• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputerowe dowcipy do zrobienia kolegom

Object Storage Arubacloud
+9 głosów
7,317 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2015 w Offtop przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Zrobić screenshota pulpitu, pochować wszystkie ikony a potem ustawić wcześniej zrobionego screenshota jako tapetę, żeby nasza ofiara sobie poklikała.

Prosty skrypcik w .bat wyłączający komputer lub restartujący komputer. Następnie umieścić skrót na pulpicie ofiary, i podmienić z ikoną przeglądarki. Nasza ofiara sobie będzie chciała poprzeglądać internet, a tu się komputer wyłącza albo zresetuje.

Z bardziej chamskich i bezczelnych: włożyć taki program do autostartu.

Albo stworzyć plik .bat o treści %0|%0, czyli stara dobra fork bomba. Tu również możemy podmienić z jakimś skrótem albo włożyć do autostartu.

Program tworzący kolejne pliki tekstowe w pętli albo po prostu dowolne pliki lub foldery. Usuwanie plików jest zbyt chamskie i takich sztuczek już nie robimy, ale zaśmiecanie dysku plikami tekstowymi jest jeszcze ok.

Screamer: program który nie pokaże się ani na pasku ani w trayu, a widoczny będzie tylko w procesach w menedżerze zadań. Ten program będzie wykonywał odliczanie i w losowym czasie przestraszy użytkownika nagle odtwarzając głośny i nieprzyjemny dźwięk i pokazując jakieś nieprzyjemne zdjęcie.

Albo jakiś skrypt który wyświetla niekończące się message boxy w pętli.

Jakiś program, który nie daje się zamknąć, bo ma Action = caNone; w zdarzeniu onClose. (przykład z C++, ta biblioteka VCL której używa Builder) A jeszcze żeby okienko zmieniało położenie na ekranie w tym samym zdarzeniu onClose i ofiara naszego dowcipu miałaby wrażenie, że okienko przed nią ucieka. Okienko może też samo zmieniać swoje położenie jak user tylko poruszy kursorem.

Albo coś tak banalnego jak zamiana klawiszy myszki lewy i prawy w panelu sterowania albo zaklejenie sensora myszy optycznej taśmą klejącą.

Albo denerwujący program który symuluje ciągłe wciskanie klawisza shift :D Ewentualnie program wykonujący różne losowe ruchy myszą albo sprawiający że kursor drga.

Odwrócenie ekranu do góry nogami. Oczywiście chodzi mi o obraz na ekranie, a nie o monitor :D

A wy jakie macie pomysły na denerwowanie kolegów? Oczywiście mają to być niewinne żarty - takie, które mocno denerwują, ale powodują małe szkody i dają się łatwo naprawić. Usuwanie kluczowych bibliotek Windows ani robienie formata nie wchodzi w grę, tak samo jak i wywołanie eksplozji :)

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)

Dodać program do autostartu, który wyświetla na pełnym ekranie bluescreena. 
Takim sposobem zawsze miałem wolny komputer w świetlicy devil

komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
O, to dobre :D

Dobrze by było, gdyby ten program jeszcze wyłączał obsługę myszki i klawiatury, bo ktoś wciśnie takie alt+tab albo ctrl+alt+delete i nici z dowcipu.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
To jak się wtedy dostać do systemu?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ano fakt. Ale może jakiś timer? :D  Żeby minutkę odczekał.
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Tutaj kod w Bacie na przelatywanie zielonych 0 i 1: @echo off color 0a :a echo 1010101010101010101010 echo 0101010101010101010101 goto a I zapisujemy w *.bat Właśnie wyskakujące MessageBoxy: Do x=MsgBox("Tekst w środku okienka",4+16,"Tytuł okienka") Loop Zapisujemy w *.vbs
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)

Polecam taką kombinację :

  1. Zmienić dźwięk, podczas uruchomienia systemu, na taki, który sprawi, że nasz znajomy wystrzeli z kapci :)
  2. Dodatkowo ! Można pobrać moim zdaniem przydatną aplikację Splashtop na telefon oraz komputer, dzięki której możemy sterować naszą myszą za pomocą telefonu. ALE, najważniejsze jest to, że pozwala ona także na uruchomienie komputera za pomocą telefonu :)! Wyobraźcie sobie noc po imprezie, lub zwykłe koleżeńskie "nocowanie" (za młodziaka zdarzało się często :) ) i nagle BANG ! Pobudka !

