• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierszy kod w HTML/CSS - do oceny i pytanie o prawy border style double

Object Storage Arubacloud
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 30 września 2019 w HTML i CSS przez Hubert91 Nowicjusz (220 p.)
<body>
		
		<header>
				<div class="img">
				<a href="index.html">
				<img src="img/podl.jpg" width="150" align="left"></a>
				</div>
				
				<h1 class="tytuł">Podlaskie - tu warto zamieszkać!<h1>

				
		
				<nav id="leftnav">
		
					<ul class="menu">																		<!--tworzymy klasę menu-->
						<li><a href="index.html" class="tilelink">Stona główna</a></li>							<!--w miejsce # wstawiamy link do podstrony-->		
						<li><a href="miasta.html" class="tilelink">Największe miasta</a></li>									
						<li><a href="zaplanuj.html" class="tilelink">Zaplanuj wyjazd</a></li>								
						<li><a href="kontakt.html" class="tilelink">Kontakt</a></li>	
					</ul>
				</nav>
		</header>
		
		<main>
		
				<article>
				
						<section id="glowna">
						
						<header>
								<h2>Zaplanuj wyjazd</h2>
						</header>
						
						<form action="order.php"="" method="post" enctype="multipart/form-data">
						
						
						<div class="form">
						
							<label> Wybierz miasto </label><br /></br />
									
									<select id="miasto" name="miasto">
									
										<option value="b">Białystok</option>
										<option value="s">Suwałki</option>
										<option value="l">Łomża</option>
						
						
									</select>
									
						
						</div>
						
						<div class="form">
			
						<label>Termin przyjazdu<br /><br /><input type="date" name="dzień" ></label><br /><br />
						<label>Termin wyjazdu</br /><br /><input type="date" name="dzień"></label>
				
			
						</div>
						
						
						<div class="form">
						
							<fieldset>
							
								<legend>Wybierz ile osobowe pokoje chcesz zarezerwowaćerwować</legend>
							
									<div><label><input type="radio" value="1" >1-osobowe<label><div>
									<div><label><input type="radio" value="2" >2-osobowe<label><div>
									<div><label><input type="radio" value="3" >3-osobowe<label><div>
									<div><label><input type="radio" value="4" >4-osobowe<label><div>
							
							
							
							</fieldset>
						
						<div class="miasto">
						
							<br /><label> Czy chcesz wziąć dodatkowe śniadania? </label><br /></br />
									
									<select>
									
										<option value="t">TAK</option>
										<option value="n">NIE</option>
									
									</select>
									
						
						</div>
						
						<div class="miasto">
					
								<br /><label><input type="text" name="imie"><br /> Imię</label>
								<br /><label><input type="text" name="nazwisko"><br />Nazwisko</label>
					
			
						</div>
			
						<div class="koper">
							<input type="submit" value="Wyślij">
							<input type="reset" value="Wyczyść">
						</div>
						
						</form>
						
						</br>
						<footer>
								<div class="prawa">
									Wszelkie prawa zastrzeżone <br />
									2019 &copy; Jan Kowalski
								</div>
		
		
						</footer>
					</section>
				</article>
			</main>
	</body>

Witam

Mój pierwszy post na forum i pierwsza napisana strona w HTML/CSS. Proszę o ocenę i o pomoc w pytaniach.

1. W 1 kodzie użyłem bardzo dużo br/, czym można zastąpić odstępy między kontrolkami formularzy? Domyślam się , że w CSS.

Teraz kod z CSS

body {
 
	font-family: monospace;
	background: linear-gradient(to bottom, green 0%, yellow 100%);
	color: white;
	/*background-image: url(https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/b7/96/5c8f539267836_p.jpg?1552900050)*/
	background-size: 100%;
   )
}
.img{
	
	margin-left: 50px;
		
}
h1.tytuł
{
	border-bottom-style: double;
	min-height: 80px;					/*obiża border względem napisu*/
	font-size: 48px; 						/*rozmiar czcionki*/
	font-weight: 500;						/*pogrubienie czcionki*/
	text-align: center;
	text-transform: uppercase;		/*wszystkie litery są przekształacane na wielkie*/
	
	
}

#leftnav
{
	float: left;
	 border-right-style: double;
	 margin-top: -35px;					/*ustawia nam prawy border*/
	
}

.menu
{
	font-size: 22px;
	line-height: 60px;
	padding: 10px;						/*zwiększa rozmiar pola*/
	width: 229px;
	margin-bottom: 500px;
	list-style-type: none;
}
a.tilelink
{
	color: #FFFFFF;						/*usuwanie hiperłącza i niebieskiego koloru*/
	text-decoration: none;
}

