• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 10 aktywacja

0 głosów
1,542 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez kubol1997 Obywatel (1,580 p.)
Mam problem z aktywacją systemu windows 10. Mialem oryginalny system 8.1 z platformy dreamspark. Zapisalem się na uaktualnienie windowsa do 10. Jednak nie chcialem uaktualniać tylko zaisntalować system "na czysto".  Pobralem obraz zainstalowalem i wyskoczyła mi prośba o podanie klucza. Czytalem gdzieś ,że powinien działać ten z 8.1 ale nie działa ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 30 lipca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Wg mojej wiedzy najpierw powinieneś zaktualizować Win7/Win8 do Win10 i dopiero po tak przeprowadzonej instalacji poprzez upgrade klucz ze starszego systemu można było przenieść do 10.

28 lipca uruchomiłem automatyczne pobieranie aktualizacji i po restarcie pojawił mi się katalog $Windows.~BT o rozmiarze 140MB. Przez kolejne dwa dni (tzn wczoraj i dziś) jakieś dane były pobierana 1 aktualizacja przez Windows Update, a jak już się pobrała i zrestartowałem system wspomniany już katalog powiększył mi się do 5.87 GB. I teraz mam pytanie: jak odpalić proces update'u, tak żeby licencja została przepisana?
komentarz 30 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)

Według mnie oraz tego co zaobserwowałem rozmawiając ze znajomymi którzy też już pobrali system i intensywnie z niego korzystają system jest stabilny. Nie uważam aby to było ignoranctwo bo jak wspomniałem nie mówię tylko o swoim komputerze a o kilku różnych. Fora też trochę przeglądam, fakt że dokładnie problemów nie szukam więc o wszystkim na pewno przecież nie wiem ;)

Jest to oczywiście moja opinia i możesz się z nią nie zgodzić. Ale pytanie do Ciebie: czy masz jakieś dowody tej niestabilności lub objawy mogące wzbudać niepewność? Ja przez niestabilność rozumiem jakieś większe problemy z działaniem, żebyśmy się dobrze zrozumieli to że gdzieś nie działa jakaś ikonka czy inne tego typu pierdoły to nie jest dla mnie niestabilność.

komentarz 30 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Ja nie powiedziałem, że system nie jest stabilny, tylko raptem jeden dzień użytkowania nie jest adekwatny do wiedzy o jego stabilności. Trzeba poczekać przynajmniej z miesiąc i zobaczyć co się dzieje u nas oraz przeglądnąć opinie innych, ale większej ilości osób, niż kilku znajomych. Wtedy można powiedzieć bez wyrzutów sumienia, jak tak naprawde jest.

Oczywiście właśnie takie zagrywki stosują różne mainstreamowe portale technologiczne. Przetestują system przez kilka godzin i piszą recenzję. Jest to wg mnie ignorancja.

Oczywiście nie piętnuję cię za to. Chodzi mi tylko o to, że jeszcze za wcześnie na takie osądy.

A tak na marginesie, to życzę ci miłej pracy z 10!
Ja nie mówię że to powiedziałeś ale skoro mówisz że stabilnym go nie można nazwać to dlatego zapytałem czy masz jakiś dowód np. no nie wiem że dużej ilość użytkowników komputer się sam wyłączą. Nigdzie o żadnej "aferze" z 10 jeszcze nie słyszałem i mając też własne obserwacje uznaję system za stabilny.

Z tym czasem masz oczywiście rację ale nie do końca. Bo teoretycznie samo nic się nie dzieje. Czyli gdy teraz komputer działa mi dobrze, posprawdzałem już wszystkie programy i wszystko, nie ma żadnych problemów to raczej jest mała możliwość że jutro włączę komputer i dostanę np. blue screena skoro już włączałem go kilka razy i wszystko było ok, prawda? Oczywiście jest taka jakaś mała szansa że coś się stanie samo ale ja w nią nie wierzę bo jeszcze nigdy z systemem samo nic mi się nie stało.

Ja też oczywiscie za nic Cię nie piętnuję, każdy ma prawo do właśnego zdania i Twoje zdanie też szanuję. Częściowo się z nim zgadzam a częściowo nie ale to już inna sprawa.

Po prostu to co robią niektóre portale jest dla mnie straszne. Z resztą to co mówią niektórzy użytkownicy też. I tu już nie mówię nawet o tej 10. Mówię o wszystkim co zrobi Microsoft w kwestii Windowsa. Wszystko jest od razu źle - spójrzmy na opinie o systemie Windows 8. Wszyscy mówią że ten system jest do niczego, że jest nie dobry i taki siaki i owaki... A ja korzystam z niego od jakoś 2 lat, jestem bardzo zadowolony i nie miałem z nim żadnych problemów - ani z aktualizacjiami ani z działaniem no z niczym. Nie pracowałem długo na 7 ale uważam że 8 jest lepsza. Może rzeczywiście nie wszystko było super bo kafelki i tryb metro były ewidentnie pomyślane pod ekrany dotykowe ale ja normalnie z nich korzystałem i nie widziałem jakiegoś problemu. Kto nie chciał mógł po prostu nie włączać aplikacji metro, wyłączyć pokazywanie ekranu startowego i tyle. Ale nie, trzeba było robić z tego wielki problem. Teraz jestem zadowolony z przesiadki na 10 bo jest jeszcze lepiej i nigdy chyba nie zrozumiem osób które plują na Microsoft za każdy krok jaki zrobią. Mówiąc dalej to teraz czekam na Windows Mobile bo mam telefon również z systemem Windows 8.1 z którego również jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję że mobilna 10 będzie równie dobra jak stacjonarna.

Uf, trochę się rozpisałem wybacz :D Dziękuję, ja też Ci życzę miłej pracy na obojętnie jakim systemie jesteś! :)
komentarz 30 lipca 2015 przez adrian17 Mentor (355,180 p.)
Jakby co, wcale nie jestem negatywny względem W10 ani nawet W8, po prostu jestem ostrożny.

Co do stabilności - może i jest stabilny, ale mimo wszystko wolę zaczekać parę dni aż spatchują ewentualne problemy; A przeglądając różne strony/fora techsupport, widać że takie problemy z pewnością istnieją (choć nie da się nic powiedzieć o ich powszechności).
Rozumiem, po prostu chcesz odczekać i nabrać pewności, nie musisz mi się z niczego tłumaczyć ;) Wyraziłem tylko swoją opinię i tyle.
0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Ja słyszałem, że jeśli masz urządzenie kupione razem z systemem, jest preinstalowany (wszelkiej maści laptopy i tablety), to powinien wziąć numer seryjny z płyty głównej. Jeśli masz z platformy Dreamspark to powinieneń mieć jakiś klucz. Nic ci nie dawali?
komentarz 30 lipca 2015 przez kubol1997 Obywatel (1,580 p.)
No mam klucz wlasnie do tego 8.1, i co z tego? Jak wpisuje go w 10 to nic nie daje ;/
Tutaj ci nie pomogę. Najlepiej zapytaj na uczelni, jak wygląda sprawa z tą aktualizacją. Zobacz także, czy nie ma jakiś informacji w Internecie. I życzę powodzenia!
komentarz 30 lipca 2015 przez kubol1997 Obywatel (1,580 p.)
Tak zapytam na uczelni, są wakacje ;p
A nie ma czegoś takiego jak numer telefonu lub mail? Może przez to jest problem, że Windows 8 nie był tym pierwszym systemem na komputerze.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,076 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez shou1 Nowicjusz (220 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 4,646 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez user125 Początkujący (400 p.)
+3 głosów
9 odpowiedzi 2,827 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...