• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kiedy aktualizujecie system do Windows 10? [ankieta]

Cloud VPS
+3 głosów
2,040 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2015 w Offtop przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Witam,

jak każdy chyba wie, za kilka godzin premiera nowiutkiego i pachnącego świeżością Windowsa 10. Z tej okazji pragnąłem stworzyć ankietę, aby każdy zadeklarował, kiedy i czy w ogóle pobierze nowy system od Microsoftu.
Możliwe odpowiedzi:
Zaraz po premierze (21 głosów, 31%)
Najpierw dowiem się, jakie są opinie i dopiero (16 głosów, 24%)
Kilka miesięcy po premierze (6 głosów, 9%)
Kiedy będę miał czas (5 głosów, 7%)
Nie interesuje mnie to (14 głosów, 21%)
Posiadam inny system, niż Windows 7 i 8/8.1 (6 głosów, 9%)

9 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ja zostaję.

Dlaczego?

M$ w złym kierunku idą.

Ikonki są fajne ale w systemie W10 nie można wyłączyć automatycznych aktualizacji które nie tylko wnerwiają ale i są nie potrzebne dla osób które jedynie kilka czynności na komputerze wykonują. (Nie instalują masę syfu)

W sumie to jak kilka gier powstaną na linux'ie to rzuczam te systemy i przenoszę się na Ubuntu.

Zastanawiam się na Xubuntu ale czasem jest on niestabilny i wnerwiający, a ubuntu jest bardzo popularne przez co szybko znajdują błędy.
komentarz 28 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Co do gier, to jest ich dość pokaźna ilość, można sobie popatrzeć na Steamie.
komentarz 28 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Dokładniej chodzi mo o kilka "moich" gier których posiadam.
Na Ubuntu jest coś takiego jak Wine. Nie wiem, czy znasz ten program, ale umożliwia on uruchamianie programów z Windowsa na Linuksie. Oczywiście nie jest to metoda niezastąpiona, ale można spróbować.
Wiem...Testowałem kilka gier i strasznie chodziło.

Więcej tego eksperymetalnego oprogramowania nie tknę.

No chyba że zrobią porządny update.
komentarz 28 lipca 2015 przez Koms Początkujący (380 p.)
Dzięki PlayOnLinux odpalisz praktycznie każdą grę o ile chodzi ci ona na Windowsie.
A ja mam inny pomysł - po prostu mieć dwa systemy obok. Wiele miejsca one nie zajmują, z najwyżej kilka GB, a masz kompatybilność 100%. W twoim przypadku Windows do gier, a Ubuntu do codziennej pracy.

A to PlayOnLinux nie jest takim copy&paste z wine? 

PlayOnLinux działa w oparciu o Wine i zawiera szereg gotowych skryptów

Nie wiem czy pójdą te gry po na testach na stronie "wine" poszło strasznie słabo a nie ma zadnych skryptów do tych gier na "PlayOnLinux"

Ale spróbuję na tym PlayOnlinux.

Mam 2 systemy obok siebie.

Na pierwszym głównym dysku - Windows 7 64bit

A na drugim starym dysku - Linux Ubuntu 64bit

Obie dyski mają osobny bootloader przez co wystarczy F11 aby wejść na ukryty system.
komentarz 29 lipca 2015 przez niezalogowany
Ja tam kocham OS X przesiadłem się 5 lat temu i nie narzekam ten system jest miodny + można popykać w gierki od czasu do czasu :D
+2 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Powinno się nie iść za nowościami, wszyscy wiemy że będzie to wadliwe po całej linii, trzeba poczekać kilka miesięcy aż będzie stabilne. Ja poczekam do 2016. W tym czasie może wrzucę na VB.
komentarz 28 lipca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Albo przynajmniej do pierwszego service packa:)

Po pierwszym SP będziesz musiał chyba już zapłacić za system laugh, bo z obserwacji wynika, że SP wychodzą po roku od wydania systemu.

komentarz 28 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A skąd to wiemy? nie przypominam sobie by win7 był wadliwy od premiery...
komentarz 28 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Win7 nie był niczym nowym w dniu premiery. W zasadzie to ostatnia wersja visty na sterydach ze zmienioną nazwą, bo na słowo "VISTA" ludzie bzika dostawali. Co miało nie działać to już zostało naprawione, dlatego 7 była względnie dobra od samego początku.
komentarz 28 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Taaaak, tylko tak na prawdę windows 7 był ogromnym SP windows visty, która była bardzo wadliwa :P
komentarz 28 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Można powiedzieć to samo o 7->10
komentarz 28 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Wadliwośc Visty to spory mit. Końcowe wersje działały bardzo porządnie. Win7 -> win10 już trochę więcej namieszało, chociażby ten moim zdaniem idiotyczny design. Jest ultra nieporęczny. Obstawiam że Win10 to też kopia win7/8 z kosmetycznymi zmianami, w celu zbicia kasy z fanów standardowego wyglądu. Nie jestem specjalistą, ale można podejrzewać że granica obecnej tehnologi windy nadchodzi, może coś w stylu Windowsa millenium by się przydało.

