• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Cpp Czego uczyć się teraz? (AKTUALNE)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 7 września 2019 w C i C++ przez mawerty Użytkownik (800 p.)
zamknięte 7 września 2019 przez mawerty
Witam.

Umiem już podstawy C++ (odcinki pana Mirosława). Czego uczyć się teraz?

Chcę pisać głównie aplikacje okienkowe i może gry.

Uczyć się Kursu C++ Buildera czy czego innego.

Mam dużo wolnego czasu i chęci.
komentarz zamknięcia: Otrzymałem odpowiedz
komentarz 7 września 2019 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Chcesz pisać hobbistycznie, czy pod kątem kariery?
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Hobbistycznie

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 września 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Jeśli chcesz aplikacje na PC i gry to polecam kontynuować naukę C++, polecam również freamwork Qt.
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Podaj jakąś książkę kurs czy coś?

Samemu ciężko na coś dobrego trafić.
komentarz 7 września 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Po polsku czy po angielsku chcesz ?
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Wolałbym po polsku(teraz ide do 7 klasy) ale jeśli po angielsku dam sobie jakoś rade.
komentarz 8 września 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Do Qt? Nie ma nic lepszego niz ich oficjalna dokumentacja i przykłady. Ale czasami czekaCie szukanie w necie, bo np. Qt obsluguje różny typy DB i po opisie nie zawsze idzie wywnioskować do jakich zadan sa one przezmaczone
+1 głos
odpowiedź 7 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Najlepszą nauką jest praktyka. Wymyśl sobie jakieś projekty do napisania. Np własne wersje kilku starych gier: snake, arakanoid, space invaders. Do tego możesz napisać jakieś okienkowe edytory poziomów.
Profesorek96 zaproponował ci bibliotekę Qt. Jest to naprawdę potężne narzędzie. QtCreador jest dla mnie najlepszym IDE.
Oficjalna dokumentacja Qt jest bardzo dobra.
1
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Czyli teraz się uczyć qt? Możesz podesłać jakieś książki lub kursy.
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Dzięki :D
komentarz 7 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Jeszcze ten artykuł może się przydać
https://wiki.qt.io/Qt_for_Beginners
komentarz 7 września 2019 przez mawerty Użytkownik (800 p.)
Dzięki jeszcze raz. Teraz sie uczyć tylko Qt?
komentarz 7 września 2019 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Skup się na konkretnym celu. Nauka biblioteki (takiej lub innej) jest tylko narzędziem ułatwiającym jego osiągnięcie.
Na początek możesz np napisać program graficzny do kopiowania plików (albo całych katalogów). Stwórz okno z polami tekstowymi w których wpiszesz plik/katalog źródłowy i docelowy. Dodaj guziki otwierające okna wyboru pliku/katalogu. Może jakiś progressbar.
Albo zacznij od graficznej gry kółko i krzyżyk.
Najważniejszy jest pomysł i dążenie do jego realizacji podczas którego zdobywasz doświadczenie w temacie.
komentarz 8 września 2019 przez hih80234 Nowicjusz (100 p.)

Ja jeszcze mogę polecić przejrzeć C++ Qt Programming na YouTube. Najnowszy to on nie jest, ale podstawy można załapać i potem resztę w dokumentacji wyczytać.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 1,026 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2016 w PHP przez Paweł Chyła Użytkownik (560 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 211 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2018 w C i C++ przez Morgrabia Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 290 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w C i C++ przez Taachii Początkujący (330 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...