <fieldset>
            <?php echo $klientid ?>
            <?php echo '<option value="1">Klient</option>';?>
          </fieldset>
        </form>
  </div>
  </div>

</body>
</html>
 

komentarz 20 listopada 2019 przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)

Tutaj trzeba użyć jQuery i ajaxa. Łapiesz zdarzenie change() elementu (https://api.jquery.com/change/) i wysyłasz ajaxem (https://api.jquery.com/jquery.ajax/) żądanie do pliku PHP i jako dane wysyłasz id (możesz je przechować we własnym atrybucie html np ajax-id="24").

komentarz 20 listopada 2019 przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)
Poza tym, Twój kod odbierania danych z formularza jest bardzo podatny na "wstrzykiwanie SQL", metodę ataku, która jest bardzo prosta w zastosowaniu.
komentarz 20 listopada 2019 przez scr Nowicjusz (120 p.)
Tak wiem używam tego sam formularz zgłoszeniowy . Będe zmieniał wszystkie zapytania bo pytam 200 razy o to samo .

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 615 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 327 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w JavaScript przez Look85 Użytkownik (600 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 200 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...