Przecież każda (prawie) kolejna wersja systemu jest konstruowana na bazie wcześniejszej, więc idąc tym tropem, to każdy nowy Windows to SP dla wcześniejszego laugh A wg mnie tak często wydawane nowe wersje systemów nie mają racji bytu (oprócz zarobkowej). Przecież w tak krótkim okresie technologie nie zmieniają się diametralnie, aby tworzyć system od nowa. Ale że są tworzone, to dodaje się kilka poprawek ze spraw technicznych, a reszta to zmiany kosmetyczne - przykra prawda.

komentarz 29 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Raz na jakiś czas systemy są diametralnie zmieniane, o tym pisałem. Ale racja, zazwyczaj kolejne wersje to w zasadzie zmiana opakowania. Ja nadal korzystam na jednym kompie z 7 na drugim xp, i niczego mi nie brakuje :). Na 10 za to część sterowników do starszych urządzeń mi juz nie śmiga.
+1 głos
odpowiedź 1 sierpnia 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
To ludzie kupują sobie Windowsa, a tam reklama w pasjansie, którą da się usunąć opłacając abonament? No błagam.
0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
Od razu po premierze,zastanawiam się tylko jak to będzie wyglądało czy będzie możliwosć formatowania partycji z obecnym systemem, żeby trochę odświeżyć system

Trudno powiedzieć, ciągle jest to w pełni nieznane, ale znalazłem coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=kyQEavQjgDI.

Z konferencji dla developerów IT, microsoft mówił ( raczej jego pracownicy ), że ma to wygladać po prostu na duza aktualizację obecnych systemów ( stad decyzja, że można aktualizować win7 oraz 8 i 8.1 ponieważ sa to zbliżone do siebie systemy pod względem samego kernela ). oczywiście oprócz fajerwerków które będa instalowane ( jak np. to nowe menu, edge etc. ) zostanie również zaktualizowany sam kernel pod katem szybkości działania. Tyle było na konferencjach :P
0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Mam zamiar zainstalować dziesiątkę zaraz po premierze, ale zostawię sobie też kopię obecnego systemu (Windows7) na drugiej partycji. Muszę mieć jeden system zupełnie sprawny, gdy tajniki drugiego będę dopiero odkrywał. Ale chcę sprawdzić, jak działa sam proces upgradu i czy coś się po drodze nie wysypie (np. sterowniki).
Ze sterownikami nie będziesz miał żadnych problemów, 10 korzysta z ogólnych sterowników zawartych w 8 stad też nie ma obawy że coś się mogłoby posypać na tej płaszczyźnie
0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Nie wiem czy zaktualizuję, poczekam na opinie, a jak się zdecyduję, to raczej nieprędko, może jak będzie mi się kończył czas. Warto przeczytać: http://www.dobreprogramy.pl/OstatniMohikanin/Windows-10-Pan-Kowalski-mowi-Nie,65067.html

0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2015 przez niezalogowany
Znając życie po około tygodniu :P Najpierw nieogary, później pasjonaci IT, specjaliści IT, firmy i działalności IT :> W takiej kolejności to widzę. Duże koncerny napewno poczekają na update sprzętu i technologii pod windows 10 (wielu nawet na 7 stanęło). Potestują zwykli użytkownicy to zobaczę :P
Ja robię to samo, nie ma co wpakowywać się buciorami w tę premierę, bo może mieć to negatywne skutki.
komentarz 28 lipca 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Ja aktualnie cały czas korzystam z 7 i jak na razie nie zamierzam nigdzie dalej iść. To kwestia przyzwyczajenia jak i niechęć do durnego kafelkowego menu. smiley

@Wiktor

Ja pracuję na Windows 8 i powiem ci, że jeśli ci to nie jest potrzebne, to nie musisz korzystać z niego prawie wcale, jedynie, aby wyłączyć komputer, lub coś wyszukać. Ja jeszcze mam na nim potrzebne skróty i tak ogólnie to nie jest on tak straszny, jak wszyscy mówią. Mi się całkiem wygodnie pracuje na Windows 8, a odradzałbym zostawać przy Windowsie 7, bo za niedługo straci wsparcie, jak XP, więc lepiej mieć aktualny system. A czym jest 10, to zobaczymy za kilka dni.