Mam nadzieję, że pomogę komuś w przestraszeniu znajomego :)

+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Grabarz Bywalec (2,880 p.)
Co Ja czytam :D Aż mi się podstawówka przypomniała. Najlepszy młyn się robi używając WinAPI. Pamiętam jak napisałem kiedyś program, który kopiował obraz aktualnego pulpitu, razem z oknami itp, używając GDI. Potem otwierałem nowe okno na całą rozdzielczość ekranu i w tym oknie rysowałem właśnie lekko zeskalowany pulpit i tak w kółko. Efekt jest naprawdę niesamowity. Ekran wyglądał jak Incepcja, Pulpit w nieskończoność duplikowany w głąb jednego okna.

Uwaga! Kawał informatyczny:

Czemu wiedźma każe dorzucać sobie drewno? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Aby przepełnić stos.

Jak ktoś nie ogarnia to pisać, to wytłumacze :D
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Spoko :) A do kawałów informatycznych też mamy już temat.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ej a ty masz jeszcze ten program z tą incepcją? Podeślesz?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Grabarz Bywalec (2,880 p.)

@Eerie: Robiłem to gdy miałem 15 lat, nie mam też żadnego Windows'a pod ręką, ale mogę cię naprowadzić jakich funkcji użyć.

  1. Utwórz swoje okno za pomocą WinAPI.
  2. Użyj funkcji GetDesktopWindow, aby otrzymać uchwyt HWND do okna pulpitu. (Pulpit to także okno, w tym wypadku zawsze nadrzędne)
  3. Użyj funkcji GetDC z argumentem uchwytu pulpitu, aby otrzymać uchwyt do kontekstu urządzenia pulpitu HDC.
  4. Zdobądź uchwyt HDC do swojej aplikacji.
  5. Używaj funkcji StretchBlt w pętli, aby kopiować zawartość wizualną pomiędzy kontekstami.
    StretchBlt(twoje_okno_hdc, 0, 0, szerokość_twojego_okna, wysokość_twojego_okna, pulpit_hdc, 0, 0, szerokość_pulpitu, wysokość_pulpitu, SRCCOPY)

Możesz użyć funkcji GetWindowRect na uchwycie do pulpitu, aby dostać szerokość i wysokość tego okna, dzięki czemu twój program będzie działał w każdym środowisku. Pamiętaj, aby usypiać pętle na jakieś 10ms, aby nie zabić swojego komputera ;) Napisz czy ci się udało, a najlepiej wrzuć screen shot'a :d

komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Może kiedyś pokombinuję z tym. Ale ja nie mam okien API, ja apki okienkowe robię w Builderze od Borlanda :)
komentarz 5 czerwca 2016 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
@Grabarz Nie ogarniam suchara; albo jestem takim smutasem, że ogarniam, ale mnie nie śmieszy.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)

Kilka dobrych pomysłów można znaleźć tutaj: http://lifehacking.pl/2012/07/13/zarty-komputerowe-dla-geeka-10-psikusow-ktore-mozesz-sprawic-kolegom/

Pozdrawiam serdecznie

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Napisać wirusa w batchu, zamienić na .exe, wysłać jako kompilacja swojego projektu.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
:D Ale jakiegoś nieszkodliwego :D
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Koledze najprawdopodobniej chodziło o wywołyczacz cmd :D
komentarz 5 czerwca 2016 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
@Eerie np. usuwający Windowsa wraz z programami :)
0 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez damiankonrad Nowicjusz (140 p.)

Polecam stronkę z dowcipami: http://dowcipek.com/

–1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Dobry żart jest jak wsadzisz koledze wycieta kartke papieru pomiedzy cpu a radiator
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
A co się wtedy stanie? Zacznie się przegrzewać?
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Zalezy od cpu i chlodzenia i kartki :)

Najlepiej jak powoli zacznei wzrastac temperatura i w trakcie waznej pracy komputer sie zawiesi lub zrestartuje i tak za kazdym razem. Bo nikt nie wpadnie na szukanie kartki pod radioatorem ;)

A najsmieszniej jak na tej kartce napiszesz imie innego kolegi i bedzie na niego
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
E sorry, zbyt chamskie jak dla mnie :P
komentarz 8 kwietnia 2015 przez fobos Obywatel (1,400 p.)
Zgadza sie zbyt mało inteligentne
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
A zwalanie na innych to szczyt chamstwa.
1
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Jaki temat taki żart :)

Podobne pytania

+22 głosów
5 odpowiedzi 1,045 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2016 w Offtop przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
+3 głosów
4 odpowiedzi 360 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2018 w Offtop przez Orszul99 Użytkownik (930 p.)
+8 głosów
7 odpowiedzi 838 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2017 w Offtop przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...