• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

umiejętności frontenda / juniora - "skala"

Cloud VPS
0 głosów
333 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Czasami wysyłając CV dostaje od pracodawców odpowiedź, że oprócz próbek kodu chcieliby, żebym dosłał i  oszacował swoje umiejętności. Jestem bardzo sceptyczny do stosowania jakichkolwiek skal punktowych / procentowych / gwiazdek itd bo tak naprawdę w mojej opinii nie niosą ze sobą absolutnie żadnej konkretnej informacji, trochę zalatuje mi to podstawówką - "znam JS na 4 z koroną i wykrzyknikiem ;) " - bez sensu po prostu. Lubie wiedzieć o czym tak naprawdę rozmawiamy - co to jest np "react - początkujący" to znaczy, że znam nazwę i obejrzałem kilka tutoriali czy np zrobiłem kilka małych niekomercyjnych projektów.

Mam wobec tego pytanie czy spotkaliście się z jakąś skalą / ścieżką frontenda np wpis na blogu/artykuł (najlepiej anglojęzyczny), która jest w jakiś sposób opisana i przypisane są umiejętności do konkretnego narzędzia i poziomu ewentualnie mały opis powiedzmy kilka do max kilkunastu podpunktów co na tym poziomie trzeba umieć. Powiedzmy: HTML5 - znajomość elementu cavnas, CSS - znajomość selektorów dla nietypowych urządzeń drukararka/telewizor Git - podstawowe komendy i marge na mastera itd.

Chce uzyskać efekt przynajmniej zbliżony do certyfikatów językowych - gdy wysyłam certyfikat B2 i opis np:

Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie znaczenie głównych wątków przekazu zawartego w złożonych tekstach na tematy konkretne i abstrakcyjne, łącznie z rozumieniem dyskusji na tematy techniczne z zakresu jej specjalności. Potrafi porozumiewać się na tyle płynnie i spontanicznie, by prowadzić normalną rozmowę z rodzimym użytkownikiem danego języka, nie powodując przy tym napięcia u którejkolwiek ze stron. Potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi ustne i pisemne w szerokim zakresie tematów, a także wyjaśniać swoje stanowisko w sprawach będących przedmiotem dyskusji, rozważając wady i zalety różnych rozwiązań.

to generalnie obie strony mają jakieś pojecie o co chodzi. Gdybym wysłał np JS 4 gwiazdki to równie dobrze moim zdaniem mógłbym nic nie napisać - bezsens i zero konkretów.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 15 listopada 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

Miałem okazję rozmawiać czasami z rekruterami i przyznam, że zawsze mówili właśnie odwrotnie, że tego typu samooceny punktowe są dla nich bez sensu :)

Tutaj nie ma uniwersalnej oceny, mogę powiedzieć Ci jak to wygląda u mnie, wg mnie junior JS powinien:

• znać bardzo dobrze sam język, czyli np. podstawowe metody Array.prototype, String itp. itd. i znać dobrze skladnie, pętle itp. 
  • umieć swobodnie pracować z http i ogólnie z różnego rodzaju asynchronicznością bo to dziś podstawa podstaw. Umie odpowiedzieć na prost pytania typu do czego służy obiekt XHR, co to websockets, jakie znasz metody i statusy http i kiedy jakich używasz, jak obsługujesz błedy itp.
  • umieć na podstawowym poziomie pisać testy jednostkowe w dowolnym frameworku, chodzi o to, abyś wiedział np. co to asercje, jakie problemy mogą Cię spotkać przy testach async itp. bez jakiś zaawansowanych, specyficznych przypadków,
  • umieć swobodnie pracować z DOM, tworzyć, modyfikować elementy, pracować ze zdarzeniami, obsługiwać formularze, w tym ich walidacje itp.
  • znać podstawy jakiegoś frameworka np. react, angular, vue lub web components, chodzi o nauczenie się myślenia komponentowo bo dzisiaj już nie da się praktycznie robić apek monolitów, nawet jak piszesz w pure JS to i tak najczęściej spotykam się z jasnym podziałem na komponenty.
  • dobrze, jeśli umiałbyś choćby podstawy rxjs ale to nie mush have
  • podstawy pracy z narzędziami jak webpack czy gulp, babel itp. itd. Nie chodzi o wielkie konfigurowanie, ale żeby móc sobie poradzić w prostych tematach i ogólnie wiedzieć co i jak
  • znajomość podstaw git typu pull requesty, rebase, push, pull, ewentualnie jakieś cherry-pick czy reflog ale to w sumie rzadziej się stosuje.

To wg mnie taki zestaw dla juniora tak na początek kariery. I z tego co słyszałem od rekruterów to często mówią oni, że lepiej jest np. wypunktować jakoś z czym pracowałeś w JS zamiast podawać 4/5.

To co podałem powyżej to w mojej ocenie takie 4/5 dla juniora.

1
komentarz 16 listopada 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Wielkie dzięki za długi i konkretny wpis - jest bardzo przydatny. Napewno zrobię jakąś tabelkę w wyjaśnieniem albo w wersji co oznacza dla mnie 1,2,3 itd albo wykorzystując Twój sposób czyli listę umiejętności (dopasowując ją pod siebie oczywiście).

W mojej opinii jest to mega niepraktyczne, że nie ma jakiegoś uniwersalnego i ogólnie  rozpoznawalnego sposobu oceny i nie chodzi mi tu o jakąś certyfikację, ale powiedzmy ogólne wytyczne - musiałyby się to pewnie dosyć dynamicznie zmieniać, ale jestem praktycznie pewien, że pomogłyby w obustronnej komunikacji rekruterzy-aplikujący. Na szczęście jest możliwość dołączania projektów / kodów co znacznie ułatwia sprawę.

Co jakiś czas spotykam się też z firmami, które posiadają własny mniej lub bardziej rozbudowany system aplikowania i dość często ją to dosyć rozbudowane formularze zawierające m.in pola do oceny własnych umiejętności. Przypuszczam, że jest to zrobione w celu odpalenia jakiś algorytmów sortujących/wyszukujących, ale tak naprawdę to po....oko?! Nie niesie to jakiś konkretnych informacji (subiektywna opinia).

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 942 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez martinez369 Użytkownik (520 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 840 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Patrykosik88 Początkujący (340 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 755 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez roberto23 Początkujący (270 p.)

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...