• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hashowanie plików.

+2 głosów
1,225 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2019 w Bezpieczeństwo, hacking przez Milo Obywatel (1,180 p.)
Witam.

Ostatnio zainteresowałem się szyfrowaniem i poznałem również hashowanie (np. algorytmem md5). Widzę sens w hashowaniu haseł, ale nie widzę go w hashowaniu plików. Po co to się robi?
1
komentarz 1 grudnia 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)
A ja jeszcze dodam, że nie powinno się już korzystać z MD5, jest za słabe, do samej zabawy może być.

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 18 listopada 2019 przez Benek Szeryf (94,170 p.)
wybrane 18 listopada 2019 przez Milo

Najlepsza

Na przykład przy sprawdzeniu, czy podczas pobierania nie doszło do podmiany plików lub do detekcji tego, czy ktoś udostępniając mirror nie podmienił przypadkiem któryś plików. Ja jak pobiorę obraz Linuxa z oficjalnej strony danej dystrybucji, to sprawdzam, czy mam zgodne md5sum/sha256  z tymi, które udostępniają na oficjalnej stronie. Nawet jeśli nie doszło do ataku, to mogło dojść do przerwania łącza i coś się mogło niedościągnąć prawidłowo.

+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2019 przez katana1 Obywatel (1,400 p.)
Hashowanie to nie szyfrownaie. To matematyczna funkcja skrótu. Zastosowań jest dużo więcej. W telekomunikacji i sieciach komputerowych tworzy się jednostki kontrolne. W niektórych protokołach sieciowych nadawca tworzy sumę kontrolną i wysyła ją podczas przesyłania danych, odbiorca sprawdza pakiety tą sumą aby niwelować błędy transmisji, jeśli sumy się nie zgadają fragment przesyłany jest jeszcze raz. Inne zastosowanie to bazy danych i optymalizacja rozkładu danych w niej. Przykładowo tablice mieszające. Temat rzeka.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,860 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 2,879 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 741 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2021 w PHP przez KrzysztofS Nowicjusz (170 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...