Witajcie.
Prowadzę małą firmę organizującą różnego rodzaju imprezy. Z racji tego, że to 4 osobowa spółka zatrudniająca kilka naście osób by ułatwić przepływ informacji i kontrolowanie obrotu, godzin pracy ilości i rodzajów organizowanych imprez postanowiłem założyć w arkuszach google tabele do których wpisujemy codziennie dane.
Działalność prowadzona jest 2 niezależnych obiektach, ale obroty dotyczą jednej wspólnej firmy.
Puki co mam to zorganizowane tak, że w ramach jednego arkusza (nazwijmy go plikiem) zapisujemy cały miesiąc.
Arkusz składa się z zakładek - dni miesiąca od 1 do ostatniego, w Zakładkach wpisujemy składowe dziennego obrotu. Dla każdego z obiektów jest osobna kolumna pomocna przy rozliczeniu kasy na koniec dnia składająca się z wierszy: Bilon, Banknoty, Terminal, Przelew, Wydatki gotówka i drobne z dnia poprzedniego.
Dalej jest zakładka z odnośnikami pobierająca obroty ze wszystkich dni i sumująca je w obroty dzienne. Tu wszystko jest super. tak jak tego chcę jestem zadowolony.
Pomocy natomiast potrzebuję w dopracowaniu rejestrowania i organizowania systemu rezerwacji i wyprawionych imprez.
W zakładkach dziennych (puki co bez ładu i składu) wraz ze wspólnikiem wpisujemy ile było wyprawionych imprez w dniu na każdym z obiektów i ile i jakiego rodzaju przyjęto rezerwacji w danym dniu.
Podczas rezerwacji klient deklaruje czego podczas imprezy oczekuje. Mamy do wyboru takie opcje jak napoje, poczęstunek, opiekun itp.
Zależy mi na tym by pomiędzy dziennymi zakładkami arkusza, a jedną zbiorczą te dane przenosiły się i układały chronologicznie. Do tego chciał bym by w wierszach, które dotyczą konkretnej rezerwacji (w utworzonym arkuszu zbiorczym) zaznaczało się, że np. dnia 2019/10/02 jest rezerwacja na obiekcie "A" z dodatkami: napoje, opiekun. Zaznaczam, co z resztą łatwo przewidzieć, że bywają dni, gdzie rezerwacji przyjętych jest np. 10, czy 7 jak również takie dni gdzie rezerwacji nie ma wcale.
Ma ktoś pomysł jak tego cudu dokonać?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Przemek.