• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura a sposób rozwiązywania zadań

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
821 wizyt
pytanie zadane 18 września 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tkmail Nowicjusz (120 p.)

Witam forumowiczów! Mam nie małą dygresję odnośnie matury z informatyki. Dopiero teraz na poważnie uczę się z tej dziedziny (wcześniej praktycznie nie miałem nic wspólnego z informatyką) i wiem, że w tym roku raczej rewelacyjnego wyniku nie osiągnę, aczkolwiek robiłem z ciekawości arkusz maturalny z 2018 roku. I tu mam zagwozdkę-zadanie 5.2 ,,Jaki był najdłuższy okres liczony w dniach, w którym codziennie dopływało do zbiornika retencyjnego co najmniej 10 000 metrów sześciennych wody z rzeki Wirki? Jest tylko jeden taki okres. Podaj datę początkową i datę końcową tego okresu". Excela również dopiero się uczę, dlatego też wykonałem (chyba?) w bardzo głupi sposób zadanie, a mianowicie przejeżdżałem przez te wszystkie lata i usuwałem cyfry 4-cyfrowe, po to aby zostały tylko 5-cyfrowe, a następnie za pomocą numerical count dowiadywałem się, jaki jest najdłuższy ciąg takich cyfr. Zadanie udało mi się wykonać, jednakże czy takie wykonanie nie jest zbyt absurdalne( wykazuje brak umiejętności) i zamiast 2 pkt dostałbym 0? Czy może egzaminatorów obchodzi jedynie to, żeby dojść do wyniku w sposób uczciwy? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi na to trochę naiwne pytanie smiley

komentarz 18 września 2019 przez butelka.wody Początkujący (380 p.)
"nie małą" pisze się razem bo to przymiotnik wiec bez tak podstawowej wiedzy z j polskiego nie zaczynaj nawet matury.
komentarz 18 września 2019 przez Comandeer Guru (605,260 p.)

@butelka.wody, na 4 posty na forum już 2 razy obraziłeś innych użytkowników. Proszę się powstrzymać od takich uwag.

komentarz 18 września 2019 przez butelka.wody Początkujący (380 p.)
to nie obraza tylko prawda
komentarz 18 września 2019 przez Comandeer Guru (605,260 p.)
To jest obrażanie, następnym razem będą wyciągnięte konsekwencje. EOT.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 września 2019 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Na 90% dostałbyś zero ponieważ w tych zadaniach chodzi o to by za pomocą jednej lub dwóch funkcji uzyskać wynik
komentarz 18 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Pokaż mi, że w poleceniach jest tak napisane. Dostał by punkty, sprawdź kryteria. Punkt jest ZA DOBRE rozwiązanie, nie za jego sposób, chyba, że w poleceniu jest inaczej...
komentarz 24 września 2019 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Polecenie to jedno a klucz to 2. Jeżeli zrobisz coś całkowicie bez sensu ale działa to nie dostaniesz 100% punktów
komentarz 24 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
W kluczy masz odpowiedź i prawdopodobną możliwość rozwiązania, nie sposób NAKAZANY.
komentarz 26 września 2019 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Stąd możesz nie dostać full punktów

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 5,031 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 257 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,034 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2017 w PHP przez Warcabiak Użytkownik (500 p.)

93,025 zapytań

141,990 odpowiedzi

321,293 komentarzy

62,374 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...