• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arkusze Google - Formuła filtrowania danych

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez krokusov Nowicjusz (120 p.)
Cześć, jestem tu nowy i mam nadzieję, że w dobrym miejscu ulokowałem swoje pytanie.

Potrzebuję pomocy dotyczącej Arkuszy Google. Posiadam obszerną bazę danych zgromadzonych w jednym arkuszu i o ile sam potrzebne informację wyszukuję za pomocą filtrowania to pozostali użytkownicy mają z tym ogromne, wręcz zaskakujące problemy.

Chciałbym wyjść im naprzeciw i utworzyć w komórkach ponad danymi w arkuszu ręcznie dodany pasek wyszukiwania, dzięki któremu możliwe byłoby wprowadzenie nazwy danego obiektu i wyświetlanie jedynie wierszy zawierających określoną frazę. Tylko nie mogę znaleźć pomysłu, ani żadnego tropu jak skonstruować taką formułę.

Wcześniej korzystałem z Fusion Tables, ale niestety niedługo zakończy swój żywot. Szukałem jakiegoś odpowiednika i pomyślałem o arkuszach. Ważny jest łatwy dostęp online i wygodne prezentowanie danych na różnych urządzeniach.

Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby mi podrzucić jakieś rozwiązanie. Moje próby są bezskuteczne.
Problem niby banalny, a mnie wstrzymał na długi czas :/
komentarz 25 sierpnia 2019 przez Velta Maniak (52,830 p.)
Używasz nowej funkcji Filtr? Menu Dane > Filtr.
komentarz 31 sierpnia 2019 przez krokusov Nowicjusz (120 p.)
Tak. Ja tego właśnie używam, tylko reszta grupy ma problemy i narzekają, że wcześniej we Fusion Tables filtr był od razu bez włączania, a cały dokument przejrzysty i wyglądał jak wyszuwarka.

Jest może jakaś formuła pokazująca jedynie wiersze z daną frazą?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez truckdriver Nowicjusz (120 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...