• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona HTML bez CSS

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,966 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2019 w HTML i CSS przez Mateusz Kasprzak Nowicjusz (170 p.)

Witam mam do zrobienia stronę w html, robię ją i wychodzi tak jak chcę lecz kod używa CSS, lecz nauczycielka powiedizała że jak w kodzie będzie CSS to dostanie się 1 bo się jeszcze tego nie uczyliśmy XD
Oto kod:

<head>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
  <meta name="Keywords" content="słowa, kluczowe, oddzielone, przecinkami" />
  <meta name="Description" content="krótki opis zawartości strony" />
  <meta name="Robots" content="ALL" />
  <meta name="Author" content="muzyka" />
  <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

  <title>Muzyka</title>
</head>

<body>
<div id="container">

<div id="naglowek"></div>

<div id="lewy">
    <dl>
    <dt>Muzyka jest scenografią uczuć</dt>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Aktualności</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Grafika</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Multimedia</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Formularz</a></dd>
    </dl>
<div id="bottom"></div>
</div>

<div id="srodek">
      <h2>elo</h2>

</div>  

<div id="stopka">
<div id="copyright">Mateusz Kasprzak</div>
</div>

</div>    
</body>
</html>
Jest jakiś sposób aby CSS był ale żeby nauczycielka nie widziała go w kodzie? Albo czy jest sposób by strona wyglądała tak tamo bez CSS?
Pozdrawiam
4
komentarz 19 listopada 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)

I własnie w taki sposób, szkoła tłamsi zdolnych, kreatywnych i ambitnych ludzi, pokaz ten komentarz pani nauczycielce, a dla osiągnięcia lepszego efektu, pokaz jeszcze ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=uw2NtAJwikY XD

A jak bardzo nauczycielka zna HTML i CSS?. bo moja Pani nauczycielka w ogóle nie znała HTML-a, ale mnie nie blokowała a wręcz przeciwnie :-)

3
komentarz 20 listopada 2019 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

@Mateusz Kasprzak, Naucz się BEMa a nauczycielkę miej gdzieś! Bądź dumny z tej jedynki ;) Pracodawca nie będzie się Ciebie pytał ile miałeś jedynek tylko co potrafisz ;) 

8 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 19 listopada 2019 przez Bartłomiej Bolesta Obywatel (1,630 p.)
Publiczny, pruski system szkolnictwa, tfuuu.

Albo ładujesz całą stylizację w znaczniki htmla jak to się robiło 25 lat temu, albo się kłocisz, że nauczycielka Cię gnoi i zaniża Twój poziom. 20 lat temu to przynajmniej jak się potrafiło więcej to się dostawało lepsze oceny. Baaa w podręcznikach były zadania dla zdolniejszych/tych którzy potrafią już więcej. A dzisiaj naucza motłoch przepychany z klasy do klasy, który jedyne co potrafi to kupić pracę na studiach i nie pozwoli się rozwijać lepszym od siebie.

Ja bym robił imbę.

Kurdę, musiałem drugi raz napisać, bo pierwsze się nie wysłało :/
komentarz 26 listopada 2019 przez Mateusz Kasprzak Nowicjusz (170 p.)
Jak mogę załadować stylizację w znaczniki w przypadku mojego kodu?
1
komentarz 26 listopada 2019 przez Bartłomiej Bolesta Obywatel (1,630 p.)

http://www.404pagefound.com/ - "archiwum" stron z lat 90. Zajrzyj a linkowane strony, kliknij prawym myszki i zbadaj. Obejrzyj sobie kod. To jest tyle ile da się zrobić bez cssa :D

+2 głosów
odpowiedź 19 listopada 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Zgadzam się z Bartłomiejem, że powinien być zróżnicowany poziom. Natomiast zanim zaczniesz dodawać css myślę, że dobrze jest się zastanowić dlaczego nie wyświetlają Ci się polskie znaki, powywalać elementy z HTML 4.01, może dorobić jakieś wcięcia , może skorzystać z main / footer. Generalnie coś tam można z tego jeszcze wyciągnąć/ulepszyć zanim skupisz się na css.
+2 głosów
odpowiedź 19 listopada 2019 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Nóż się w kieszeni otwiera. Pani zatrzymała się w rozwoju: kodowanie "isolatka", doctype'a brak, ... Żałość. Ale tak to jest jak się kogoś na siłę przyuczy do przedmiotu, a ten ktoś nie wykazuje chęci do samorozwoju (ale pewnie w kwietniu o 1000 zł się gromko upominała). Sam uczę witryn i jak mi uczeń na jednych z pierwszy zajęć używa CSS-a to dostaje 6.

