• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moje prywatne miejsce w sieci!

+1 głos
1,101 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2019 w Nasze projekty przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)

Cześć!

Od czerwca poświęciłem się stworzeniu mojego miejsca w sieci.

Ponad 150 godzin i 11 artykułów później powstał Mateusz Rus - Blog pasjonata 

Każda uwaga mile widziana. W sprawie współpracy pisz przez formularz kontaktowy. :)

komentarz 13 listopada 2019 przez Ehlert Ekspert (215,070 p.)

Rozwinięcie SRP nie mówi że

każda klasa powinna być odpowiedzialna tylko za jeden spójny element programu

Bo to w wolnej interpretacji znaczy tyle co wszystko. Klasa powinna mieć tylko jeden powód do modyfikacji.

Cześć przykładów z tego artykułu imo miejscami naciągana, ale może być. Reszty nie czytałem.

komentarz 13 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Mój błąd.

Bardzo dziękuje za sugestię, wprowadzę poprawkę ! ☺️

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 listopada 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Fajnie piszesz. Jakiego programu używasz do tworzenia grafiki, np tego rysunku grafu we wpisie o algorytmie DFS?
komentarz 13 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Bardzo dziękuje, większość grafik przygotowuje moja znajoma graficzka, obstawiam, że używa jakiegoś mocniejszego programu typu Photoshop ☺️
komentarz 13 listopada 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Myślałem że sam o robiłeś.
+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2019 przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
Na szybki rzut oka stronka fajna, przeczytałem pół artykułu i sie fajnie zapowiada reszta.
komentarz 15 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Bardzo dziękuję, mam już kilka kolejnych w przygotowaniu :)

Planuję też kurs Python w 10-15 artykułach.
komentarz 15 listopada 2019 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Uważasz, że wytłumaczysz podstawy pythona od tego co jest w sieci?
Raczej nie, będzie to dla mnie nowa forma przekazywania wiedzy. Nauka dla Was a dla mnie kolejna dawka wiedzy na temat uczenia innych. ☺️
+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2019 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

Blog naprawdę zacny, widzę, że wkładasz w niego dużo czasu, aczkolwiek jedna uwaga co do:

https://mateuszrus.pl/zlozonosc-obliczeniowa/

Mianowicie wyrażenia O, Theta, Omega nie służą określaniu przypadków pesymistycznych, optymistycznych, oczekiwanych:

http://imgur.com/5co9rcXl.png

O, Theta, Omega określają klasy funkcji. Oznacza to, że np. f(n) = n^m należy do każdej klasy abstrakcji O(n^k) gdzie k >= m. Stąd jeśli ilość operacji wykonywanych przez jakiś algorytm określimy funkcją f(n) = n^m to nie prawdą jest, że O(n^{m!}) jest przypadkiem pesymistycznym mimo, że niewątpliwie f należy do tej klasy.

Czyli jeśli mówimy o przypadkach optymistycznym, pesymistycznym etc to powinniśmy dla każdego z tych przypadków podać te klasy abstrakcji (często da się to wyrazić przez thetę, ale przyjeło się pisać same O(function)).

Przykład: Insertion Sort

Jego złożoność w przypadku pesymistycznym oraz oczekiwanym (UWAGA! "Oczekiwany" to nie jest tak "jak nam się wydaje" - tzn z reguły jest ale nie zawsze tak musi być, w tym wypadku należy policzyć wartości oczekiwane parametrów wpływających na złożoność przy użyciu rachunku prawdopodobieństwa - w przypadku insertion sorta jest to ilość inwersji) to jest O(n^2) (a nawet theta(n^2), ale w przykadku optymistycznym, gdzie liczba inwersji jest asymptotycznie liniowa względem liczby elementów w ciągu, dostajemy algorytm O(n) ( a konkretniej Omega(n) oraz O(n) czyli Theta(n)).

Jeśli ktoś by napisał, że

Insertion Sort: jest O(n^2), Omega(n) to by nie skłamał ale równie dobrze by nie skłamał gdyby napisał, że insertion-sort jest O(n^10 * n!),  Omega(1). A jeżeli ktoś by napisał, że ten alg jest Theta(coś) to by nie miał racji,  bo bez dodatkowych założeń nie wyrazimy jest złożoności w thecie.

Bardzo merytoryczna odpowiedź!

Zapoznam się rano z tym, skonfrontuje ze swoim wpisem i wprowadzę sugestie. ☺️

Pozdrawiam, Mateusz.
0 głosów
odpowiedź 15 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)

Kolejny dzień i kolejna dawka pozytywnych informacji.
Pierwsze 4 dni to 551 UU oraz 676 sesji, co jest dobrym wynikiem. Są jednak rezerwy i będzie tylko lepiej.
Pracuję równolegle nad kolejnymi czterema wpisami, które pojawią się do końca listopada. Jeden z tych wpisów będzie zawierał podsumowanie miesiąca, bo będę chciał miesiąc w miesiąc pokazywać statystyki, informować o tym co się pojawiło na blogu w upływających 30 dniach, czego się dowiedziałem i jakie mam przemyślenia.

Wracając do meritum. Trzeci wpis dostępny na blogu pasjonata to Metoda Monte Carlo.
https://mateuszrus.pl/metoda-monte-carlo/

–1 głos
odpowiedź 14 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
edycja 23 lipca 2021 przez MateuszRus

Będę tu wrzucał info na temat bloga.

Pierwszym tematem, który pozwoliłem sobie poruszyć i wpadł mi dość randomowo na klawiaturę to temat ASCII.

Uwagi i konstruktywna krytyka miłe widziana.
https://mateuszrus.pl/kodowanie-ascii/

1
komentarz 15 listopada 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
No nie wiem czy to dobry pomysł aby robić z forum własny kanał RSS.

@Arkadiusz Waluk co myślisz?
Ok dajcie znać! ☺️ Jak będzie negatywna odpowiedź to przestane udzielać się w tym temacie i nie będę informował.

Pozdrawiam, Mateusz.
1
komentarz 15 listopada 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,910 p.)
Wg mnie wrzucenie czasem czegoś na forum czy to w formie jednego tematu czy kolejnych nie jest złe, ale też nie chcemy spamu, ciągle jednego wątku czy po prostu reklamy. Więc jakieś pokazanie siebie i swojej twórczości jak najbardziej, od tego to jest, ale z umiarem. Proponowałbym przystopować z codziennymi postami o każdym wpisie, a najwyżej jak chcesz to wrzucić raz na jakiś czas informację o czymś wartym uwagi.
komentarz 16 listopada 2019 przez MateuszRus Obywatel (1,050 p.)
Dziękuje za odpowiedz, dostosuje się do tego co napisałeś i gdyby było coś nie tak to po prostu daj znać. :)

Pozdrawiam, Mateusz.

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2019 w Nasze projekty przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 238 wizyt
pytanie zadane 21 października 2020 w C# przez Szyszka Gaduła (3,510 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 240 wizyt

93,604 zapytań

142,526 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,087 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...