• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czas napisania programu - junior

Object Storage Arubacloud
0 głosów
404 wizyt
pytanie zadane 8 września 2019 w C i C++ przez niezalogowany
zamknięte 13 listopada 2019
1) Pytanie 1

Ile powinno juniorowi c++ zająć napisanie programu (konsolowego a ile np w Qt) liczącego coś takiego https://www.piks.com.pl/wp-content/uploads/2015/05/SX001a-PL-EU.pdf i nic więcej (godzinę, 2, dzień, tydzień)

Przy założeniach

-temat zanany i nie trzeba rozkminiać co tam jest napisane.

-wszystko to co tłustym drukiem ma klasy / funkcje wirtualne i do tego jedna klasa nie wirtualna w której dokonywane są obliczenia.

-dane pół na pół z pliku txt i z klawiatury i tak samo z powrotem.

- w Qt tak samo tłustym drukiem i podkreślone to jedno okno.

2) Pytanie 2;

Czy jest możliwość ściągnięcia Qt i zainstalowania na komputerze bez dostępu do internetu (i było by super bez praw administratora). Internet strasznie rozprasza jak się coś robi.

edit:: dzięki za odpowiedzi.

edit2:: jak wywalić hasło admina korzystając z jakiegoś tam programu startowego (nie windowsa). Ale żeby nic nie uszkodzić, żeby nie musieć stawiać systemu od nowa
komentarz zamknięcia: rozwiązane
komentarz 17 września 2019 przez niezalogowany
Dzięki super stronki. A z długim kodem to zawsze ten sam problem. Trzeba go ładnie poukładać :(, bo inaczej po tygodniu już nie wie co się napisało.
komentarz 17 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Dlatego są zasady.
komentarz 18 września 2019 przez niezalogowany
Poza tym tym co mi wcześniej pisałeś. To zmam jedną to nie jest poprawnie napisany kod jak się nie pamięta. Bez opisów bo uważam, że opisy powinny być tylko do jakiś fikołków.
komentarz 18 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Znaczące nazwy. Przeczytaj książkę "czysty kod" i wszystko stanie się jasne w tym temacie.
komentarz 19 września 2019 przez niezalogowany
Mam rzeczone. np TBuckling_Ibeam_uniform_load (ale monitor za mały ctrl+ rolka nie zawsze pomaga.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 września 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Trochę za mało napisałeś. Jeśli same obliczenia przy danych parametrach, znając wzorki, to wygląda jak typowy projekcik studencki, do zrobienia w jeden weekend w Pythonie lub excelu. Nie widzę tu żadnej potrzeby klas wirtualnych, tu są same wzorki.
komentarz 8 września 2019 przez niezalogowany
Rozumiem że odpowiedzią dla c++ jest też jeden weekend (z klasami virtualnymi)

W excelu czy mathcadzie to ja wiem ile to czasu zajmuje. Bardziej chodzi o sprawdzenie znajomości cpp. I jak by to miało być użyteczne to musi mieć klasy wirtualne przynajmniej obciążenia i przekroje.

edit:Bardziej chodzi mi o czas konkretnego zadania, by ewentualnie móc sobie pomnożyć podzielić itd (czy ewentualnie odpuścić sobie coś tam jak się nie wyrobię z zadanym czasie)
0 głosów
odpowiedź 8 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
1. Junior juniorowi nierówny.

2. Jak chcesz coś ściągnąć bez dostępu do internetu? A jak będziesz miał problem, to z czego skorzystasz?
komentarz 8 września 2019 przez niezalogowany
2) Nie dostęp to jak widać to mam bardziej chodzi o przeniesienie na pendravie, i rejestracja.

1) Taki junior co sobie swobodnie radzi z c++ (nie ja ) tylko chodzi o poziom.
komentarz 8 września 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

https://www.qt.io/offline-installers

Zawsze możesz szacować czas. Myślę. że technika PERT będzie okey. Mogę mówić na moim przykładzie. Liczył bym tak, dzień to plus minut 8h pracy. Pozytywny szacunek to 1 dzień, normalny 2 dni, negatywny 3. Liczymy rozkład prawdopodobieństwa, (1+4+3)/6= około półtora dnia, czyli tak jak napisał Adrian, jeden weekend. 

 

komentarz 8 września 2019 przez niezalogowany
ok dzięki. A jako nie administrator c::b o ile mi się wydaje to się da.
komentarz 8 września 2019 przez niezalogowany
ok dzięki tzk w sumie to już odpowiedz mam, ale jeszcze poczekam 2 dni z zamknięciem
0 głosów
odpowiedź 9 września 2019 przez obl Maniak (51,280 p.)

Dzień roboty góra dwa (nie zależnie, czy w Qt, czy w konsoli) z  resztą Qt też umożliwia tworzenie projektów konsolowych więc nie widzę problemów. A tak w oderwaniu od tematu kiedyś napisałem program, który liczy kratownice statycznie wyznaczalne. Sporo różnych funkcjonalności w nim zawarłem. Np. taką, że można rysunek z obciążeniami występującymi w poszczególnych prętach zapisać w pliku SVG a i pręty są pokolorowane według siły w nich działającej. Cały program z miesiąc klepałem jak działa to możesz zobaczyć tutaj.

komentarz 10 września 2019 przez niezalogowany
no niestety ja po 16 rob/h mam tylko szkielet. A jakiego ui i bibliotek używałeś?.
komentarz 11 września 2019 przez obl Maniak (51,280 p.)

