• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyszukiwarka do strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
426 wizyt
pytanie zadane 25 października 2019 w Inne języki przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

Hej!

Potrzebuję pomocy, ponieważ robię stronę internetową do bloga i chciałbym, aby na tej stronie była wyszukiwarka. Ma ona przeszukiwać moją stronę znajdując słowa itp. Na przykład ja wpiszę "poduszka" to wyszukiwarka przeszuka stronę i wyświetli artykuły ze słowem poduszka. 

Szukałem na wielu stronach, ale nie znalazłem tego czego szukałem lub nie działało.

Z góry dziękismiley

komentarz 25 października 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
Możesz wkleić okienko wyszukiwawcze Google, na swoją stronę, jeśli masz problemy z napisaniem kodu. Działa to dość podobnie, aczkolwiek ma ograniczenia. Jak każde rozwiązanie są wady i zalety.

 

https://support.google.com/customsearch/answer/4513751?hl=en&ref_topic=4513742

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ale ck konkreynie nie dziala? Pokaż jakie masz zapytanie do bazy.
komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
Nie mam zapytania do bazy, bo nie wiem jak napisać ten skrypt. To co ja napisałem nie zadziałało albo pokazywało błędy. Nie działa wyszukiwanie i nie przeszukuje strony.
komentarz 25 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Tak najszybciej mozesz spróbować warunkiem LIKE ale żeby  coś konkrenie doradzic musimy znać więcej  szczegółów, po jakich polach chcesz szukac, jal chcesz podejść do znaków diaktrycznych, itp.
+1 głos
odpowiedź 25 października 2019 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)
To powinno Cię naprowadzić na rozwiązanie.

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/string-comparison-functions.html
komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

Dzięki za link przeanalizuję i dam znać jak będę miał pytania.laugh

komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

@Muhin, Ok przeanalizowałem nawet dwa razy i nie rozumiem zbytnio jak ma to rozwiązać mój problem.

 

komentarz 25 października 2019 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)
A czego konkretnie nie rozumiesz? Toż to rozwiązuje cały problem wyszukiwania w tabeli po słowach kluczowych!
komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
Tak to prawda ale nie wiem jak to połączyć z tą bazą i jak podłączyć wyszukiwarkę do mojego indexu.
komentarz 25 października 2019 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)
Czego konkretnie nie rozumiesz? W jakim sensie nie umiesz tego podłączyć z Twoją bazą? O jakie indeksy chodzi?
komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

Chodzi o to w jaki sposób mam połączyć tę swoją bazę z index.html i jak zrobić na tej stronie pole wyszukiwania. Nwm masz jakiś skrypt albo coś takiego?? 

 

PS. Dzięki za pomoc nie wielu osobom by się chciało.smiley

komentarz 25 października 2019 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)

Nie wiem jakiego rezultatu oczekujesz, ale opiszę Ci tu 2 sposoby:

Jeśli chcesz to zrobić dynamicznie to najlepiej będzie zrobić jakiegoś inputa, nasłuchiwać tego inputa na zmianę wartości i za każdym razem jak ta wartość się zmieni wysyłać ajaxem to co użytkownik wpisał do backendu.

Statycznie będzie prościej, bo po prostu dajesz submita i wartość której żąda użytkownik może być wpisana na sztywno na osobnej pod stronie.

Jeśli chodzi o backend to zauważ, że w przykładach w dokumentacji LIKE jest używane z SELECTem, a SELECT zawsze jeśli warunek się spełni oddaje Ci tablicę z rezultatami.

Dla przykładu:

SELECT title FROM posts WHERE content LIKE 'słowa szukane przez usera'

To zapytanie zwróci Ci tytuły postów z szukanymi frazami.

Jeśli jeszcze czegoś nie ogarniasz, pisz śmiało.

EDIT:

Jedyne co kiedyś tam robiłem z wyszukiwaniem to jakiś serwis w pythonie, ale tam część odpowiedzialna za wyszukiwanie jest zrobiona z użyciem jakiejś biblioteki do sql, więc raczej byś nie ogarnął się w tym.

komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
Ok super że piszesz i sorka że pytam cały czas ale programowania uczę się dopiero 2 miesiące i już dużo kumam ale nie wszystko, a wyszukiwarka nie jest jakaś najprostsza.

Masz jakieś strony ze skryptami albo poradnikami do tego żebym Ciebie już nie męczył?

Z góry dzięki.
komentarz 25 października 2019 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)
Nie wiem w czym to piszesz, ale znalazłem jakiś prosty przykład dla PHP http://www.teacher.webd.pl/kurs_php/k_10_0_0.php
komentarz 25 października 2019 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

Spróbowałem ale na moich danych nie zadziałało i nie znajduje ich.

Niestety ale dzięki wielkie za pomocwink

0 głosów
odpowiedź 25 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Najprościej będzie w wordpressem, można dodać tekie pole w Kokpit-> Wygląd -> Widgety -> Wyszukiwanie , albo jakaś wtyczka i gotowe. Postawienie samego wordpressa zajmie moment.
0 głosów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 510 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 309 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2016 w HTML i CSS przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...