• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Licznik kliknięć w przycisk wordpress

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,230 wizyt
pytanie zadane 23 września 2019 w HTML i CSS przez xeey Nowicjusz (150 p.)
Witam. Posiadam bloga na wordpressie i mam takie pytanie, czy jest może jakaś wtyczka która pozwoli mi dodać przycisk (button) i po kliknieciu w niego będzie naliczać ile razy został kliknięty, ale tak żeby ta sama osoba mogła kliknąć w niego tylko raz, po drugim kliknięciu się przycisk odklikuje i wartość spada o jeden.

Bo chciałem zrobić sobie taki "licznik czytelników", że po prostu jakby ktoś był wiernym czytelnikiem bloga to klikałby ten button i ja bym wiedział ile osób czyta moje wypociny :D

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 września 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

To raczej mało efektywny pomysł - nie masz absolutnie żadnej gwarancji, że "wierni czytelnicy" będą mieli czas i ochotę kliknąć w przycisk "przeczytałem".

Zainstaluj sobie statystyki google (są bezpłatne):

https://analytics.google.com › analytics › web

Dla wordpressa można to zrobić np za pomocą wtyczki:

https://wordpress.org/plugins/search/statistics+google/

Ze statystyk można sporo wyczytać, podstawowy ekran wygląda mniej więcej tak:

Screeny pochodzą z mojego już trochę wymierającego bloga zawierającego porady dotyczące życia w niemczech, głównie związane z Berlinem.

komentarz 23 września 2019 przez xeey Nowicjusz (150 p.)
Bardziej mi chodzi coś na zasadzie "follow" jak na, np. instagramie. Żebym wiedział po prostu ile jest takich osób, które wchodzą regularnie na bloga. Bo statystyki pokazują wszystkich użytkowników którzy weszli w danym okresie czasu na bloga :)
komentarz 23 września 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Możesz to przefiltrować:

- odbiorcy -> przegląd -> dodaj segment -> powracający użytkownicy i zaznaczyć np: miesiąc

Poniżej masz przykład również z mojego bloga - osoby powracające w okresie 1.01.2019 do 31.08.2019 w ujęciu miesięcznym

Ciężko jest mi sobie wyobrazić, żeby każdy z odwiedzających Twojego bloga zaznaczał, czy jest tu po raz drugi albo kolejny i aktualizował to na bieżąco ;) Co np z osobami które kliknął a są pierwszy raz lub kliknął bo odwiedzali bloga regularnie, ale było to np pół roku temu.

komentarz 23 września 2019 przez xeey Nowicjusz (150 p.)
O to już mnie zadowala :) Nie wiedziałem, że jest taka opcja. Dziękuje :)
komentarz 23 września 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
Można wyciągnąć dosyć dużo takich statystyk/informacji i zestawiać je na najróżniejsze sposoby, przyznam szczerze, że nigdy się nie bawiłem w jakieś bardziej rozbudowane raporty oprócz tych podstawowych, ale jak po prostu chcesz oszacować jakie jest zainteresowanie Twoim blogiem i czy spada/rośnie to statystyki googla to dużo więcej niż potrzeba.
0 głosów
odpowiedź 23 września 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
możesz sobie to zrobic typowym eventem statystycznym. Wystaw sobie jakiś endpoint do zapisywania eventow w bazie i po prostu z poziomu js na event click wyslij request na ten endpoint. zabezpieczenia o jakich piszesz mozesz na poczatek dac tylko frontowe, np. w localstorage.
komentarz 23 września 2019 przez xeey Nowicjusz (150 p.)
A miałby Pan jakieś gotowe rozwiązanie, bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać :))
komentarz 23 września 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie da się da gotowca nie wiedząc do czego, nie znam Twojej apki:) napisz z czym konkretnie masz problem?
komentarz 23 września 2019 przez xeey Nowicjusz (150 p.)

No dajmy na to, że mamy:

<div class="button-follow" id="button-follow>
      Follow
</div>

i jak zrobić żeby po kliknięciu w ten div, który jest buttonem naliczało się - Follow: 1, Follow: 2, Follow: 3, i tak dalej... Oczywiście tak, żeby dana osoba mogła kliknąć w niego tylko raz, ale też żeby mogła odkliknąć go :) 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,255 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w HTML i CSS przez ADZiook Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2018 w HTML i CSS przez mibi Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,932 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2017 w Systemy CMS przez Gołomp Początkujący (270 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...