Jeżeli chodzi o ten program do kratownic liczenia to znienawidzonego przez wielu WinAPI używałem wtedy ale da się w nim zrobić wszystko to, co i w innych bibliotekach :)

Co do tego programu nie wiem jakie podejście tutaj chcesz zrobić, bo jeżeli założenie jest, że pewne parametry są sztywno narzucone. Np. obciążenie ciągłe jest na całej długości belki i nie masz możliwości sterowania nim (prócz jego wartości) to to znacznie uprasza sprawę. Nawet stosowanie tutaj polimorfizmu czy jakiejś zaawansowanej obiektowości nie będzie potrzebne. Obiektowość jest świetna ale opłacalna dla bardziej złożonych projektów bo na początku sporo czasu trzeba poświęcić co i jak ma wyglądać zanim zabierzesz się za tworzenie modelu jednak to owocuje w późniejszym czasie tym, że łatwiej jest przerobić czy dodać coś do modelu.

Np. mój pierwszy projekt wykorzystujący polimorfizm to była masakra bo nie przemyślałem czegoś na początku. To był program do tworzenia rysunków płytek drukowanych :) Leży gdzieś na dysku niedokończony i czeka lepszych czasów ale działa choć nie jest dopracowany ani dokończony.

komentarz 11 września 2019 przez niezalogowany
edycja 11 września 2019
Właśnie po to mi polimorfizm daję wirtualną klasę obciążenie. Skupione, moment i rozłożone jaką funkcję do superpozycji, wyjściowo 6 sił na końcach i 3(6) w przekroju(wszystko wirtualne).  I robisz klasę pochodną, która  tylko paru funkcji używa a reszta sobie czeka na lepsze czasy. Taki jest mój koncept. I tak ze wszystkimi kasami.

A WinApi, i tak jak by się chciało być się programistą pod Windowsem to i tak trzeba się nauczyć moim zdaniem. Bo to nie tylko programowaniu jest potrzebne, ale i w obsłudze samego Windowsa na wyższym poziome, ale może mi się tylko wydaje.

Edit przepraszam mój koncept był trochę inny virtual: q, l, Rl, Rp, alfa (ewentualnie alfaL, alfaP), suma, l- rozumiem obszar działania który na krańcach ma Rl, Rp. Myślę ze to wystarczy.
komentarz 13 września 2019 przez obl Maniak (51,280 p.)
A to widzisz bo ja myślałem o bardziej uproszczonej formie takiej jak w tym zadaniu co je podałeś a ty chcesz bardziej uogólnioną formę zrobić. Im bardziej elastyczna aplikacja tym bardziej trzeba przemyśleć wszystko na początku. Pobawisz się tym, nabierzesz wprawy to następnym razem będzie ci to szło lepiej.
komentarz 15 września 2019 przez niezalogowany
edycja 15 września 2019

zapominałem jak już przyjemne jest "bezmyślne"(edit2:: to jest wklepuje się kod a on się kompiluje i uruchamia) klepanie kodu, ale i tak nie wyrobiłem się w 16h. Ale to wina zwichrzenia bo nawet programy komercyjne liczą każdy po swojemu i nie ma dwóch takich samych wyników, a tu w algorytmie też chyba jest nie do końca poprawnie.

Ale może wiesz dlaczego struct 3 pola double tak przeciążony operator działa poprawnie

isteam & operator >> (istream & is, trzy_double & a){

double * p = (double*)(&a);
for (int i =0;i<3;i++) is>>*(p++);
return is;
}

A taki program już nie koniecznie

#include <iostream>
#include <string>
#include <vector>

using namespace std;
class shab
{
public:
    shab (){

  //  this->name.shrink_to_fit();
    }
    void cout_this()
    {
       cout<<name;
        cout<<' '<<d<<' '<<c<<' '<<e<<endl;
    }

  //  string  name="ala ma kota";
    char name[20]="ala ma kota";
    double d=10;
    double c=11;
    double e=12;

};
double * pd (char* a)
{
    return (double*)a;
}
int main()
{
    char * ptrch;
    double* ptrd;

    shab *aa=new shab;
    ptrch=(char*)aa;

   // while (*ptrch++)
   //     cout<<*ptrch<<endl;
   // ptrch++;
    ptrch+=20;
    ptrd=(double*)(ptrch);


    for(int i=0; i<3; i++)
    {
        double a=i*i;
        *ptrd=a;
        ptrd++;
    }
    aa->cout_this();

    delete aa;
    return 0;
}

było by łatwiej wyczytywać dane bez i dużo miej kodu.

Edit:: Ok już chyba ogarnąłem temat.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 11 października 2021 w Nasze projekty przez Hajpa Użytkownik (880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 122 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...