• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

autostart programu korzystającego z pliku tekstowego

0 głosów
188 wizyt
pytanie zadane 14 września 2019 w C i C++ przez wz7475 Początkujący (360 p.)

Witam,

Biorę udział w kursie programowania obiektowego w c++ Pana Zelenta. Praca domowa do odc. 10 (link do filmu) polegała na stworzeniu programu, licznika czasu włączonego ekranu (screen time) w środowisku Borland C++ Builder 2006. Program ma za zadanie:

  • wyświetlać czas podczas aktualnej sesji oraz zapisywać czas sesji do pliku tekstowego
  • odczytać z pliku i obliczyć łączny czas tzw. screen time
  • ma się uruchomić wraz ze startem systemu zminimalizowany w tzw. tray'u.

Udało mi się wykonać ten program. Plik .exe wkleiłem do katalogu z Autostart'em (użytkownik>AppData>Roaming>Microsoft>Windows>Menu Start>Programy>Autostart).
Wszytko działa bez zarzutu z wyjątkiem następującego problemu.

W przypadku uruchomienia programu z Autostartu, program nie może znalźć pliku tekstowego służącego do zapisu. O dziwo, nie ma takiego problemu w przypadku "ręcznego" uruchominienia (poprzez otworzenie samodzielnie pliku .exe).

 

Link do projektu - link do dysku.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 września 2019 przez tangarr VIP (138,360 p.)
W zły sposób otwierasz plik. Program uruchamiany z autostartu ma ustawiony inny katalog roboczy niż program uruchomiony ręcznie. Masz dwie opcje:
1. Wpisać położenie pliku na sztywno
2. Zmienić katalog roboczy na katalog w którym znajduje się twój program
komentarz 15 września 2019 przez wz7475 Początkujący (360 p.)

Jak mogę wpisać ścieżkę bezwględną do pliku? Program pokazuje taki sam komunikat jak poprzednio po wpisaniu:

plik.open("C:\Users\#####\Desktop\oop projects\save_to_file\text\czas.txt", ios::in);

 

0 głosów
odpowiedź 15 września 2019 przez j23 Mędrzec (175,060 p.)
AnsiString sciezka_do_pliku = ExtractFilePath(Application->ExeName) + "nazwa-pliku";

 

komentarz 15 września 2019 przez wz7475 Początkujący (360 p.)
Dzięki, ten sposób działa,  ale plik tekstowy znajduje się też w autostarcie, więc się także otwiera. W jaki sposób mógłbym dodać nie tylko nazwę pliku, ale ścieżkę do stworzonego folderu na plik  (użytkownik>AppData>Roaming>Microsoft>Windows>Menu Start>Programy>Autostart>text_directory) ? Lub czy istnieje inne rozwiązanie tego problemu?
komentarz 15 września 2019 przez j23 Mędrzec (175,060 p.)
edycja 15 września 2019 przez j23

Jeśli plik .txt leży tam, gdzie jest .exe, to wtedy to, co podałem, powinno wystarczyć.


Możesz użyć funkcji SHGetFolderPath z CSIDL_STARTUP.

komentarz 15 września 2019 przez wz7475 Początkujący (360 p.)
Dzięki za pomoc, lecz mam na myśli to, że chce znaleźć sposób aby sam plik tekstowy nie otwierał się w notatniku z autostartu, a tak się dzieje ponieważ program znajduje się w autostarcie.
komentarz 15 września 2019 przez j23 Mędrzec (175,060 p.)
edycja 15 września 2019 przez j23

W takim razie plik .txt zapisuj w katalogu zwróconym wspomnianą funkcją z parametrem CSIDL_APPDATA (w sumie można użyć zmiennej środowiskowej APPDATA + getenv).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 44 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 308 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2019 w C i C++ przez FaloY Bywalec (2,200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 221 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany

88,364 zapytań

136,964 odpowiedzi

305,691 komentarzy

58,632 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...