• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zmiana typu bazy danych w phpmyadmin z madiadb na mysql

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
820 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2019 w SQL, bazy danych przez mctyskie Początkujący (320 p.)

Cześć,

muszę zrobić projekt z bazy danych w MySql na localhoście w phpmyadminie. Problem jest taki, że defaultowo ustawiło mi typ serwera na madiadb, jednak ja musze miec mysql. Co muszę zrobić, abym miał MySql zamiast marii?

1
komentarz 13 listopada 2019 przez Velta Maniak (52,830 p.)
MariaDB posiada wysoką kompatybilność z MySQL, więc po zmianie i tak się niewiele zmieni.
komentarz 13 listopada 2019 przez mctyskie Początkujący (320 p.)
wiem, tylko niestety chodzi o to, że projekt ma być na MySql
1
komentarz 13 listopada 2019 przez adrian17 Mentor (353,220 p.)

wiem, tylko niestety chodzi o to, że projekt ma być na MySql

To jest praktycznie to samo. MariaDB to jest kompatybilny, drop-in replacement. Są do tego stopnia kompatybilne, że gdy na niektórych systemach linuxowych spróbujesz zainstalować MySQLa, to pod spodem zainstaluje Ci MariaDB. Poza nazwą nie powinieneś nawet zauważyć różnicy - nauczyciel też.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 listopada 2019 przez SzkolnyAdmin Szeryf (89,610 p.)
Jak widzę korzystasz z XAMPP-a. Od wielu już wersji pakietu MariaDB zastąpiła MySQL-a. Twój nauczyciel chyba "zatrzymał" się w rozwoju i kontakcie z oprogramowaniem. Z twojego szkolnego punktu widzenia nie ma różnic pomiędzy oboma serwerami. Zrób na takim serwerze, jaki masz do dyspozycji w pakiecie i nawet nie zauważy różnicy. Przekażesz mu gotowy plik SQL z całą bazą i bez problemu odpali go na swojej wersji serwera (chyba, że ma jakiegoś archaika).
0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2019 przez mati2762 Mądrala (5,510 p.)
W konfiguracji serwera musisz ustawić

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 258 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,123 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 297 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2021 w SQL, bazy danych przez Mateusz Wydra Nowicjusz (240 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,726 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...