• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książki C++ dla bardzo bardzo początkującego!

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
4,580 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2015 w C i C++ przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
Witam, moje pytanie brzmi jaka jest najlepsza pozycja na start, z podejściem do tłumaczenia Pana Mirosława Zelenta, nawiasem mówiąc początkowo kierowałem się drogą front-endowego programowania ale żeby działać w JS'ie trzeba wiedzieć czym są pętle i tak dalej a to już z tego co słyszałem wywodzi się z właśnie w.w c++.Znacie książki po których nawet idiota mojego pokroju będzie w stanie zrozumieć c++? Pozdrawiam = )

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 31 lipca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
wybrane 14 sierpnia 2015 przez Wartownik
 
Najlepsza
Grębosz symfonia c++
komentarz 31 lipca 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Podłączam się do życzeń ;) świetna książka nie tylko dla kompletnych laików.
komentarz 31 lipca 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

Dziękuję serdecznie :]

komentarz 2 sierpnia 2015 przez user125 Początkujący (400 p.)
super książa polecam ją! :)
+3 głosów
odpowiedź 31 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Ja polecam i będę zawsze polecać tę pozycję: http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf. Jest to darmowy i bardzo rozbudowany kurs, po którego przeczytaniu umiesz praktycznie cały język razem z bibliotekami standardowymi. Wszystko jest tam szczegółowo wytłumaczone, więc nawet laik powinien załapać, co tam jest napisane wink

komentarz 31 lipca 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

Dziękuję serdecznie, kolega wyżej podał symfonię Grębosza, też warto rzucić okiem?

 

komentarz 31 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Ja nie posiadam Symfonii, ale wg opinii, które słyszałem, jest bardzo dobra. Ja nauczyłem się języka bez żadnych książek, tylko za pomocą kursów w Sieci, więc jeśli nie chcesz wydawać kasy, to polecam zapoznać się z kursem, który poleciłem. Popatrz sobie także na ilość stron - ponad 500 - mówi to samo za siebie laugh

+1 głos
odpowiedź 31 lipca 2015 przez niezalogowany
Tak jak już kto inny napisał: ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Najlepsza książka jeśli chodzi o C++ dla początkującego i nietylko ;) Jest napisana tak luźnym, tak zabawnym i wręcz przyjaznym językiem, że zrozumiesz wszystko w mig! A zawiera o wiele więcej niż jakikolwiek kurs internetowy. Najnowsze wydanie to 3b poprawione i rozszerzone (no, 3b), czyli ,,Symfonia C++ Standard" i jest w dwóch tomach razem ponad 1100. Bardzo ci ją polecam ;)
komentarz 1 sierpnia 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
Faktycznie, czyta się lekko.Jednak problemem jest brak zgodności z CodeBlocks.Co program to wyrzuca mi błąd.Czy to wydanie 3b jest jakby to powiedzieć ,,unowocześnione''?
komentarz 1 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Serio? Ja nie wiem o co chodzi, mnie wszystko co się nauczyłem działa, może źle to zakodowałeś O.o Wiem, że niektóre rzeczy są źle zaimplementowane w Visual Studio 6, bo tak często było pisane w dopiskach, ale o Code::Blocks'ie to ja nic nie wiem :I Wydanie ,,Symfonia C++ Standard" 3b rozszerzone i poprawione to najnowsze jakie jest ze standardem C++ 11 (C++0x), więc wszystko powinno działać :| To byś musiał założyć pytanie z tym kodem, jak ci nie działa. Ale jak sam wiesz, czyta się fajnie ;)
–1 głos
odpowiedź 31 lipca 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Ja bym spasował z tymi książkami które podali koledzy. Na stronie p. Mirosława są podane książki warte uwagi. Reszta to chłam. Wiem co mówię, bo wszystkie te pozycje czytałem i nie licząć błędów, to trzeba dodać, że standard się już zmienił i herezje są tam powypisywane w niektórych przypadkach. Jak chcesz szybko i bezpoleśnie nauczyć się nowoczesnego języka który obsługuje wszystkie paradygmaty programowania to polecam Pythona. Nie odbijesz się jak od C++, nie ma wskaźników, bardzo dużo tutoriali/kursów w tym genialna dokumentacja. Nauczysz się pętli, a większość funkcji jest taka sama jak w JS,PHP,Ruby
komentarz 31 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przestać  pisać głupoty...
komentarz 1 sierpnia 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

