• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laravel - Could not open input file: arisan

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
745 wizyt
pytanie zadane 17 września 2019 w PHP przez marta.zawisla Początkujący (260 p.)
Nie mogę wykonać migracji, dostaje informację

"Could not open input file: arisan"

Jestem w folderze z laravelem komenda "php artisan" wypisuje mi wersje i dostępne komendy, a "php artisan migrate" nie przechodzi, o co chodzi?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 17 września 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)

artisan, nie arisan...

komentarz 17 września 2019 przez marta.zawisla Początkujący (260 p.)
kompletnie nie zauważyłam :D

Teraz dostaje:

"illuminate\database\queryexception : could not find driver (sql: select tablename from pg_catalog.pg_tables where schemaname = 'public')"

na stackoverflow przeczytałam o modyfikacji php.ini, ale jak korzystam z dockera, to nie bardzo wiem jak mogę się dobrać do tego pliku i nie przypominam sobie, żebym w poprzednim projekcie musiała coś tam zmieniać.
komentarz 17 września 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,150 p.)

Jeżeli w Dockerze używasz któregoś oficjalnego obrazu PHP to całkiem łatwo można doinstalować rozszerzenie: https://docs.docker.com/samples/library/php/#how-to-install-more-php-extensions

komentarz 17 września 2019 przez marta.zawisla Początkujący (260 p.)
Nie do końca rozumiem jak to działa, ale czy jeśli używam pliku docker-composer.yml do konfiguracji i mam:

version: "3.1"
services:
    backend:
        image: webdevops/php-nginx:7.2

to czy mogę jakoś w tym pliku dopisać to rozszerzenie, czy to nie ma nic wspólnego?
1
komentarz 17 września 2019 przez Ehlert Ekspert (214,100 p.)
Możesz ale dodaj swój własny Dockerfile w którym będzie FROM webdevops/php-nginx:7.2.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 645 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 242 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 249 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2022 w PHP przez marcolo Obywatel (1,530 p.)

93,018 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,274 komentarzy

62,362 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...