• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Shoutbox - odświeżanie oraz kolorowanie nowych użytkowników różnymi kolorami

0 głosów
210 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w PHP przez lucky_ Nowicjusz (200 p.)
edycja 5 listopada 2019 przez lucky_
Witam,

Zrobiłem prostego shoutboxa, gdzie nick, data i wiadomości zapisują się w bazie MySQL i te wiadomości wyświetlane są na stronie w formie tabeli, gdzie użytkownicy mogą rozmawiać. Muszę do tego dodać jeszcze dwie funkcjonalności:

- Kolorowanie nowych użytkowników i ich wiadomości na inny kolor (każdy nowy użytkownik to nowy kolor). Trzeba użyć tu css.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2019 przez antypop Mądrala (5,730 p.)

Dodaj sobie w PHP funkcje która nowemu użytkownikowi przypisuje jakiś kolor z puli powiedzmy 100 (możesz je generować losowo) i wrzuca HEX do bazy a później przy wyświetlaniu w kodzie HTML wrzuć coś takiego:

print "<TR><TD>$idk</TD><TD><span style='color:$nick_color;'>$nick</span></TD><TD>$data</TD><TD>$komunikat</TD></TR>\n"; }
print "</TABLE>"; 

Co do odświeżania to nie wiem czy da się to zrobić z wykorzystaniem gołego PHP/JS po za automatycznym odświeżeniem strony co określony czas. Jeżeli chcesz napisać czata w czasie rzeczywistym to poczytaj o socket.io :)

komentarz 3 listopada 2019 przez lucky_ Nowicjusz (200 p.)
$nick_color = '#' . substr(md5(mt_rand()), 0, 6);

Dodałem to i wkleiłem to co napisałeś, ale to mi koloruje wszystkie nicki na różny kolor, a ja chciałbym, żeby każdy użytkownik miał inny.

komentarz 3 listopada 2019 przez antypop Mądrala (5,730 p.)
Nadajesz kolor a potem co z nim robisz?

Powinieneś przy nowym użytkowniku ustawić kolor i wysłać do bazy a później go tylko wywoływać a nie za każdym razem "losować" nowy :)
komentarz 3 listopada 2019 przez lucky_ Nowicjusz (200 p.)
edycja 5 listopada 2019 przez lucky_
Dalej nie wiem za bardzo jak to zapisać.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 349 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt

93,720 zapytań

142,648 odpowiedzi

323,266 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...