• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić aby tło czerwone nie nachodziło na to szare z prawej strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 5 października 2019 w HTML i CSS przez lukasz290521 Obywatel (1,410 p.)

Hej, wiem słabo opisałem tytuł ale nie wiedziałem jak to opisać dlatego dodam obrazki wraz z kodem może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Ogólnie całość wygląda tak

Chciałbym zrobić tak aby to czerwone main nie było pod szarym .right tylko aby się kończyło przy nim. Tak jak by w tym miejscu nie mogło nic być tak jak by to były osobne bloki.

Dodaje kody

.

/.right "to szare"/

.right {
    width: 260px;
    height: 100vh;
    background: rgba(0,0,0,.3);
    position: relative;
    float: right;
}

/main "to czerwone"/

main {
    width: 100%;
    height: 350px;
    background: red;
}

Dziękuję za pomoc

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 5 października 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
wybrane 5 października 2019 przez lukasz290521
 
Najlepsza
Odejmij w klasie main szerokość szarego elementu przy pomocy funkcji calc():

width: calc(100% - 260px);
+1 głos
odpowiedź 7 października 2019 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Cześć! Zanim zaczniesz układać bloki na swojej stronie warto zapoznać się ze wszystkimi właściwościami CSS. Nie jest ich wcale tak dużo. Polecam korzystać z funkcji "zbadaj element" w przeglądarce i na żywo edytować właściwości i wartości - obserwując efekt. Bardzo szybko się nauczysz jak to wszystko działa.

PS. Nazywaj bloki w taki sposób, żeby nie opisywać ich położenia, tylko opisać czym faktycznie są. Np. zamiast .right nazwij .page-menu. Oczywiście to jest przykład, bo nie wiem co dokładnie tam będzie. Wyguglaj "BEM" i od samego początku stosuj to w projektach :)

 

Na Twoje pytanie odpowiedział kolega wyżej więc nie będę się powtarzał. Powodzenia! :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 146 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 498 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2016 w HTML i CSS przez ShadoWs Bywalec (2,800 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,434 wizyt

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...