#glowna
{
	
}

h2
{
	font-size: 36px;
	color: silver;
	text-align: center;
}

.posty
{
	width: 950px;
	margin-left: 310px;
	color: black;
	font-size: 19px;
	font-weight: bold;
	text-align: justify;
}

.prawa
{
	
	text-align: center;
	color: black;
	clear: both;					/*stopka zawsze na dnie strony*/
	
}

.bialystok
{
	display: inline-block;
	margin-left: 321px;
	font-size: 12px;
	text-align: center;
}

.form
{
	
	font-size: 20px;
	padding-left: 300px;
	padding-right: 40px;
	margin: 20px 10px;
	
}

.miasto
{
	
	font-size: 20px;
	
}

.koper
{
	
	font-size: 26px;
	margin-top: 50px;
}

.email
{
		font-size: 20px;
	padding-left: 300px;
	padding-right: 40px;
	margin: 20px 10px;
	text-align: center;
	resize: none;
}
textarea
{
	resize: none;
	
}

2. Tutaj chciałbym się zapytać o całego css, co o tym kodzie sądzicie

.menu
{
	font-size: 22px;
	line-height: 60px;
	padding: 10px;						/*zwiększa rozmiar pola*/
	width: 229px;
	margin-bottom: 500px;    /*<-----------------*/
	list-style-type: none;
}

.menu
{
	font-size: 22px;
	line-height: 60px;
	padding: 10px;						/*zwiększa rozmiar pola*/
	width: 229px;
	margin-bottom: 1400px; /*<-----------------*/
	list-style-type: none;
}

3. Tu chodzi o margin-bottom. Chciałem, żeby footer pojawiał się po zakonczeniu tekstu, a nie przewijał całą pustą stronę, by zobaczyć footera. Dlatego musiałem stworzyć dwa CSS, ale pewnie jest łatwiejsze rozwiązanie, którego w internecie nie udało mi się znaleźć.

Dziękuje z wszystkie komentarze i pozdrawiam.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 30 września 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)
wybrane 30 września 2019 przez Hubert91
 
Najlepsza

Ogólnie, no spoko ciekawy gradient użyłeś na tło, chciałbym tylko ci zwrócić uwagę, bo ktoś mógłby się przyczepić, zapominałeś dodać sekcje <head>, a to wszystko zawrzeć w <html>, i kolejna uwaga, a raczej informacja, są darmowe hostingu, gdzie możesz sobie rzucić swoja stronę, takie jak ugu.pl hostinger.pl i inne, tak aby można było zobaczyćstronę od razu poskładaną. :-)

A co do twoich pytań, to lecimy od góry.

1. oprócz znacznika <br /> można jeszcze użyć samego <p>, o ile <br /> robi pojedynczy odstęp, (1 enter), to <p> robi podwójny odstęp w dól (2x enter w Wordzie).

Tak jak się domyślasz można byłoby to zrobić w css, musiałbyś każdy element oddzielić divem, i sobie je porozmieszczać.

2. ogólnie może być, ale wystarczy, że cały formularz zamkniesz w pojedynczym <div class="form">, podobna sytuacja z <div class="miasto">, pod  <legend>Wybierz ile osobowe pokoje chcesz zarezerwować</legend>, div bez id lub class jest zbędny, a przy znacznikach label, zjadłeś zamknięcia ;-) zdarza się.

3. porobiłem ci troszkę porządki i tekst na dole jest ok, choć musiałem się trochę naszukać.

Sorki że cię tak tutaj, trochę wypunktowałem, ale pochwalić też trza bo używać wcięć w kodzie.

<body>
         
        <header>
                <div class="img">
                <a href="index.html">
                <img src="img/podl.jpg" width="150" align="left"></a>
                </div>
                 
                <h1 class="tytuł">Podlaskie - tu warto zamieszkać!<h1>
 
                 
         
                <nav id="leftnav">
         
                    <ul class="menu">                                                                     <!--tworzymy klasę menu-->
                        <li><a href="index.html" class="tilelink">Stona główna</a></li>                         <!--w miejsce # wstawiamy link do podstrony-->       
                        <li><a href="miasta.html" class="tilelink">Największe miasta</a></li>                                   
                        <li><a href="zaplanuj.html" class="tilelink">Zaplanuj wyjazd</a></li>                               
                        <li><a href="kontakt.html" class="tilelink">Kontakt</a></li>    
                    </ul>
                </nav>
        </header>
         
                        <section id="glowna">
                         
                        <header>
                                <h2>Zaplanuj wyjazd</h2>
                        </header>
                         