komentarz 28 lipca 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Jestem ciekawy czy jest jakaś większa różnica w wydajności między 7, a 8?
Słyszałem, że Windows 8 ma lepszą wydajność, niż jego starszy brat. Na pewno coś znajdziesz w Sieci. Jak się zastanawiasz, czy zaktualizować, to zachęcam cię z calego serca do pobrania Windows 10. Jeśli masz wątpliwości, to po prostu poczekaj, aż będą jakieś recenzje i aktualizacje łatające krytyczne błędy. Nie ma co siedzieć na przestarzałym sofcie.
komentarz 29 lipca 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Co do 10 to jeszcze nie wiem, ale bardzo dużo myślę nad całkowitą przesiadką na Linuxa i raczej tak zrobie, ale dopiero za 2/3 tygodnie, bo nowy sprzęt do mnie dotrze.
komentarz 29 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

To życzę powodzenia w przesiadce. Widzę coraz większą tendencję przesiadania się specjalistów od IT na Linuksa - wiedz, że coś się dzieje laugh

komentarz 29 lipca 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Może to dziwne, ale chyba będę decydował się na Debiana. smiley

komentarz 29 lipca 2015 przez niezalogowany

Ja natomiast nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez menu Metro. Zamiast skrótów na pulpicie, mam wszystko posegregowane i podpisane elegancko w stylizowanym menu. :> Pulpit jest taki jak moje biurko, tylko to nad czym obecnie pracuję i zazwyczaj przejrzyście smiley

komentarz 29 lipca 2015 przez saoras Nowicjusz (100 p.)

Windows 10 nie jest zły tylko jak zwykle Microsoft nie mogło doczekać się forsy i wypuścili go trochę za wcześnie ale myślę że za parę miesięcy kiedy ponaprawiają wszystkie (albo większość) błędów to se zaktualizuje ale ostatnio ogarniałem kompa znajomego i na XP dowaliłem dysk SSD i ***** ale zapieprzał. W dzisiejszych czasach stawia się na bajery ale kiedy kompy były słabsze to ludzie kombinowali i tworzyli proste i wydajne kody. Brakuje mi tego cryingsmiley

0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Proszę zaprzestać siać ferment, że MS wypuścił Windows 10 dla kasy :)

Oficjalnie, każde kto w ciagu roku przejdzie z systemu windows 7/8/8.1 na windows 10 dostanie dożywotnia  licencję oraz wsparcie techniczne zapewnione do 2025 roku. Nie wydaje mi się, aby MS na tym zarobić, biorac pod uwagę fakt, że liczac lekka reka to 90%  urzadzeń z MS, ma właśnie zainstalowany  windows 7/8/8.1.
komentarz 30 lipca 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Najprawdopodobniej nie wiesz, że dzisiaj praktycznie każda firma, a najbardziej te największe koncerny, nie robią nic za darmo. Oczywiście, aktualizacja jest darmowa, ale takim sposobem Microsoft nabija sobie tylko liczniki użytkowników jego systemu, bo nawet piraci mogą ją zrobić. Po nie zbyt dobrze przyjętej 8 chce narobić klientele dla swoich usług. Windows za darmo = podstawa do tego, aby użytkownicy korzystali z usług, najlepiej płatnych.
komentarz 30 lipca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Nawet jeżeli zaktualizujesz sobie piracki system 7/8/8.1 to 10 też będzie piracka. To ze aktualizacja jest bezpłatna nie oznacza, że nie zarobią na niej ani grosza wystarczy, że będą wyskakiwały reklamy. Pyzatym nie oszukujmy się ale ten rok to będzie istny poligon doświadczalny na użytkownikach którzy zainstalują sobie Windowsa 10. Ja osobiście potestuje go sobie na VirtualBoxie, a zostanę przy 7.
komentarz 30 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Trochę to kłujace w oczy ...  Podalem fakty, które potwierdził sam MS. Samo przejście na Windows 10 jest darmowe, a nigdzie nie napisałem że wszystko będzie za darmo.

Jest to duża firma i napewno chce swoje zarobić. Zreszta, co ja się będę wysilał ;)
0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Nie siedzę za bardzo w windowsach. Może mnie ktoś oświecić jak to jest? Niedawno wyszedł Windows 8, ludzie siedzą na Windowsach 7, a tu wychodzi 10.  I dlaczego wcięło 9?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 849 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez shou1 Nowicjusz (220 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 641 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez user125 Początkujący (400 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 774 wizyt

93,463 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,727 komentarzy

62,841 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...