Faktycznie jest tak że Symfonia C++ nie jest zgodna z np CodeBlocks, co kod to wyrzuca mi błąd.Gdyby nie fakt że JavaScript korzysta właśnie z pętli i tak dalej, prawdopodobnie nie było by mnie tu : ) . Którą z książek najbardziej polecasz na start? 

komentarz 1 sierpnia 2015 przez niezalogowany

Zgadzam się z Boshim, nie wiem co ty gadasz :|

  1. To, że Pan Mirosław zrobił listę książek wartych uwagi, to to nie znaczy, że wszystkie inne to chłam.
  2. C++ jest językiem paradygmatowym.
  3. To co z tego, że w C++ istnieją wskaźniki? Jak się komuś nie chce, to niech się ich nie uczy, ale to jest tylko dowód na to, że C++ posiada wszystko w jednym i programista ma nad kodem absolutną władzę.
  4. Do C++ jest wiele kursów i właśnie książek.
komentarz 1 sierpnia 2015 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Raz, forum jest do wyrażania swoich opini, a teksty, ze głupoty pisze pokazują tylko niedojrzałość niektórych. Może jakiś argument gdzie te głupoty piszę? Nie wiem skąd masz tyle punktów...  

Dwa, że p. Grębosz nie jest informatykiem tylko fizykiem. Jak ja chce iść naprawić auto to pytam się mechanika, a nie lekarza, ale może się nie znam.

Trzy, Nie twierdze, że do C++ nie ma książek, czy dobrych kursów(ale to tylko w ang.), czy że nie obsługuje paradygmatów. Mówie tylko, że do tego co kolega chce zrobić, czyli szybka nauka i ogarnięcie jakiegoś języka Python sprawdzi się o niebo lepiej niż c++.

@Wartownik Jeśli chodzi o Pythona, to dokumentację. Chwile trzeba poświęcić by się odnalelźć, ale potem już z górki i nauka idzie bardzo szybko.
komentarz 1 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Zagorzały fan pythona? hmm a ja polecę pascal? i co? też da się w nim pisać proste apki...

Głupoty piszesz o standardzie, najnowsze wydania Grębosza są zgodne ze najnowszym standardem ewentualnie są  o max rok do tyłu, nie zmienia to oczywiście faktu, że wszystkie kody z książki będą działały- oczywiście jak nie posiadają błędów, a że przerobiłem 3/4 Grębosza  z wydania 2013 to stwierdzam, że nie było żadnego błędu powodującego błąd kompilacji. Jeżeli ktoś twierdzi, że co chwila ma takie problemy, to jest albo głupi, albo czyta ksiażkę z lat 90...

Z tym zawodem to już poleciałeś po całości.   Znam ludzi co skończyli całkowicie inne kierunki a programują lepiej niż studenciaki po magistrze...  I co? mam isć do takiego studenta aby spartolił robotę? czy oddać komuś kto się na tym zna? mimo, że jego kierunek jest daleki od informatyki? a w ogóle co to za durnowate myślenie?  papierek coś ci daje? bo panuje jakaś popularność na robienie studiów  dla papierka (a bo potem bende magisztrem i bende zarabiac kupe kasiory)- a rzeczywistość jest taka, że 1/2 tych magistrów/inżynierów siedzi na bezrobociu.  Istnieją pewne zawody gdzie szkoła jest obowiązkowa  i nie da się nauczyć samemu, jak np LEKARZ... ale nie infroamtyka.. tego się nauczy każdy kto ma chęci.

 

Oczywiście możesz wypisyać te "herezje" chętnie poczytam. Tylko  nie wypisuj z książki Grębosza z roku 99 bodajże tylko z tych "nowszych wydań" np 2013-2015...
komentarz 1 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Tak, jest to wyrażania swoich opinii, dlatego ja wyraziłem swoją, krytykując twoją.