A co do meritum. Napisz jakie masz wymagania co do wyglądu strony, część da się zstąpić pseudostylizowaniem w HTML, np. rodzaj czcionki, kolory.
+1 głos
odpowiedź 19 listopada 2019 przez mateusz09 Nowicjusz (180 p.)
zbytnio się tak nie da możesz spróbować bootstrapa... lecz zawsze coś trzeba napisać aby było popatrz na biblioteki stylów może coś znajdziesz
+1 głos
odpowiedź 20 listopada 2019 przez Boskoop Nowicjusz (160 p.)
Kodowania ISO-8859-2 się już nie stosuje. Powinno byc UTF-8.
0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Zapytaj nauczycielkę czy nie może być css'a bo myśli że jeśli ktoś ma css'a to ściąga z internetu i nie wie co pisze. Jeśli tak to może tobie pozwoli użyć css'a jak pokażesz że umiesz - jeśli nie, to ja bym robił zadymę lub napisał w React i styled components/sass :D
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2019 przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)
React.js!
0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 20 listopada 2019 przez jpacanowski

A ja napiszę tak... Skoro nauczycielka chce bez CSS, to czy musisz kombinować? Do tego, czy myślisz że jest aż tak głupia, że nie zauważy CSS w kodzie HTML?

Moim zdaniem, to nie jest zaniżanie wiedzy, ale test na to czy jesteś kreatywny, potrafisz myśleć bez CSS oraz sprawdzenie poprawności kodu HTML (w tym, hierarchia czy semantyka). Taki czysty kod HTML pozwoli tobie poznać wagę każdego tagu, czy też zauważyć np. jak nagłówki od H1 do H6 wyglądają i poznać ich hierarchię - bo już sam nie raz widziałem, jak ktoś ostylował nagłówek H1 dając mu małą czcionkę w miejscu, gdzie powinien użyć nagłówka o dużo mniejszej hierarchii. Czy jak masz napisać pracę na temat rozbiorów Polski, to czy piszesz jeszcze dodatkowo o Traktacie Wersalskim?

Do innych osób tu się wypowiadających:
Czy wy bez Bootstrapa i React.js potraficie w ogóle cokolwiek zrobić?

Tu masz stronę bez CSS:
http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html
http://www.catb.org/~esr//writings/unix-koans/

No nie wiem, dla mnie ważniejsza jest treść od wyglądu, i mnie takie strony nie straszą.

2
komentarz 20 listopada 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Skoro nauczycielka chce bez CSS, to czy musisz kombinować?

i szczerze mówią właśnie bardzo nie lubię takiego podejścia developerów... a niestety czasami się tacy zdarzają... To, że biznes daje jakieś założenia i UX robi makietę (co tutaj jest odpowiednikiem wytycznych jakie kolega dostał) nie oznacza, że masz robić w ciemno i w ogól nie wlączać się w cały proces...

Ja już wielokrotnie dyskutowalem o faktycznej pzydatności i sensowności wielu ficzerów biznesowych i UX i nie raz kończylo się to roznymi kompromisami czy nawet zmianą biznesową jak w toku dyskusji wychodziło, że faktycznie coś można zrobić inaczej, może czasem lepiej...

Wiele osób tu obecnych mam wrażenie, że uważa iż praca programisty to 100% kodowania... zupełnie nie biorąc pod uwagę tego, że programiści to też użytkownicy inernetu i często mogą zaproponować ciekawe ficzery czy drobne zmiany...

komentarz 26 listopada 2019 przez Mateusz Kasprzak Nowicjusz (170 p.)

@jpacanowski, Polecenie było aby zrobić stronę o konkretnym wyglądzie, dopiero jak nauczycielka zauważyła że prawie każdy ma w kodzie css to powiedziała że 1 da za css

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 339 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 568 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2018 w HTML i CSS przez pattryk95 Nowicjusz (160 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...