• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ sprawdzenie połączenia z internetem

Object Storage Arubacloud
–1 głos
611 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2019 w C i C++ przez niezalogowany
Heyo jak można sprawdzić połączenie z internetem w c++.

Wiem można wyciągnąć komendą ping przez cmd i sprawdzić ile wynosi ping. I tak wiem c++ nie jest do internetu ale muszę to jakoś sprawdzić i dać znać użytkownikowi że nie ma połączenia z internetem. Jest jakaś funkcja w nowszych wersjach ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2019 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)

Prawdopodobnie wystarczy użyć DNS do rozpoznania jakiegoś adresu.
W WinAPI jest funkcja DnsQuery
Przykład użycia: tutaj

–2 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
import urllib2

def internet_on():
    try:
        urllib2.urlopen('http://216.58.192.142', timeout=1)
        return True
    except urllib2.URLError as err: 
        return False

Dużo szybciej i wygodniej. 

komentarz 24 sierpnia 2019 przez niezalogowany
Dobra mam działa. znalazłem jakiś kod na github
komentarz 24 sierpnia 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Mógłbyś podać link?
komentarz 24 sierpnia 2019 przez niezalogowany
Nie
1
komentarz 24 sierpnia 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Ludzie bezinteresownie poświęcają czas żeby ci pomóc a ty nie możesz udostępnić linku? Powinni Ci przyznać order virtuti cebulari
komentarz 24 sierpnia 2019 przez niezalogowany
Ale nie ma już tego linku lel.

skopiowałem, skompilowałem do DLL i mam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 462 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2022 w C i C++ przez XDBX Użytkownik (640 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2021 w C i C++ przez fsfxvcxv Obywatel (1,160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 364 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,642 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...