• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

visual studio vs code block

Object Storage Arubacloud
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w C i C++ przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
edycja 16 października 2019 przez draghan

Witam, muszę zrobić na studia programy w visual studio ale co chwilę wyskakuje mi ten sam błąd że wyrażenie nie zostało obliczone do stałej, w code blocks nie mam tego problemu, wszystko działa, mógłby ktoś mi wytłumaczyć co mi brakuje w visual studio, co muszę dopisywać aby działało a najlepiej jakby ktoś znał jakiś fajny tutorial tak jak ten z pasji informatyki ale robiony na visual studio... albo coś innego co mi pomoże w tworzeniu programów w visual studio... poniżej przesyłam pierwsze zadanie : Dana jest liczba naturalna N:1..100 i ciąg N liczb całkowitych. Napisz program, który wypisze liczby tego ciągu w odwrotnej kolejności w języku C++ 

 

#include <iostream>
#include <cstdio>
int main()
{
    int n;
    printf("Wprowadz ilosc liczb: ");
    scanf("%d", &n);
    int tab[n];
    for (int i = 0; i < n; i++)
    {
        printf("Wprowadz %d liczbe: ", i + 1);
        scanf("%d", &tab[i]);
    }
    for (int i = n - 1; i >= 0; i--)
    {
        printf("%d ", tab[i]);
    }
    return 0;
}

 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 16 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Variable-length_array

Tablica musi być stałej długości. 

komentarz 16 października 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
A jak to zapisać ?
komentarz 16 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
edycja 16 października 2019 przez tkz

Piszesz w C, czy C++?

//C++
#include <iostream>
#include <vector>
//C
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main(void)
{
   //C++ style
   {
      unsigned int numberOfNumbers{0};
      std::cin >> numberOfNumbers;
      std::vector<int> vec;
      while (numberOfNumbers--)
      {
         int input{0};
         std::cin >> input;
         vec.push_back(input);
      }
      for (const auto &i : vec)
      {
         std::cout << i << ' ';
      }
   }

   //C style
   {
      unsigned int numberOfNumbers = 0;
      scanf("%u", &numberOfNumbers);
      int *tab = malloc(sizeof *tab * (numberOfNumbers + 1));
      for(size_t i = 0; i < numberOfNumbers; i++)
      {
         int input = 0;
         scanf("%d", &input);
         tab[i] = input;
      }
      for(size_t i = 0; i < numberOfNumbers; i++)
      {
         printf("%d", tab[i]);
      }
      free(tab);
   }
}

 

komentarz 16 października 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

//C style

konkretniej: wciąż napisałeś C++a, tylko w starszym, mniej bezpiecznym C-podobnym stylu.

komentarz 16 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Fakt, odruchowo tak pisałem. Już poprawione.
komentarz 16 października 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)

@tkz,  hej pisze w C++ i sprawdziłem oba te kody co podałeś i nie działają :(   

komentarz 16 października 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 16 października 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
Nie rozumiem tego kodu i program działa odwrotnie :/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 237 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 629 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2016 w C i C++ przez Nakacu Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 501 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...