• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana tła po kliknięciu w przycisk

Object Storage Arubacloud
0 głosów
5,169 wizyt
pytanie zadane 8 października 2019 w HTML i CSS przez lukasz290521 Obywatel (1,410 p.)
Cześć podesłał by ktoś poradnik albo wytłumaczył by jak zrobić aby tło zmieniło się po kliknięciu w dany przycisk

Tłumaczę jak by to miało działać. Użytkownik jest zalogowany na stronie i chciałbym zrobić podobną jak w messegerze że jest motyw biały i czary, przykład:

Użytkownik jest zalogowany i wchodzi w opcje->zmień tło->wybiera sobie spośród jakiś np: czerwony po wciśnięciu jakiegoś zmienia się to tło na stałe ale tylko u niego a nie u innych użytkowników.

Tło jest w divie i chodzi aby jakoś ingerować po wciśnięciu w przycisk aby tło się zmieniło tylko u niego

 Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł by mi podesłać poradnik lub coś takiego.

Dziękuję bardzo :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
wybrane 8 października 2019 przez lukasz290521
 
Najlepsza

Będziesz potrzebował w bazie oprócz zmiennych dla nazwy i hasła również zmiennej dla koloru. Po zalogowaniu ustawiasz kolor diva na ten z bazy.

co do samego ustawiania to przeanalizuj poniższy kod - trochę powinno pomoc, "zasymulowałem" w nim baze przy pomocy tablicy userów, ale generalnie zasada jest podobne:

loguje się -> z bazy ustawiany jest kolor użytkownika -> do przycisku przypisywany jest id użytkownika, którego kolor ma się ewentualnie zmienić -> po zmianie nowy kolor się ustawia i jest również podmieniany w bazie.

index.html

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <meta charset='utf-8'>
    <meta http-equiv='X-UA-Compatible' content='IE=edge'>
    <title>Logowanie</title>
    <meta name='viewport' content='width=device-width, initial-scale=1'>
</head>
<body>
    <div id='background'>
        <select id='user-select' onchange='login();'>
            <option value=0 selected >pierwszy</option>
            <option value=1>drugi</option>
        </select>
        <h3>użytkownik</h3>
        <h4 id='user-name'></h4>
        <p>wybierz kolor:</p>
        <input id='color-input' type='color' value='#FFFFFF'>
    </div>

    <script src='main.js'></script>
</body>
</html>

main.js

function User(id, color, name) {
    this.id = id;
    this.color = color;
    this.name = name;
  }

const firstUser = new User(0,'#FFFFFF', 'uzytkownik_1');
const secondUser = new User(1,'#FFFFFF', 'uzytkownik_2');

const users = [];

users.push(firstUser);
users.push(secondUser);

const background = document.querySelector('#background');
const userName = document.querySelector('#user-name');
const colorInput = document.querySelector('#color-input');

userName.innerHTML = users[0].name;
colorInput.value = users[0].color;
colorInput.onchange = function() { changeColor(0); };

function login() {
    let whichUser = parseInt(document.querySelector('#user-select').value);

    userName.innerHTML = users[whichUser].name;
    background.style.backgroundColor = users[whichUser].color;
    colorInput.value = users[whichUser].color;
    colorInput.onchange = function() { changeColor(whichUser); };
}

function changeColor(user) {
    let i = user;
    users[i].color = colorInput.value;
    background.style.backgroundColor = colorInput.value;
}

Jeżeli chodzi o dane z bazy do js i na odwrót to obejrzyj:

https://www.youtube.com/watch?v=82hnvUYY6QA

przyda Ci się również:

https://miroslawzelent.pl/kurs-php/logowanie-do-strony-sesja-wstrzykiwanie-sql/

0 głosów
odpowiedź 8 października 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Uwaga, podaję hasło: javascript event listener

1
komentarz 8 października 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
heh, ciekawe skąd był ten minus skoro wg mnie podałeś idealny namiar na to, czego szukać w dokumentacji...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 2,409 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w JavaScript przez Ebay_05 Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,188 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2019 w HTML i CSS przez Maja2k19 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 957 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,524 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...