• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego reszta świata woli Unity?

+1 głos
552 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Witam wszystkich serdecznie, dzisiaj tak z ciekawości zaczełem szukać że tak powiem, pracy już na przyszłość. Aktualnie bawie się w Unrealu, ale co widzę to że Unreal jest mniej pożądany przez firmy, chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest, i jak na to zaradzić.http://unity3d.com/public-relations tutaj ranking

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2022 przez Vintoriez Początkujący (380 p.)
Wydaje mi się, że chodzi o community i język. Kiedy się za tymi technologiami rozglądałem było znacznie więcej materiałów w necie do nauki Unity niż Unreal-a. Nie udało mi się znaleźć np. nic solidnego i przystępnego tutka o kodowaniu w C++ w UE4, a jedynie masę materiałów o Blueprint-ach, o których z kolei słyszało się, że nie dają takich możliwości jak C++. Do Unity jak poszukałem to znalazłem wszystko, od obracania i poruszania obiektu przez kompletne kursy tworzenia gier online itd. Pewnie wynika to z faktu, że Unreal nie zawsze był darmowy. Dodatkowo C# w Unity sporo ułatwia chociażby odpuszczając potrzebę własnoręcznego zwalniania pamięci.
+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)

Dlatego, że jest łatwiejszy w użyciu i do tego pozwala na tworzenie gier indie / 2D. W Unreal'u nie masz dedykowanego renderera pod 2D, możesz co najwyżej robić rzut izometryczny.

Wiele gier powstających na Unity to mobilniaki albo typowo 2D indie. Z kolei do większych produkcji Unreal jest lepszy (skalowalność).

I to już nie jest tak, jak mówi @Geek.

A 5% royalty is due only if you are distributing an off-the-shelf product that incorporates Unreal Engine code (such as a game) and the lifetime gross revenue from that product exceeds $1 million USD; in this case, the first $1 million remains royalty-exempt

Unreal obecnie ma podobną metodykę licencjonowania jak Unity, tj. do przekroczenia pewnego progu nie musisz nic płacić.

0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Może ma znaczenie to, że za zysk z gier stworzonych na Unrealu musisz oddawać im %?

Tak zagaduje :)
komentarz 29 lipca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
W Unity nie trzeba?
komentarz 29 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
W Unity jak przekroczysz roczny budżet to trzeba kupić pełną wersję Unity.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 388 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 297 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,093 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...