                        <form action="order.php"="" method="post" enctype="multipart/form-data">
                         
                         
                        <div class="form">
                         
                            <label> Wybierz miasto </label><br /></br />
                                     
                                    <select id="miasto" name="miasto">
                                     
                                        <option value="b">Białystok</option>
                                        <option value="s">Suwałki</option>
                                        <option value="l">Łomża</option>
                         
                         
                                    </select>
 <p>
             
                        <label>Termin przyjazdu<br /><br /><input type="date" name="dzień" ></label><br /><br />
                        <label>Termin wyjazdu</br /><br /><input type="date" name="dzień"></label>
        
<p>
                         
                            <fieldset>
                             
                                <legend>Wybierz ile osobowe pokoje chcesz zarezerwowaćerwować</legend>
                             
										<label>
											<input type="radio" value="1" >1-osobowe <br />
											<input type="radio" value="2" >2-osobowe <br />
											<input type="radio" value="3" >3-osobowe <br />
											<input type="radio" value="4" >4-osobowe <br />
										<label>
                             
                             
                             
                            </fieldset>
                         
                        <div class="miasto">
							<label> Czy chcesz wziąć dodatkowe śniadania? </label>
                                <br />     
                                    <select>
                                     
                                        <option value="t">TAK</option>
                                        <option value="n">NIE</option>
                                     
                                    </select>
<p>		 
                                <label><input type="text" name="imie"><br /> Imię</label><br />
                                <label><input type="text" name="nazwisko"><br />Nazwisko</label> <br />
                     
             
                        </div>
             
                        <div class="koper">
                            <input type="submit" value="Wyślij">
                            <input type="reset" value="Wyczyść">
                        </div>
                         
                        </form>
                         
                        </br>
                        <footer>
                                <div class="prawa">
                                    Wszelkie prawa zastrzeżone <br />
                                    2019 &copy; Jan Kowalski
                                </div>
         
         
                        </footer>
                    </section>

    </body>
body {
  
    font-family: monospace;
    background: linear-gradient(to bottom, green 0%, yellow 100%);
    color: white;
    /*background-image: url(https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/b7/96/5c8f539267836_p.jpg?1552900050)*/
    background-size: 100%;
}
.img{
     
    margin-left: 50px;
         
}
h1.tytuł
{
    border-bottom-style: double;
    min-height: 80px;                   /*obiża border względem napisu*/
    font-size: 48px;                        /*rozmiar czcionki*/
    font-weight: 500;                       /*pogrubienie czcionki*/
    text-align: center;
    text-transform: uppercase;      /*wszystkie litery są przekształacane na wielkie*/
     
     
}
 
#leftnav
{
float: left;
     border-right-style: double;
     margin-top: -35px;                 /*ustawia nam prawy border*/  
}
 
.menu
{
    font-size: 22px;
    line-height: 60px;
    padding: 10px;                      /*zwiększa rozmiar pola*/
    width: 229px;
    margin-bottom: 500px;
    list-style-type: none;
}
a.tilelink
{
    color: #FFFFFF;                     /*usuwanie hiperłącza i niebieskiego koloru*/
    text-decoration: none;
}
 
#glowna
{
     
}
 
h2
{
    font-size: 36px;
    color: silver;
    text-align: center;
}
 
.posty
{
    width: 950px;
    margin-left: 310px;
    color: black;
    font-size: 19px;
    font-weight: bold;
    text-align: justify;
}
 
.prawa
{
    text-align: center;
    color: black;
    clear: both;                    /*stopka zawsze na dnie strony*/  
}
 
.bialystok
{
    display: inline-block;
    margin-left: 321px;
    font-size: 12px;
    text-align: center;
}
 
.form
{ 
    font-size: 20px;
    padding-left: 300px;
    padding-right: 40px;
    margin: 20px 10px; 
}
 
.miasto
{ 
    font-size: 20px;   
}

.koper
{  
    font-size: 26px;
    margin-top: 50px;
}
 
.email
{
    font-size: 20px;
    padding-left: 300px;
    padding-right: 40px;
    margin: 20px 10px;
    text-align: center;
    resize: none;
}
textarea
{
    resize: none;
     
}

I jeszcze kilka porad na koniec, nie musisz aż tyle tabów dawać, a na późniejszym etapie nauki staraj się id i klasy nazywać po angielski, na bank ktoś się tego czepi, polecam tłumacz Google, a i w body w css miałeś jeden zbędny dodatkowy nawias.

Jeszcze z ciebie będą ludzie :-) powodzenia w dalszej nauce.

komentarz 30 września 2019 przez Hubert91 Nowicjusz (220 p.)
Dziękuję za pomoc :)
komentarz 1 października 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)
Spoko, wiesz jak to mówią, kto pyta nie błądzi, a jak już, to mniej ;-)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 238 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2022 w HTML i CSS przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 488 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,449 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...