• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca jako programista i strona internetowa - PORADA

Object Storage Arubacloud
0 głosów
427 wizyt
pytanie zadane 23 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Witam.

Chciałbym szukać pracy jako programista, no i w rezultacie otrzymać zatrudnienie na tego typu stanowisku. Na przyzwoitym poziomie znam HTML, CSS i JavaScript. Chciałbym jeszcze doszkalać sie i kształcić w tym zakresie, bo programowanie to moja pasja. Najlepiej pracować w jakiejś firmie, aby nabierać doświadczenia, bo bycie samoukiem w warunkach domowych może sie okazać niewystarczające. Wiadomo, że najbardziej liczy sie wiedza, doświadczenie i ogólnie praca z ludźmi w realu.

Na podstawie HTML + CSS + JavaScript / biblioteka jQuery - postanowiłem stworzyć stronę internetową o dowolnej tematyce, aby pokazać przyszłemu pracodawcy, że coś tam potrafię.

Nigdy jeszcze nie szukałem pracy na stanowisku programisty. Jedyny duży minus to taki, że jeszcze NIGDY nie pracowałem na stanowisku programisty. Kiedyś pracowałem w Media Expert (dawne czasy), sprzedawałem laptopy, komputery stacjonarne, drukarki, w domach klientów instalowałem i konfigurowałem system Windows XP, podłączałem różnego typu drukarki sieciowe przez WiFi ---> z tymże to nie ma nic wspólnego z programowaniem.

Mam 2 pytania do Was:

1. Czy mam szansę otrzymać pracę na stanowisku programisty czy jeszcze doszkalać sie w Bootstrapie (biblioteka CSS) oraz PHP ?

2. Czy jest sens, abym stworzył stronę internetową o dowolnej tematyce (dość ładna dla oka i funkcjonalna), aby pokazać tę stronę przyszłemu pracodawcy i mieć większą szansę na ewentualne zatrudnienie czy lepiej wpisać swoje możliwości do CV, listu motywacyjnego i liczyć na szczęście ?

Skoro niektórzy z Was pracują w branży informatycznej, to dobrze wiecie jak w praktyce wygląda rekrutacja i ewentualna szansa na zatrudnienie.

Będę bardzo wdzięczny za poradę.:)
komentarz 23 października 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Nie żebym się czepiał ale klepanie stron internetowych to nie jest programowanie...
komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Klepanie stron internetowych to webmasterka, bo webmaster to projektant stron int. O ile dobrze nazywam rzeczy po imieniu. :)
komentarz 23 października 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
No tak webmaster albo projektant. Nijak to się jednak ma do programisty, który jak sama nazwa wskazuje pisze programy.
1
komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
W tytule powinienem wpisać "Praca jako webmaster...", ale już chyba nie da sie zmienić. I tak wszyscy wiedzą o co chodzi.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 października 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
1. Nie ucz się bootstrapa.

2. Myślę, że dziś dostanie pracy na stanowisku junior front-end developera może być ciężkie ze znajomością tylko JS, CSS i HTML'a. Poświeć chwilę na naukę jakiegoś frameworka webowego - Angular, React lub Vue a następnie wrzuć projekty na gita i szukaj pracy na stanowisku junior front-end developera.
komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Framework webowy - Angular, React lub Vue ---> NIGDY nie miałem z tym do czynienia. Wiedziałem, że będzie pod górkę.
+1 głos
odpowiedź 23 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
moim zdaniem najlepiej zrobić jakąś średno-zaawansowaną apkę SPA aby pokazać, że faktycznie znasz JS, bo html i css to najmniejszy problem. Zrób np. bardziej zaawansowany task manager, z opcją współpracy w zespołach, wspólnych dashboardów itp. itd., albo jakąs inną większą apkę.

Pokaż, że znasz faktycznie takie totalne podstawy JS, czyli umiesz obsłużyć XHR i pracować z róznymi API, nie musisz robić back-endu, wykorzystaj sobie np. firebase do clouda na auth i bazę danych itp. Do tego pokaż, że umiesz pracować z jakimś frameworkiem typu react, preact, angular, vue itp. albo chociaż, że bez tego umiesz stworzyć sensowny podział apki na komponenty. Do tego zrób jakieś formularze, nie muszą być wielkie, powiedzmy z 10 pól i jakaś ich sensowna walidacja itp.

Dla mnie taka apka + rozmowa o niej i parę pytań o podstawy JS byłyby wystarczające i wybijesz się na rynku, gdzie 90% osób wysyła z CV jakieś proste strony wizytówki itp. napisane głównie w jQuery, a potem odpadają na pytaniach o JS. Lepsza jedna większa apka, niż 10 małych stronek.
komentarz 23 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Jak oszacowałeś, że znasz na "przyzwoitym poziomie" jsa skoro nigdy nie zrobiłeś HTTP calla ani nawet walidacji formularza? Daleka droga przed Tobą :)

 

@JakSky ile jest takich osób co patrzą na zarobki w IT i mówią zostane programistą... Bardzo dużo młodych ludzi w ogóle nie wie co chce robić w przyszłości.
komentarz 23 października 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

@BT101, eh to raczej osoby które szły w to na siłę. Jak ktoś ma pasję i determinację to nawet betonowy mur go nie powstrzyma 

1
komentarz 23 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Krzysiek to powiem Ci szczerze, że chyba tak naprawdę to nawet nie zacząłeś porządnie pracować z JS. Nie próbuj jeszcze szukać pracy bo wg mnie niepotrzebnie spalisz się na rozmowach, a szkoda, bo może za pól roku jak przysiądziesz to będzie z Ciebie naprawdę dobry junior.

