• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyjaśnicie mi co jest złego w tym kodzie? (SPOJ - Średnia Arytmetyczna)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
237 wizyt
pytanie zadane 5 września 2019 w C i C++ przez Hyziu Nowicjusz (160 p.)
#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int najblizsza;
float srednia;
int suma;
int ile_testow;

int main()
{
    cin >> ile_testow;

    for (int i = 1; i <= ile_testow; i++)
    {

    int ile_liczb;

    cin >> ile_liczb;

    int liczby [ile_liczb];
    int wyniki [ile_liczb];

    for (int i = 0; i <= ile_liczb; i++)
    {
        cin >> liczby [ile_liczb];
        suma += srednia;
    }

    srednia = suma / ile_liczb;

    for (int i = 0; i <= ile_liczb; i++)
    {
        wyniki [ile_liczb] = abs(liczby [ile_liczb] - srednia);
    }

    najblizsza = wyniki[0];

    for (int i = 1; i <= ile_liczb; i++)
    {
        if( wyniki [i] < najblizsza )
        {
            najblizsza = wyniki[i];
        }
    }

        cout << najblizsza;
    }

    return 0;
}

Jak w temacie. Powiecie mi czemu Sędzia nie akceptuje mojego kodu? Zrobiłem coś źle konceptualnie? Jak to ugryźć? Może jakieś mniejsze niedociągnięcie, co? Kod dołączony.

komentarz 5 września 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Załączaj zawsze link do zadania.
komentarz 5 września 2019 przez Velta Maniak (52,010 p.)
Rozmiar tablicy musi być statyczny.
komentarz 7 września 2019 przez Hyziu Nowicjusz (160 p.)

@mokrowski, okej, od teraz będę tak robił. smiley 

komentarz 7 września 2019 przez Hyziu Nowicjusz (160 p.)

@Velta, dobrze, zastosuję się do tego. Dzięki.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 września 2019 przez Inn Gaduła (4,300 p.)
Cześć, próbowałeś chociaż wprowadzić przykładowane dane ?
komentarz 5 września 2019 przez Inn Gaduła (4,300 p.)
edycja 5 września 2019 przez Inn

Zacznij od tego a następnie staraj się likwidować napotkane błędy. Na start mogę wskazać:

  •  Zmienne globalne.
  •  Brakuje inicjalizacji sumy.
  •  W pierwszej pętli wykonujesz ( suma += srednia ) bez przypisania lub inicjalizacji wartości zmiennej "srednia".
komentarz 7 września 2019 przez Hyziu Nowicjusz (160 p.)
Okej. W takim razie tak zrobię. Dziękuję.
0 głosów
odpowiedź 5 września 2019 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
  • Linie 6-9:  Te definicje powinny być w funkcji main.
  • Linie 22 i 23: to nie są poprawne definicje tablic w C++.
  • nie zerujesz suma dla każdego testu.

 

komentarz 7 września 2019 przez Hyziu Nowicjusz (160 p.)
Dobrze wiedzieć, dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 764 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2019 w C i C++ przez Padomen Początkujący (260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 333 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 522 wizyt

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...