Argumenty już napisałem, aż 4 :|

Tyle punktów mam z systematycznego sprawdzania forum i pomagania innym, którzy dają mi albo łapki w górę, albo najlepsze odpowiedzi.

Pan Jerzy Grębosz jest fizykiem i informatykiem i uczestniczył już w wielu projektach fizycznych w dużych grupach ludzi, w których trzeba było napisać długie programy do obsługi fizycznych sprzętów. Lekarz też może wiedzieć dużo na temat aut...

Ach tak, oczywiście, jeśli chce się na szybko nauczyć jakiegoś języka i mieć to z głowy, to Python nadaje się idealnie, bo też ma dużo możliwości a jest bardzo prosty, można by powiedzieć, że prawie nic w nim nie ma (wiem, bo w Python'ie też czasem poprogramuję).  Ale według mnie nauczenie się jakiegoś prostego języka tylko po to, żeby się go nauczyć, jest trochę bez sensu, bo zależy jeszcze, co programista chce zrobić, w C++ strony internetowej się nie napisze (chociaż niby można), a w Python'ie szybkiej gry się nie napisze. Tylko, że autor nas pyta o książki do nauki C++. A do Python'a też kupiłem książkę, bo nie da się uczyć tylko z dokumentacji...
komentarz 1 sierpnia 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
W zasadzie nie byłoby mnie tutaj gdyby nie powiązania JS'a z C++.Chciałem póki co nauczyć się pisać strony WWW (znam podstawy HTML i CSS) a w jednym ze swoich kursów Pan Mirosław radził by właśnie poznać if while i tak dalej aby wiedziec o co w tym chodzi.Mam dopiero 15 lat i w zasadzie chciałem uciec od c++ właśnie do pisania stron, jednak ucieczka była bezsensowna, czytałem sporo że c++ to matematyka i tak dalej, a w HTML podoba mi się to że żadna znajomość matematyki nie jest potrzebna(może odejmowanie i dodawanie) .Dziękuję wam obu Panowie, jednak znalezienie dobrej książki na start nie jest proste, albo książka jest pisana językiem z cyklu ,,Spójrzcie jaki ze mnie geniusz'' albo ,,Rozumiem że tego nie rozumiesz i postaram Ci się to wytłumaczyć''.3/4 tych z którymi miałem styczność jest właśnie przechwałkami autora.
komentarz 1 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Nie przejmuj, ja też mam 15 lat :D Co do książki: zdecydowanie jest napisana w stylu ,,Rozumiem, że tego nie rozumiesz i postaram Ci się to wytłumaczyć". JavaScript jest ponoć o wiele gorszy i trudniejszy od C++, jest bardziej skomplikowany, więc przecież nie musisz się uczyć C++, żeby uczyć się JS, chyba wystarczy, że zrozumiesz czym są zmienne, ify, pętle, funkcje i parę innych prostych rzeczy, więc chyba wystarczy ci kurs C++ na kanale Pana Mirosława, ten podstawowy, który ma 17 odcinków, ale nie musisz oglądać wszystkich (max. 9: zmienne, ify, pętle i funkcje, ale możesz pooglądać ok. 4 i od razu dojść do 9), w końcu nie chcesz umieć C++, tylko programistyczne pojęcia ;) A! I jeszcze coś: jeśli chcesz umieć HTML, CSS i przede wszystkim JS, to kupuj książki do tych języków, w końcu tego się chcesz nauczyć, a jednak kurs u Pana Mirosława jest rzadko uaktualniany i nie zawiera wszystkich rzeczy. W takim razie jakie książki kupić do tych języków? Nie wiem, ja się tym nie interesuję, ale możesz sprawdzić listę książek wartych uwagi na stronie Mirosława Zelenta, o której już wspomniano. Tam na pewno coś będzie.

No, to życzę miłego tworzenia stron ;)
komentarz 2 sierpnia 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
Dziękuje serdecznie : ) Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 30,718 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w C i C++ przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,448 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2015 w C i C++ przez fibonacci Użytkownik (720 p.)
+115 głosów
40 odpowiedzi 11,777 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...