• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Js praca z JSON

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 10 września 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Cześć.

Mam problem z odebranie tablicy w formacie JSON.

$.ajax({
        url: '/pl/admin/find_svhc_Substance',
        type: 'POST',
        data:{
            find:numberCas
        },
        success:function (response) {
            response.forEach(post => {;
        
                console.log(post.id1);
                listDone.value = post.id1;
                console.log(post.id2);
                lisXIV.value = post.id2;
            });

Forma JSON:

[
  {
    "id1": "871d1d3e-c118-4c34-84e6-25b504e5c88e"
  },
  {
    "id2": "b0cde5f7-d35e-4541-86bf-e03c545b9db5"
  },
  {
    "id3": "03e8d7da-56a7-4a29-9f76-883c4374e7c8"
  }
]

Problem polega na tym ,że jak chce pobrać i wyświetlić tylko wartość id1.To dostaje to w takiej kolejności:

871d1d3e-c118-4c34-84e6-25b504e5c88e
undefined
undefined

I nie za bardzo wiem jak to można uporządkować aby była tylko ta jedna wartość.

1
komentarz 10 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Dlaczego używasz tablicy?
Jeżeli każdy element tablicy jest inny użyj obiektu.

{
    "id1": "871d1d3e-c118-4c34-84e6-25b504e5c88e", 
    "id2": "b0cde5f7-d35e-4541-86bf-e03c545b9db5",
    "id3": "03e8d7da-56a7-4a29-9f76-883c4374e7c8"
}

Jeżeli z jakiś powodów musisz użyć tablicy to masz dwa wyjścia:
1. Używać tej samej struktury dla wszystkich obiektów

[
  {
    "id": "871d1d3e-c118-4c34-84e6-25b504e5c88e",
    "index": 1
  },
  {
    "id": "b0cde5f7-d35e-4541-86bf-e03c545b9db5",
    "index": 2
  },
  {
    "id": "03e8d7da-56a7-4a29-9f76-883c4374e7c8",
    "index": 3
  }
]

2. Dodać pole zawierające nazwę pola z indentyfikatorem

[
  {
    "id1": "871d1d3e-c118-4c34-84e6-25b504e5c88e",
    "master_id":"id1"
  },
  {
    "id2": "b0cde5f7-d35e-4541-86bf-e03c545b9db5",
    "master_id":"id2"
  },
  {
    "id3": "03e8d7da-56a7-4a29-9f76-883c4374e7c8",
    "master_id":"id3"
  }
]

 

komentarz 10 września 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
A czy przy rozwiązaniu 1 i 2 muszę dodatkowo petlować ten obiekt czy wystarczy jedna pętla response? Bo to będzie w tedy będzie tak wyglądało

Console. log(post.index[1]) ?
komentarz 10 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Dlaczego upierasz się na iterowanie po tablicy?
Iterujesz tylko wtedy kiedy chcesz wykonać jakąś operację na wszystkich elementach w tablicy.
Nie znam się na jQuery, ale podejrzewam, że to będzie wyglądało mniej więcej tak:
Rozwiązanie 0:

success:function (response) {
    console.log(response["id1"])
});

Rozwiązanie 1:

success:function (response) {
    console.log(response[0].id)
});

Rozwiązanie 2:

success:function (response) {
    var field = response[0].master_id // nie wiem czy tak sie deklaruje zmienne w jQuery
    console.log(response[0][field])
});

 

komentarz 10 września 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Działa dziękuje za Pomoc.
komentarz 11 września 2019 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

@tangarr, na przyszłość proszę napisać odpowiedź jako odpowiedź, nie komentarz

PS

Jeżeli każdy element tablicy jest inny użyj obiektu.

Te dwa zapisy przecież oznaczają coś zupełnie innego. Tablica obiektów wskazuje, że mamy do czynienia z wieloma rekordami (encjami) z unikalnymi polami, podczas gdy obiekt wskazuje, że jest tylko jedna. Raczej bym wybrał normalizację formatu w tablicy niż porzucenie tablicy. 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 694 wizyt
pytanie zadane 21 października 2016 w JavaScript przez Sumer Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 450 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w JavaScript przez ShockWave Bywalec (2,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 451 wizyt
pytanie zadane 21 października 2017 w JavaScript przez lastavenger Obywatel (1,060 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...