• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Elementy ze zmienną szerokością

0 głosów
167 wizyt
pytanie zadane 14 października 2019 w HTML i CSS przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
zamknięte 16 października 2019 przez bugs55

Cześć!

Przychodzę tutaj ponieważ mam problem z szerokością elementów na mojej stronie. Mam na niej elementy ".els" a w nich są dwa elementy ".number" i input ".things"

<div class="els" id="n1" style="background:#00bfff"><div class="number">1</div><input type="text" class="things"><div class="clear"></div></div>

Szerokość ".number" jest stała, natomiast input ".things" powinien być rozciągnięty na pozostałą część wolnej przestrzeni. Chciałbym aby zarówno ".things" razem z ".els" płynnie dostosowywały swoją szerokość do ekranu na którym są wyświetlane (chcę żeby były responsywne laugh)

Roboczo w jsfiddle dałem dla ".els" i ".things" stałe width.

https://jsfiddle.net/bugs55/k9gsd6b5/11/

Bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam,
Konrad

komentarz zamknięcia: brak odpowiedzi

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Myślę, że mozna by to zrobić mniej więcej tak:

W klasie .els width zamienić na wartość procentową np 50%

W klasie .els dla inputa width ze stałej wartości zamienić na:

width: calc(100% - 50px);

50px wzieło się stąd że masz: padding z .els 10px + margin-right 10px z .els .number + margin-left 5px z .els number + width 25px z .els .number
komentarz 15 października 2019 przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)

Sprawdzałem z calc(), nie o to mi chodziło. Poradziłem sobie z problemem szerokości inputa, użyłem flexa. Jednak chcę żeby elementy .els zmieniały swoją szerokość dopiero po przekroczeniu 430px (400px + margines 30px). Niestety kiedy testuję stronę w trybie responsywnym w przeglądarce to inne elementy zmieniają swoją szerokość, a te zostają cały czas z tą samą... 

https://jsfiddle.net/bugs55/qtdLxv5o/15/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2020 w HTML i CSS przez gmcode Gaduła (3,140 p.)

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,082 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...