• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Visual Studio Code - kilka pytań

0 głosów
902 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Chciałem zapytać o Visual Studio Code.... Chciałbym z niego korzystać z różnymi językami (a więc też różnymi  extensions). Chciałbym użyć VSC do C++ i Rusta, ale też spróbować GOlang i być może inne języki... Jak to wszystko poprawnie skonfigurować? Czy jest jakaś opcja do przełączania się pomiędzy projektami w różnych językach?

Co z debuggerami?

Czy pliki konfiguracyjne można przenosić miedzy VSC w Windows a VSC pod Linuxem?

Jakie dodatki, rozszerzenia do VSC szczególnie polecacie? (głównie dla C++, Rust, Golang, Elixir, Javascript,/Typescript oraz Angular i React) i niezwiązane z tymi językami, a np. do Dockera, GIT-a czy innych narzędzi, np. CI.

Dzięki!
komentarz 16 października 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
VS Code to tylko lekki edytor kodu. Nie lepiej używać VS19?
1
komentarz 16 października 2019 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Na moje potrzeby wystarczy VSC. A VS pełny to spore IDE, które bardziej ukierunkowane jest na języki platformy .NET niż na inne. Choć wiem, że można (Krótko korzystałem z Pythona w VS 2017).

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 października 2019 przez obl Maniak (51,300 p.)

Do C++ nie używam VSC więc się nie wypowiem, natomiast jeżeli chodzi o JS, HTML, CSS, Angulara i PHP to już jak najbardziej. Przenoszenie projektów na Linuxa nie stanowi problemu dla wymienionych przeze mnie technologii. Co do C++ to tutaj już pewnie będzie gorzej. Są też różnice w uruchamianiu np. Angularowego projektu tak aby się odświeżał przy zapisie zmian. Generalnie zawsze są jakieś drobniejsze lub nieco cięższe różnice ale generalnie związane z instalacją niezbędnych elementów lub uruchamianiem projektów.

Dla Anuglara mogę polecić ci następujące dodatki:

Angular 8 Snippet

Angular Console

Angular Language Service

Auto Import  - bardzo ułatwia życie

TSLint - dla pisania ładnego kodu (tylko patrz, czy nie instalujesz przestarzałej wersji)

SCSS formatter - chyba nie muszę przedstawiać :)

Visual Studio InteliCode

komentarz 16 października 2019 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Dzięki za polecenie dodatków!

A jak z przechodzeniem pomiędzy różnymi językami / frameworkami? Czy VSC rozponaje po rozszerzeniu/kodzie czy są oddzielne "profile"??

Widziałem na YT jak gość przełączał się jakby między profilami / środowiskami Rust i C++ w VSC... Miał inne narzędzia dla Rust i inne dla C++.
komentarz 16 października 2019 przez obl Maniak (51,300 p.)

Radzi sobie całkiem nieźle i rozpoznaje kod PHP, HTML CSS SCSS Warto zainstalować dodatki do nich, które dla kombinacji Shift+Alt+F automatycznie formatują ci kod (to bardzo ułatwia życie). Pliki JS, JSON, TS (TypeScrit) na prawdę jak zainstalujesz dobry dodatek to działa świetnie. Polecam jak żaden inny twór Microsoftu

Ja w C++ piszę ale nie WSC raczej używam Qt pod Linuksem a i na Windowsie też (też są różnice w niektórych projektach). Używam też VisualStudio 2019 chociaż moim zdaniem strasznie skiepścił się interfejs i jakość pracy na nim już nie ta co kiedyś.

1
komentarz 16 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Zostaję jeszcze g++ i cmake.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 374 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w C i C++ przez Tomyslav Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 721 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2018 w C i C++ przez VeNeSky Początkujący (350 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,293 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2018 w HTML i CSS przez icytower Bywalec (2,250 p.)

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...