• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosba o opinie - ktory tryb studiow? [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
191 wizyt
pytanie zadane 17 września 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez wryf Nowicjusz (120 p.)
Czesc.

Od pazdziernika rozpoczynam studia informatyczne. Mam 23 lata, w tej chwili pracuje w fabryce, chce zmienic branze, dla zdrowia, dla pieniedzy, dla jakichkolwiek mozliwosci rozwoju, w trzech slowach - dla lepszego zycia.

Poprobowalem troche roznych rzeczy, popisalem w HTML/CSS, troszke w Pythonie (3), troszke w C++, pobawilem sie troche Linuxem, nawet zainstalowalem Parrota. Najbardziej z tego wszystkiego spodobaly mi sie Linuxy, Python i zabawa typu 'hackthissite' oraz lubie matematyke.

Wstepna konkluzja - chce sie kierowac ku branzy infosec. Studia informatyczne to chyba fajny poczatek, bo to nie jest scisle ukierunkowane pod konkretna technologie a daja ogolne spojrzenie na wiele tematow. Idealnie dla kogos kto chce zajmowac sie bezpieczenstwem, tak?

No i tutaj mam pytanie do Was, sam mam pewne wnioski, ale jestem jeden i z pewnoscia moge nie widziec pewnych istotnych rzeczy. Mianowicie, mam trzy mozliwosci wyboru:

1.Studia zaoczne + Praca w fabryce na pelny etat, czyli okolo 160h w miesiacu (4bryg., ciezko z weekendami, zarobek w granicach 2.5-3 netto), do tego dojazdy, codziennie strata okolo poltora godziny - z drugiej strony, moge uczyc sie troszke w pracy, np.matematyki lub excella. Czesto zmeczenie, do tego 4bryg rujnuje dzien/zycie. Mimo wszystko jestem w stanie wyciagnac od 2 do okolo 6 godzin na nauke dziennie.

2.Studia zaoczne bez pracy, ale z kredytem studenckim (1000) - zobowiazanie na glowie, malo pieniedzy, bardzo duzo czasu do nauki, bo zaledwie jakies obowiazki domowe, moze jakies dorywcze prace, moze nawet udaloby sie nauczyc czegos i znalezc prace w IT - w innym charakterze, tester, helpdesk czy cos..

3.Studia dzienne bez pracy, ale z kredytem studenckim (1000) - j/w, z tym, ze wiecej przesiadywania na uczelni.

Ciezko mi sie zdecydowac, jakis dochod musze mimo wszystko miec. Myslalem o tym caly dzien i po spisaniu tego wszystkiego wydaje mi sie, ze najbardziej rozsadna jest opcja nr 1.. Ale tak jak juz podalem, ciezko zauwazyc samemu wszystkie wady/zalety. Co sadzicie?
Możliwe odpowiedzi:
Studia zaoczne + Praca (10 głosów, 100%)
Studia zaoczne + Kredyt studencki (0 głosów)
Studia dzienne + Kredyt studencki (0 głosów)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 września 2019 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Czy studia w wieku 23 lat to dobry wybór? Jak dla mnie to strata czasu. Jak skończysz studia to będziesz miał 27-28 lat, oczywiście jak wszystko będziesz zdawał itp. Same studia to głównie czysta teoria, a jak chcesz zajmować się bezpieczeństwem to bez doświadczenia czy studiów podyplomowych raczej ciężko o dobrą robotę w tej dziedzinie. Tak więc, prawdziwą pracę w tej dziedzinie-znając polskie realia zdobędziesz w wieku 30,-35 lat. Dla mnie kiepski pomysł. Już lepiej iść web i uczyć się we własnym zakresie.
komentarz 18 września 2019 przez butelka.wody Początkujący (380 p.)
Pomysł dobry jesli zaocznie bo zawsze warto inwestować w siebie ale z resztą się zgadzam lepiej iść w web i już pracować
komentarz 18 września 2019 przez wryf Nowicjusz (120 p.)
Studia chce zrobic dla zdobycia szerokiej, plytkiej wiedzy. Jesli cos okaze sie wyjatkowo interesujace to to zglebie.

Sam pomysl appek webowych w sumie nie jest zly, bo pewnie szybciej to ogarne niz przykladowo mobilne. Jak dorzuce chociazby znajomosc podstaw owaspowych czy umiejetnosc przetestowania appki w stopniu podstawowym to moze jakos sie wyroznie.. zawsze to pierwsze kroki w it.

Co do sec, bede odkladal na oscp lub ceh, by miec jakies poświadczenie, ze cos umiem na poczatek.
komentarz 18 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Iść w web, taa, powodzenia. Juniorów jest masa, mania na bootcampy trochę namieszała na rynku. Wybranie obecnie webu, to trochę strzał w kolano. Żeby nie było, dać się da, ale trzeba być lepszym niż reszta...
komentarz 19 września 2019 przez butelka.wody Początkujący (380 p.)
Bootcamp to cos jak paraolimpiada
0 głosów
odpowiedź 17 września 2019 przez butelka.wody Początkujący (380 p.)
Odpowiem tak: wybrałbym studia zaoczne + praca ale nie w fabryce. Ja bym to rozegrał w ten sposób. Ukierunkowałbym się na to co chce programować jeśli lubisz matematykę można iść w gry 2D. Jeśli aplikacje to na pewno webowe bo jest uniwersalne i napiszesz jedną aplikację na wszystkie systemy i przeglądarki działa. Więc jakiś php (Laravel), pyhton (django). Jednocześnie pracowałbym w tej fabryce i wtedy szukał pracy w programowaniu jako junior jak już bym się rozeznał co chce robić jaki język, czy gry czy apki webowe i szukał pracy jako Junior z tym związanej nawet za podobne pieniądze jak w fabryce. I pyk jak by się dało przeskoczyłbym z fabryki do nich.

Jestem przeciwnikiem studiów dziennych bo raz że strata czas, dwa że żadne studia ani zaoczne ani dzienne nic cię nie nauczą a trzy, że po dziennych studiach będzisz bez doświadczenia a tak: skonczysz zaoczne i możesz mieć 3 lata praktyki bo pracowałeś w branży.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 390 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gajdam Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Programmingc100 Bywalec (2,620 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...