• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Kontrolowanie w jakiej kolejności zostaną wylosowane liczby 1 i 2

Object Storage Arubacloud
0 głosów
518 wizyt
pytanie zadane 30 września 2019 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
zamknięte 30 września 2019 przez SzukającyPrzygód
Witam

Jak mogę uzyskać efekt aby kontrolować losowanie w funkcji match.random() czy powinienem skorzystać z innego rozwiązania aby kontrolować w jakiej kolejności zostaną wylosowane liczby 1 i 2, czyli aby funkcja cały czas losowała 1 i po wylosowaniu 1 aby losowała 2 i aby w tej samej kolejności cały czas losowała dwie te liczby, szukałem w internecie i nie mogę znaleźć rozwiązanie, z góry bardzo dziękuję za pomoc
komentarz zamknięcia: Uzyskana odpowiedź
komentarz 30 września 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

aby funkcja cały czas losowała 1 i po wylosowaniu 1 aby losowała 2

To... nie brzmi jak losowanie.

1
komentarz 30 września 2019 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Musisz lepiej wytłumaczyć, bo to brzmi jak bez sens xD

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 września 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
wybrane 30 września 2019 przez SzukającyPrzygód
 
Najlepsza
z tego co napisałeś wyjdzie 1,2,1,2,1,2,1,2,1,2..........

Najprościej będzie jak napiszesz do czego to potrzebujesz
komentarz 30 września 2019 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
Potrzebuje to do canvas aby co druga litera miała kolor niebieski
komentarz 30 września 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

możesz zadeklarować zmienną bool np isBlue (true/false), rozbić słowo na tablice i w pętli foreach przed wypisaniem na canvas sprawdzać wartość isBlue dla true - fill niebieski dla false np fill czarny po każdej iteracji pętli zmieniasz zmienną isBlue na przeciwną przy pomocy negacji.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <meta charset='utf-8'>
    <meta http-equiv='X-UA-Compatible' content='IE=edge'>
    <title>litery</title>
    <meta name='viewport' content='width=device-width, initial-scale=1'>
</head>
<body>
    <canvas id='canvas' width='300' height='300'></canvas>

    <script src='main.js'></script>
</body>
</html>

index.html

main.js

const canvas = document.getElementById('canvas');
const ctx = canvas.getContext('2d');

let word = 'jakieś słowo';

ctx.font = '30pt monospace';

ctx.fillStyle = '#000';
let isBlue = true;

word.split('').forEach((letter,index) => {
    isBlue ? ctx.fillStyle = '#00F' : ctx.fillStyle = '#000';
    ctx.fillText(letter, index*20 + 10, 150);
    isBlue = !isBlue;
})

 

komentarz 30 września 2019 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
Jak mogę rozbić słowo na tablice? Myślałem nad dodaniem znaczników html pomiędzy literami, np ("<span>a</span>") lecz zostanie wypisany także znacznik <span>
komentarz 30 września 2019 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
Dobra już nic, dziękuję za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 225 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,009 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2016 w C i C++ przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 495 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2015 w C i C++ przez niezalogowany

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...