• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwie liczby całkowite (instrukcja warunkowa)

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,773 wizyt
pytanie zadane 22 października 2019 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)

Czołem :)

Mam takie oto zadanie:"Napisz program, który pobierze od użytkownika dwie liczby całkowite, oddzielone spacją, a następnie wyświetli na ekranie ich sumę. W przypadku wprowadzenia przez użytkownika błędnych danych program powinien wyświetlić komunikat Incorrect input i zakończyć pracę z kodem błędu.

UWAGA! W programie nie wolno korzystać z instrukcji switch.

Incorrect input

."

Generalnie póki co zrobiłem tylko część 1 zadania.

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

/* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */

int main(int argc, char *argv[]) 
{
	printf("Podaj dwie liczby:");
	scanf("%d %d",&a,&b);
	printf("%d",a+b);

return 0;
}

No i teraz mam mały zonk. Generalnie wydaje mi się, że "chyba wiem" co muszę zrobić. Najlepszy byłby tutaj kod ASCII, gdzie w if-ie dla wartości znak>48 && znak<57 program wykonywałby instrukcje, a dla instrukcji "else" powodował zakończenie programu z błędem. No tak... tylko zonk polega na tym, że nie wiem jak to napisać z tym znakiem. :/

1
komentarz 22 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 października 2019 przez DanielD Użytkownik (820 p.)
a myślałeś może aby wykorzystać regex aby sprawdzić czy dane wyrażenie jest poprawne np. minimum jedna + cyfra + spacja minimum jedna cyfra (trzeba pamiętać że cyfry mogą być ujemne)
następnie można wyrażenie podzielić na na da w miejscy spacji zrobić rzutowanie na int i obliczyć
1
komentarz 22 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
To jest kompletnie przekombinowany sposób. W dodatku C nie ma w standardzie zaimplementowanych wyrażeń regularnych.
komentarz 23 października 2019 przez DanielD Użytkownik (820 p.)
o dobrze wiedzieć :)
myślałem że ma zaimplementowane regexy

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 410 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 534 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 778 wizyt
pytanie zadane 30 września 2021 w JavaScript przez Doge Gaduła (3,420 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...