• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Dwie cyfry silni (wszystkie pytania do tego zadania przeczytałem i dalej nie znalazłem odpowiedzi na mój problem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
305 wizyt
pytanie zadane 14 września 2019 w C i C++ przez KamilKerry Początkujący (390 p.)
zamknięte 18 września 2019 przez KamilKerry

W tym kodzie pokazuje mi "Przekroczono limit czasu"

#include <iostream>

using namespace std;
int wynik,n;

unsigned int silnia(int n)
{
    if (n==0) return 0;
    else if (n==1) return 1;
    return n*silnia(n-1);
}

int main()
{
    int D;
    cin>>D;
    for(int i=1;i<=D;i++)
    {
        cin>>n;
        cout<<(silnia(n)%100)/10<<" "<<silnia(n)%10<<"\n";

    }

    return 0;
}


 

A w tym "Błędna odpowiedź"
 

#include <iostream>

using namespace std;
int wynik,n;

unsigned int silnia(int n)
{
    if (n==0) return 0;
    else if (n==1) return 1;
    return n*silnia(n-1);
}

int main()
{
    int D;
    cin>>D;
    for(int i=1;i<=D;i++)
    {
        cin>>n;
        if (n>=10) cout<<0<<" "<<0;
        else cout<<(silnia(n)%100)/10<<" "<<silnia(n)%10<<"\n";

    }

    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: Odpowiedź znaleziona
komentarz 14 września 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

https://forum.pasja-informatyki.pl/449050/fctrl3-dwie-cyfry-silni-przekroczony-limit-czasu?show=449050#q449050

autentycznie kilka dni temu było to samo pytanie. A pewnie znalazłbyś jeszcze kilkanaście-kilkadziesiąt podobnych starszych. Druga sprawa, że nazwy tematów i tagi to w większości.. bałagan, żeby nie użyć innego słowa, więc nie dziwie się, że ciężko cokolwiek znaleźć.

1
komentarz 14 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@KamilKerry, Silnia z 0 to 1, nie 0...

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Jeden fragment mnie ujął:

cout<<(silnia(n)%100)/10<<" "<<silnia(n)%10<<"\n";

Załóżmy, że funkcja silnia dla pewnego argumentu wykonuje się minutę. Przy takim wywołaniu będziesz czekał dwie minuty na wynik.
Nie rób takich rzeczy! Użyj zmiennej tymczasowej do przechowania wyniku.

auto silnia_n = silnia(n);
cout<<(silnia_n%100)/10<<" "<<silnia_n%10<<"\n";

 

komentarz 15 września 2019 przez KamilKerry Początkujący (390 p.)
do auto potrzebna jest jakaś biblioteka?
komentarz 16 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
auto jest rozszerzeniem C++11 oznaczającym automatyczną dedukcję typu zmiennej.
artykuł po polsku: http://cpp0x.pl/dokumentacja/standard-C++11/auto/731
0 głosów
odpowiedź 14 września 2019 przez Aedin Początkujący (320 p.)
To zadanie jest troche podchwytliwe spójrz na liczbe jaka spoj moze sprawdzic :

Opis każdego przypadku składa się z jednej linii, w której znajduje się jedna nieujemna liczba całkowita

n (0 ≤ n ≤ 1 000 000 000).
czyli spoj moze chciec policzyć 1 000 000 000! nawet
napisz linie cout<<silnia; i sprawdz kilkanascie kilkadziesiac przypadkow testowych np od 0 do 20 i znajdz zależność
0 głosów
odpowiedź 14 września 2019 przez Dominik Kostencki Użytkownik (650 p.)
Rozpisz sobie trochę przykładów na kartce to zobaczysz zależność jak przy większych liczbach wyglądają dwie ostatnie cyfry silni.
komentarz 14 września 2019 przez KamilKerry Początkujący (390 p.)
Wiem o tym i to uwzględniłem tylko że z uwzględnieniem pokazuje mi że jest błędna odpowiedź, a jak nie uwzględniłem to że przekroczono limit czasu
komentarz 14 września 2019 przez Aedin Początkujący (320 p.)
nie wszystko trzeba liczyc, ktos na spoju napisał ze silnie powyzej kilkunastu maja zera na koncu to powinno naprowadzic cie
komentarz 14 września 2019 przez Dominik Kostencki Użytkownik (650 p.)
zmień to:

if (n>=10) cout<<0<<" "<<0;

na to:

if (n>=10) cout<<"0 0" <<endl;

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 570 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,140 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,050 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2015 w C# przez Inspyk Nowicjusz (120 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...