• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Excel - wstawianie wierszy przez formułe.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
124 wizyt
pytanie zadane 19 września 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)

Witam. Borykam się z pewnym problemem ,a mianowicie: chciałbym w excelu w formule wstawić wiersz ,np. co 3 wiersz ma sprawdzić czy jest dany ciąg znaków. Jeżeli nie ma to ma dostawić wiersz i zapętlać np. 1000razy.

Taki przykład:

Mam produkty sprzedane i jest w nich prowizja:
 

    A                         B

1. -Komputer i7  |  prowizja od sprzedazy

2. -Komputer i7  |  prowizja od promowania

3. -Komputer i7  |  prowizja od wyroznionej oferty

4. -Monitor 24"   |  prowizja od promowania

5. -Monitor 24"   |  prowizja od wyroznionej oferty

 

I taka formuła szuka czy np. w co 3 wierszu w kolumnie B znajduje się ciąg: "prowizja od sprzedazy", jeżeli nie to wstawia dodatkowy pusty wiersz pod trzecim wierszem w ten sposób  "Monitor 24" | prowizja od promowania" przesuwa się na wiersz piąty i analogicznie "Monitor 24" | prowizja od wyroznionej oferty" przesuwa się na wiersz szósty.

Formuła przykładowa:

=JEŻELI(NIE(B1="prowizja od sprzedazy");"Pustywiersz";"To nic nie rob")

I moje pytanie: Jakby to zapętlić ,żeby sprawdzało B1 poźniej B4 później B7 itp. I czy jest jakaś jakaś metoda na to żeby zamiast tego "Pusty wiersz" dać cos w stylu addrow ,bo to pusty wiersz tak sobie wpisałem dla przykładu i zamiast "to nic nie rob" jakieś none ?
 

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

 

 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 639 wizyt
pytanie zadane 4 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Matthew2000 Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 105 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 567 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...