• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MySQL wartości po przecinku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
637 wizyt
pytanie zadane 14 października 2019 w SQL, bazy danych przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Cześć, jak mogę zrobić, żeby w rekordzie w bazie gdzie mam dane zapisane po przecinku SQL traktował je jako kazdy oddzielny rekord?
np:
Keyframes:
r12,r534,553w,1212s

żeby dzialal jakos tak:
SELECT split(keyframes,',') FROM x
keyframes
r12
r534
553w
1212s

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października 2019 przez Łukasz Brzeziński Nowicjusz (140 p.)
SELECT value FROM STRING_SPLIT('Lorem ipsum dolor sit amet.', ' ');

źródło: https://docs.microsoft.com/en-us/sql/t-sql/functions/string-split-transact-sql?view=sql-server-2016

W razie błędu Invalid object name 'STRING_SPLIT'.. Zmień compatibility level na 130:

ALTER DATABASE [DatabaseName] SET COMPATIBILITY_LEVEL = 130

jeżeli nie używasz bazy Microsoftu to daj znać wtedy trzeba pokombinować więcej :) 

komentarz 14 października 2019 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
edycja 14 października 2019 przez BlvckFox

Nie rozumiem "SELECT value FROM STRING_SPLIT('Lorem ipsum dolor sit amet.', ' ');".
MySQL wyświetla error syntax, "jeżeli nie używasz bazy Microsoftu" też nie bardzo wiem o co chodzi, korzystam z własnej bazy (mysql) przez phpmyadmin (xampp)

komentarz 15 października 2019 przez Łukasz Brzeziński Nowicjusz (140 p.)

Przepraszam nie zauważyłem, że to MySql. Zapytanie które napisałem było w T-Sql używane w bazach MSSql. Możesz spróbować tego:
https://gist.github.com/duanehutchins/c6000b367b3032b0b495c46b3bc370c8

Wtedy używasz tego tak:

SELECT * FROM split_string_into_rows WHERE split_string_into_rows('foo,bar,foobar');

Uważam jednak, że jest to zbyt skomplikowane podejście i może warto rozważyć aby stworzyć nową tabelę i tam przechowywać dodatkowe dane (z użyciem relacji).
Jeżeli jednak nie wchodzi to w grę to prościej będzie to zrobić po stronie serwera aplikacyjnego (php, c#, java) 
 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2021 w SQL, bazy danych przez okti00 Obywatel (1,300 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 438 wizyt
pytanie zadane 29 października 2021 w C# przez VerneX Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 29 lutego 2020 w Python przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...