• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

BENQ XL2411 problem z ustawieniem odświeżania na 144Hz

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
4,975 wizyt
pytanie zadane 9 października 2019 w Sprzęt komputerowy przez wlprzemek Obywatel (1,500 p.)
Witam.

Posiadam monitor BENQ XL2411 144Hz (złącza HDMI, DVI-D i VGA) zainstalowane sterowniki i po zmianie podzespołów na nowe, więc i nowy system do tego GPU RTX 2060 super (złącza 2xDP i 2xHDMI) do tego kabel DP 1.1 --> DVI-D(24+1) nie mam opcji zmiany odświeżania jest stałe 60Hz a dodam iż stara kartę GPU podłączoną miałem kablem tylko DVI-D i miałem do wyboru różne wartości wraz z 144Hz.

Może ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?

Z góry THX

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października 2019 przez wlprzemek Obywatel (1,500 p.)
edycja 20 października 2019 przez wlprzemek

Okazało się iż ten model monitora jest lekko "wykastrowany" angry i 144Hz można osiągnąć tylko poprzez podłączenie DVI-D po obu końcach.

Próbując uporać się z problemem, znajomy zaproponował aby spróbować "aktywnej przejściówki" tj DP+USB (zasilanie) ---> DVI-D no i do tego przewód po obu końcach z DVI-D.

DisplayPort na DVI-D Dual Link Adapter

DisplayPort na DVI-D Dual Link Adapter

Po podłączeniu ku mojemu zdziwieniu w opcjach monitora pojawiły się wyższe wartość tj 120/144Hz lecz dziwny mrugający pasek, kilku mm po prawej stronie monitora nie wyglądał najlepiej i do tego po włączeniu jakiegokolwiek programu pojawiał się czarny ekran i mrugał.

Więc, nie do końca przekonany o "magicznej" przejściówce indecision, szukałem dalej i okazało się że do szczęścia brakowało sterowników monitora, po zainstalowaniu problem znikł i może komuś ten wpis, również pomoże yes

...aktualizacja, bo okazuje się iż stabilnie jednak działa na 120Hz a 144Hz to natywna wartość i u mnie po jakimś czasie sypie po ekranie artefaktami... hmm ale 2x więcej też krzywdy nie ma yes

Pozdrawiam wink

komentarz 9 grudnia 2019 przez keluf Nowicjusz (140 p.)
Posiadam ten sam monitor i tą samą kartę graficzną. Działa już stabilnie w 144hz bez żadnych pikseli czarnych itp?
Pytanko dodatkowe: Jest jakaś przejściówka jeżeli mam DVI-DUAL aby jedną końcówkę zamienić na DisplayPort i czy to będzie działać? Monitor nie obsługuje DisplayPortu ale karta graf. tak
Pozdrawiam
komentarz 9 grudnia 2019 przez wlprzemek Obywatel (1,500 p.)
W tym monitorze tylko poprzez DVI-D po obu końcach da stabilne 144Hz
komentarz 10 grudnia 2019 przez keluf Nowicjusz (140 p.)
edycja 10 grudnia 2019 przez keluf
czyli tylko i wyłącznie przejściówka? Mam zamiar kupić adapter Unitek Y-5118AA dobry wybór? Z tej ,,twojej'' przejściówki jak sam piszesz są błędy, artefakty itp itd.
Pytanko dodatkowe: Będzie działał ten kabel jeśli DVI-D podepne do monitora a DP do karty graficznej? Unitek Kabel Displayport - DVI 1,8m

Z góry dzięki
komentarz 10 grudnia 2019 przez wlprzemek Obywatel (1,500 p.)
edycja 10 grudnia 2019 przez wlprzemek

144Hz nie "wyciśniesz" z tego modelu monitora, jakiej byś nie miał przejściówki [a są nawet po ponad 700 pln] tylko poprzez DVI-D po obu końcach tak jak już pisałem.

Jest to wyraźnie napisane w specyfikacji tego monitora.

Jak mam podpiąc DVI-D do karty graficznej rtx'a. Nie da się ma ona złącza 3x DP i 1x HDMI..
Krótko mówiąc nie ,,wycisne'' 144hz na monitorze bez DP?
komentarz 10 grudnia 2019 przez wlprzemek Obywatel (1,500 p.)

Ja mam taką samą konfigurację jak Ty i dlatego pokusiłem się o aktywną przejściówkę z USB (tak jak w temacie) i 120Hz stabilnie będzie działać lecz dla mnie to nie wystarczające jednak było i sprzedałem ten monitor a zakupiłem Gigabyte Aorus FI27Q

Polecam również 165Hz yeswink

Okej, dziękuję za wszelakie informacje

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,261 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 898 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2020 w Sprzęt komputerowy przez subaRkek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 822 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez mhvw Początkujący (350 p.)

93,657 zapytań

142,577 odpowiedzi

323,100 komentarzy

63,174 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...