Co do materiałów to polecam np. stronę kursjs.pl i materiały na https://exploringjs.com/

Jeśli nie znasz angielskiego to masz idealną okazję do nauki :) Próbuj czytać książki na exploringjs i tłumaczyć sobie czego nie rozumiesz, myślę, że po pierwszej książce będziesz w stanie w miarę zrozumieć kolejne już bez słownika.

Pracuj małymi krokami, spróbuj np. zrobić sobie na początek prosty formularz z 5 polami i wysyłaniem go na serwer + jakaś walidacja. Szukaj prostych haseł, ale najpierw poucz się podstaw np. z powyższych materiałów.

I przede wszystkim CIERPLIWOSC, to jest w tej pracy bardzo ważne.

komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Wiem, że daleka droga przede mną. JSa znam na podstawowym poziomie (powinienem tak napisać na samym początku) i takie pojęcia jak: XHR (XMLHttpRequest), WebSocket, SSE (Server-Sent Events) - to myślałem, że to bardziej zaawansowana wiedza.

Czy ten SSE to tego dotyczy?

https://www.w3schools.com/html/html5_serversentevents.asp
komentarz 23 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Tak
0 głosów
odpowiedź 23 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
1. Nie, nie ucz się bootstrapa. Jak znasz dobrze grida i flexa to Ci wystarczy. A to czy masz szanse na zlazienie zatrudnienia zależy od twoich umiejętności.

2. Tak
komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Odnośnie flexa, to chodzi o pozycjonowanie jakiegoś elementu albo samego napisu wg. własnego uznania?

Na przykładzie stopki (footer).

Wariant 1 (standardowy):

<body>
	
	<footer>Strona internetowa &copy; 2019</footer>
	
</body>
body
{
	background: #000000 url("obrazki/body_background.png");
	font-family: Verdana;
	margin: 0;
	width: 100%;
	height: 180vh;
	position: relative;
}

footer
{
	text-align: center;
	background-color: #191919;
	color: #FC9E00;
	font-size: 15px;
	position: absolute;
	bottom: 0;
	width: 90%;
	line-height: 64px;
	border-top-left-radius: .4em;
	border-top-right-radius: .4em;
	left: 5%;
	right: 5%;
}

Wariant 2 (metoda z tym flexem):

footer
{
	display: flex;
	justify-content: center;
	background-color: #191919;
	color: #FC9E00;
	font-size: 15px;
	position: absolute;
	bottom: 0;
	width: 90%;
	line-height: 64px;
	border-top-left-radius: .4em;
	border-top-right-radius: .4em;
	left: 5%;
	right: 5%;
}

Obydwa warianty dają ten sam efekt.

Nie stosowałem nigdy wariantu 2, bo jestem przyzwyczajony do wariantu 1.

Czy lepiej, abym stosował wariant 2 z tym flexem i co jest tego powodem?

komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

@BT101,

Nie wiem o co chodzi z tym gridem. NIGDY nie miałem z tym do czynienia.

1
komentarz 23 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Ogólnie display: flex i display: grid dają w czystym css spore możliwości i ułatwiają tworzenie layoutu dużo bardziej niż bootstrap, który IMO tylko utrudnia. Jak dobrze poznasz CSS to będziesz wiedział o co mi chodziło.
1
komentarz 23 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

Jeśli chodzi o grida to np. zerknij na to pytanie 

https://forum.pasja-informatyki.pl/453672/bootstrap-grid-rozlozenie-elementow

Porównaj zaznaczoną odpowiedź z komentarzem, który wrzuciłem. Z bootstrapem masz multum zbędnych divów, które zaśmiecają DOM i choć znam bootstrapa dłużej by mi zajęło złożenie tego layoutu z bootstrapowych klas niż zrobiłem to w czystym CSS. Oczywiście bootrstrap to nie tylko budowanie grida ale śmiem twierdzić, że jest on kompletnie zbędnym narzędziem.

komentarz 23 października 2019 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
OK, dzięki.

Zapoznam sie z tym display: flex i display: grid. Nie mam zamiaru marnować czasu na bootstrapa, bo wiem, że jest problemowy.
0 głosów
odpowiedź 23 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

2. Zdecydowanie tak - chociażby dlatego  ;)

Talk is cheap. Show me the code. (Linus Torvvalds)

Generalnie to portfolio pokazuje na jakim poziomie są Twoje umiejętności. Na pewno zdecydowanie bardziej niż skala w gwiazdkach, ocenach szkolnych, procentach itd opisująca poziom. No może trochę miarodajne są jeszcze międzynarodowe i ogólnie rozpoznawalne certyfikaty. To oczywiście moja subiektywna opinia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 863 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,571 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...